Domov » Najnovejše objave » Kako izbrati barve za pohištvo otroške sobe?

Kako izbrati barve za pohištvo otroške sobe?

Spread the love

Eno izmed najpogostejših vprašanj pri opremljanju otroških sob s pohištvom za enega ali več otrok, je seveda, vprašanje, katere barve izbrati za posamezno pohištvo.

Glede na to, da lahko nasvete o tem, v večini primerov, na spletu izbrskate le preko spletnih forumov in prispevkov, ki so objavljeni v različnih revijah, ki so namenjene opremljanju doma, smo za tokratni prispevek, pobrskali o koristnih napotkih, tudi sami.

Različna barva pohištvenih elementov v otroških sobah ima na otroka različno počutje, sicer pa je dobro, da smo pri izbiri barve pohištva pozorni predvsem na naslednje:

  • izberimo takšne barve, ki jih je mogoče kombinirati z drugimi barvami (na tleh, po stenah,…)
  • izberimo barve, ki bodo aktualne tudi z otrokovo rastjo in odraščanjem
  • izberimo barve, ki bodo ustvarile okolje, v katerem se bodo naši otroci počutili sproščeno in dobro

V pomoč za izbiro barv na pohištvu v otroški sobi, vam je lahko tudi spodnja slika:

.

kako izbrati barve za pohištvo otroške sobe
Vpliv barv na počutje. Vir: Corvoip.com.

.

Pojdimo po vrsti:

Rumena barva izžareva srečo, smeh, nasmejanost, toplino, optimizem in tudi lakoto. V rumeno barvo se v otroški sobi splača opremiti le dele otroškega pohištva, npr. posteljni okvir ali odtenke na ličnicah različnih otroških komod in garderobnih omar. Rumena je sestavni del večine otroških sob, a ne priporočamo, da se jo nanese na vse stene otroške sobe, temveč bolj v kombinaciji z drugimi barvami.

Pohištvo, ki se bo v otroški sobi znašlo npr. v zatemnjenih delih sobe ali pod poševnim stropom in podobno, je priporočljivo, da vsebuje nekaj kontrastno močno rumene barve, drugod uporabimo svetlejše tone rumene.

Pri izbiri svetlejših tonov rumene barve, bomo imeli tudi manj težav s kombiniranjem z ostalim pohištvom po otroški sobi.

Roza in odtenki vijolične odražajo zvestobo, eksotiko, mir, duhovnost, spoštovanje. In tudi zdravje. Sicer roza barva še vedno v naših otroških sobah prevladuje predvsem pri opremljanju dekliških sob, a ne bo odveč omeniti, da se roza na pohištvu zelo lepo kombinira tudi v mladinskih sobah za dekleta. Temeljito o mladinskih sobah , smo pisali v prispevku, na povezavi.

Roza barvi se bodo lepo podala ogledala in stekla, srebrni ročaji na različnih pohištvenih elementih, srebrni in zlati okvirji slik in obešalnih sten z ogledali in podobno. Roza se navsezadnje enkratno kombinira tudi z belo.

Črna barva je za moderne najstniške sobe in jo uporabljamo kvečjemu za poudarek. Črne lahko naredimo npr. abs obrobe različnih pohištvenih elementov, črna je lahko kakšna resnejša vitrina, ki služi za odlaganje nakita ali računalniških tablic, črna je lahko tu in tam tudi kakšna odprta, odlagalna polica. 

V kombinaciji z drugimi, močnimi kontrastnimi barvami, bo otroška soba s črno, vedno delovala avtoritativno, moderno, inteligentno in izražala moč. Zelo pozitiven vpliv bo imela črna tudi na samozavest in pogajalske sposobnosti naših otrok. 

Je pa, po drugi strani, treba črno v otroških sobah, jemati z rezervo in v omejenih količinah, saj preveč črne na otroškem pohištvu, hitro prostor dodatno zatemni, zaduši in pomanjša.

Modra barva je barva resnosti. Pohištvo v modri barvi se v večini primerov uporablja v resnih poslovnih prostorih in pisarnah, modro navsezadnje vidimo na večini velikih finančnih hiš in prepoznavnih znamk, ki stavijo na umirjenost, resnost, resnico in modrost.

Modra je tradicionalna barva fantovske otroške sobe, sicer pa se tudi modra, zelo lepo kombinira z belo, oranžno in tudi svetlimi zelenimi toni.

.

images (1)
Poslovno resen logotip priljubljenega socialnega omrežja LinkedIn, ki združuje predvsem vodstveni kader in managerje.

.

Zelena barva izraža naravo. Predstavlja rast, zdravje in harmonijo in poskrbi, da bo prostor v otroški sobi deloval umirjeno. Podobno kot v ostalih primerih, lahko k zeleni lepo kombiniramo pohištvo v oranžnih odtenkih, obenem pa lahko tudi stene otroške sobe opremimo v svetlo rumeni.

Močna zelena barva bo prišla bolj prav pri mlajših otrocih, bolj kot otroci odraščajo, večja bo pa, po vsej verjetnosti, tudi želja po umiritvi zelenih tonov.

Rdeča barva odraža dinamičnost in energijo. Hkrati rdeča seodi med barve, ki najbolj spodbujajo apetit. Zato boste rdečo pogosto videli tudi pri opremljanju in prodaji kuhinj in kuhinjskega pohištva, v velikih restavracijskih verigah in pravzaprav vseh podjetjih, ki imajo opravka s hrano.

Primere uporabe rdeče lahko vidite na spodnjih slikah:

.

Screenshot 2015-09-08 at 13.08.30

prenos (1)

dankuchen

.

Vpliv barv na pohištvu v otroški sobi, na počutje, je prikazan tudi na spodnji sliki:

.

vpliv barv na počutje

.

Sicer je pri izboru barv za otroško pohištvo, dobro upoštevati ne samo to, kako te vplivajo na počutje naših otrok, ampak tudi to, kako se posamezne barve med seboj ujemajo, kakšna je njihova trpežnost in obstoj. 

Namesto osnovnih barv, vse več staršev tudi v otroških sobah, posega po naravnih in lesnih barvnih tonih. Še posebej, če so otroci starejši in imamo namen obdržati pohištvo v njihovih sobah dlje časa, se splača vsaj osnovne pohištvene kose (posteljni okvir, garderobna omara, komoda in morebitna nočna omarica), obleči v barve naravnih lesnih tonov lipe, jeseni, hrasta ali smreke.