Domov » Otrok » Vzgoja otrok » Razvoj dojenčka od rojstva do prvih korakov

Razvoj dojenčka od rojstva do prvih korakov

Spread the love

Začetek življenja dojenčka je čas neverjetnega razvoja in rasti. V prvem letu dojenčkovi možgani in telesne sposobnosti napredujejo s svetlobno hitrostjo, od prvih nejasnih zvokov do prvega koraka in besed. To obdobje je polno mejnikov in neverjetnih dejstev, ki so ključni za otrokov razvoj. Vsak dojenček se razvija v svojem tempu, a obstajajo splošni vzorci razvoja, ki jih lahko starši okvirno pričakujejo.

V tem članku bomo raziskali ključne razvojne faze od rojstva do prvih korakov, ki so običajno tam nekje okoli prvega rojstnega dne. Dobili boste vpogled v to kaj lahko pričakujete.

Razvoj dojenčka mesec za mesecem

1️⃣ Prvi mesec, primarni refleksi in senzorično zaznavanje

Prvi mesec dojenčkovega življenja je čas, ko prevladujejo primarni refleksi in se razvija senzorično zaznavanje. Novorojenčki se rodijo s številnimi refleksi, kot so sesalni refleks, ki jim pomaga pri hranjenju in prijemalni refleks, ki je opazen, ko dojenček instinktivno oprime vaš prst. Te reflekse lahko vidimo kot temelje za kasnejši razvoj motoričnih spretnosti. Poleg refleksov je prvi mesec ključen tudi za razvoj senzoričnega zaznavanja. Čeprav se dojenčki rodijo z omejeno vidno zmožnostjo, so že zmožni ločevati med svetlimi in temnimi sencami ter prepoznati obraz osebe, ki je blizu. Prav tako so zelo občutljivi na dotik zaradi česar je kožni stik s starši še posebej pomemben za njihov čustveni razvoj in občutek varnosti. Zgodnje obdobje je tudi čas, ko dojenčki začnejo razvijati svoj sluh. Lahko prepoznajo nekatere zvoke in se na njih odzivajo, še posebej na glas staršev. Razumevanje teh temeljnih zmožnosti pomaga staršem pri ustvarjanju spodbudnega okolja, ki podpira razvoj njihovega dojenčka.

2️⃣ Drugi mesec, prvi nasmeh in začetki komunikacije

Razvoj otroka pri 2 mesecih V drugem mesecu življenja dojenčki začnejo pokazati prve znake socialne interakcije med katerimi je najbolj opazen prvi nasmeh. Ta prvi “pravi” nasmeh se običajno pojavi kot odziv na starša ali skrbnika in je pomemben mejnik v razvoju, saj nakazuje začetke komunikacije in čustvene povezanosti med dojenčkom in starši. Poleg nasmeha dojenčki v tem obdobju postanejo bolj odzivni na zunanje dražljaje, kar vključuje obrat glave proti zvokom in gibom, kar kaže na nadaljnji razvoj sluha in vida. Drugi mesec prinaša tudi večjo budnost in zanimanje za svet okoli sebe, dojenčki pa začnejo razlikovati med znanimi in neznanimi obrazmi ter se na njih različno odzivajo. Komunikacija se v tem obdobju začne tudi preko “govorjenja” z zvoki, kot so guganje in brbljanje, kar je predhodnik pravemu govoru. Spodbujanje te komunikacije z govorjenjem, petjem in branjem dojenčku pomaga krepiti vezi in podpira njegov jezikovni razvoj.

3️⃣ Tretji mesec, dvigovanje glave in prsnega koša med ležanjem na trebuhu

Razvoj otroka pri 3 mesecihDo tretjega meseca dojenčki naredijo velik napredek v fizičnem razvoju, zlasti v moči zgornjega dela telesa. V tem obdobju začnejo med ležanjem na trebuhu dvigovati glavo in prsni koš, kar je ključno za razvoj mišic vratu, ramen in hrbta. Ta sposobnost ne le izboljšuje njihovo motorično koordinacijo, ampak tudi omogoča, da svet opazujejo iz nove perspektive, kar spodbuja nadaljnji senzorični in kognitivni razvoj.

Prav tako se povečuje nadzor nad glavo, dojenčki jo lahko bolj zanesljivo držijo pokonci, ko so v naročju. Dvigovanje glave in prsnega koša med ležanjem na trebuhu je tudi odlična priprava za nadaljnje gibalne mejnike, kot so plazenje in sedenje. Spodbujajte te veščine z rednim igranjem z dojenčkom na trebuhu, ki  mu ne omogoča le vadbe, temveč tudi preprečuje nastanek ploske zadnje strani glave, znane kot plagiocefalija.

Poleg fizičnega razvoja tretji mesec prinaša tudi napredek v socialnih interakcijah. Dojenčki postajajo bolj komunikativni, izpuščajo različne zvoke in celo začnejo “pogovore” s svojimi starši s pomočjo brbljanja, kar dodatno krepi čustveno vez med njimi.

4️⃣ Četrti mesec, sledenje premikajočim se predmetom z očmi

Razvoj otroka pri 4 mesecihDo četrtega meseca dojenčkova vizualna zaznava doseže nov nivo razvoja. Takrat začnejo aktivno slediti premikajočim se predmetom z očmi. Ta pomemben vizualni mejnik pomeni, da ne samo da lahko dojenčki zdaj vidijo barve bolj jasno, ampak tudi lahko svoj pogled usmerjajo in sledijo gibanju, kar je ključnega pomena za razvoj njihovih vizualno-motoričnih sposobnosti. Sposobnost sledenja premikajočim se predmetom je temelj za prihodnji razvoj koordinacije oko-roka, ki bo dojenčkom pomagala pri doseganju, prijemanju in manipuliranju z igračami in drugimi predmeti.

Ta napredek v vizualni zaznavi tudi povečuje dojenčkovo zanimanje za okolje, saj lahko zdaj bolje opazujejo in analizirajo dogajanje okoli sebe. Spodbujajte ta razvoj z igrami, ki vključujejo nežno premikanje igrač pred dojenčkovim obrazom. To spodbuja njihovo vizualno sledenje in pozornost. Četrti mesec pogosto prinese tudi večjo socialno interakcijo, saj dojenčki začnejo bolj prepoznavati obraze in se nanje odzivati z nasmehi in glasovnimi odzivi, kar nakazuje na začetke zavedanja družbenega sveta okoli njih.

5️⃣ Peti mesec, začetki zvokov, ki spominjajo na govorjenje

5 mesecDo petega meseca starosti dojenčki začnejo proizvajati zvoke, ki spominjajo na prve oblike govorjenja. Ta razvojni korak, pogosto imenovan tudi kot “brbljanje”, vključuje ponavljanje zlogov, kot so “ba”, “da” in “ga”. Ta oblika komunikacije ni samo zabavna, ampak je pomembna za razvoj jezikovnih in komunikacijskih sposobnosti. Brbljanje dojenčkov je pomemben korak k učenju kako uporabljati jezik za izražanje potreb, želja in čustev.

V tem obdobju starši in skrbniki opazijo, da se dojenčkovo “govorjenje” postopoma razvija iz preprostih glasov v bolj kompleksne zvočne vzorce, ki bolj spominjajo na pravi dialog. Interakcija z dojenčkom s pogovorom, petjem in branje zgodb spodbuja njihov razvoj govora in pomaga utrditi temelje za kasnejše jezikovne sposobnosti.

Aktivna vloga staršev pri odzivanju na dojenčkove zvoke z govorjenjem, ponavljanjem zlogov in vključevanjem v “pogovore” močno prispeva k spodbujanju razvoja govora. Ta izmenjava spodbuja dojenčka, da nadaljuje z raziskovanjem zvokov in besed.

6️⃣ Šesti mesec, sedanje s podporo, začetek prehranjevanja s trdo hrano

6 mesecDo šestega meseca starosti dojenčki začnejo kazati večjo fizično neodvisnost in razvojne spretnosti. V tem obdobju mnogi dojenčki začnejo sedeti s podporo, kar jim omogoča, da iz prve roke raziskujejo svoje okolje iz nove perspektive. To ne samo izboljšuje njihovo motorično koordinacijo in ravnotežje, ampak tudi spodbuja razvoj njihovih senzoričnih sposobnosti.

Šesti mesec je tudi čas, ko mnogi starši začnejo uvajati trdo hrano kot dopolnilo dojenju ali hranjenju s stekleničko. Ta prehod na trdo hrano označuje pomemben korak v dojenčkovem razvoju, saj začnejo raziskovati nove teksture, okuse in načine prehranjevanja. Uvajanje trde hrane zahteva potrpljenje in pozornost, saj se dojenčki učijo žvečiti in pogoltniti hrano, ki je drugačna od tekoče prehrane na katero so bili navajeni.

Pri uvajanju trde hrane je pomembno upoštevati dojenčkove individualne potrebe in znake pripravljenosti, vključno s sposobnostjo sedenja s podporo, zmanjšanim iztiskanjem jezika in rastočim zanimanjem za hrano, ki jo jedo drugi. Starši morate biti še pozorni na morebitne alergijske reakcije in slediti priporočilom pediatrov glede najboljšega časa in vrste hrane za uvajanje.

7️⃣ Sedmi mesec, prepoznavanje znanih obrazov

7 mesecDo sedmega meseca starosti dojenčki razvijejo bolj poglobljeno razumevanje svojega socialnega okolja, kar vključuje sposobnost prepoznavanja znanih obrazov. Ta pomemben razvojni korak ne samo da krepi vez med dojenčki in njihovimi starši ter drugimi bližnjimi osebami, ampak tudi povečuje njihovo zaznavanje varnosti in pripadnosti. Obrazna prepoznava pri dojenčkih je temeljni element njihovega socialnega in čustvenega razvoja, saj omogoča začetke socialne interakcije in komunikacije.

Sposobnost prepoznavanja znanih obrazov je pomemben mejnik, ki prav tako prispeva k razvoju spomina in kognitivnih sposobnosti. Dojenčki začnejo razlikovati med družinskimi člani in tujci, kar lahko povzroči tudi začetek t.i. “tujčeva anksioznost“, kjer se dojenčki ob prisotnosti neznanih obrazov lahko počutijo nelagodno ali celo začnejo jokati.

Starši in skrbniki lahko podprejo ta razvojni korak z igrami, ki vključujejo obrazne izraze in pogosto socialno interakcijo, kot so “ku ku” igre ali preprosto pogovarjanje in smeh s dojenčkom. To krepi njihovo sposobnost prepoznavanja in tudi spodbuja njihov splošni razvoj in čustveno dobrobit.

8️⃣ Osmi mesec, plazenje in začetki razumevanja besed

Razvoj otroka 8 mesecDo osmega meseca starosti se pri dojenčkih začnejo kazati znaki večje mobilnosti in kognitivne zrelosti. Plazenje je pomemben mejnik, saj predstavlja dojenčkov prvi korak k samostojnemu raziskovanju okolja. Ta način krepi dojenčkovo telesno koordinacijo in mišično moč, obenem pa spodbuja njegovo radovednost in željo po raziskovanju. V tem obdobju je nujno poskrbeti za varno okolje za raziskovanje, kjer so potencialne nevarnosti čim manjše.

Poleg telesnega razvoja osmi mesec prinese tudi napredek v dojenčkovi sposobnosti razumevanja besed in preprostih ukazov. Čeprav dojenčki v tej fazi še ne morejo govoriti začnejo kazati znake razumevanja nekaterih besed ali fraz, ki se pogosto uporabljajo v njihovem vsakdanjem življenju.

Starši lahko spodbujajo razvoj razumevanja besed z rednim pogovarjanjem z dojenčkom, branjem preprostih zgodb in petjem pesmic. Priporočljivo je tudi stimulirati igro z igračami z raznovrstnimi teksturami, zvoki in predmeti, kar spodbuja njegov senzorični razvoj in razumevanje sveta okoli njega.

9️⃣ Deveti mesec, igranje »ku ku« in popolnoma samostojno sedenje

9 mesecIgranje igre »ku ku« postane ena izmed najljubših aktivnosti, saj ta igra ne le zabava dojenčka, ampak tudi spodbuja njegov razvoj razumevanja prisotnosti objektov – zavedanje, da so stvari še vedno tu tudi ko jih ne vidi. To je pomemben kognitivni napredek in temelj za razvoj spomina.

Samostojno sedenje je še en pomemben mejnik v devetem mesecu. Dojenček je že razvil dovolj moči v svojem telesu, predvsem v hrbtu in trebušnih mišicah, da lahko vzdržuje stabilen sedeč položaj. To mu osvobodi njegove roke, da z njimi lahko na nov način raziskuje predmete okoli sebe. To še dodatno spodbuja njegov motorični in kognitivni razvoj.

Starši pomagajo pri razvoju z zagotavljanjem varnega in spodbudnega okolja za igro. Igranje interaktivnih iger kot je »ku ku« in spodbujanje dojenčka, da sedi samostojno, na za njega varnem območju, so odlični načini za podporo dojenčkovega razvoja v tem obdobju. Pomembno je, da starši v tem obdobju nudijo dovolj priložnosti za dojenčkovo neodvisno igro, saj to krepi njegovo samozavest in sposobnost samostojnega učenja.

1️⃣0️⃣  Deseti mesec, valjanje iz hrbta na trebuh in obratno

10 mesecV desetem mesecu dojenčkova motorična spretnost in koordinacija doživita pomembno stopnjo razvoja, ki omogoča valjanje. Ta sposobnost ne le da predstavlja ključen napredek v dojenčkovi fizični zmožnosti, ampak tudi povečuje njegovo sposobnost raziskovanja in interakcije z okoljem. Ta gibalna svoboda dojenčku omogoča, da samostojno odloča o svojem gibanju in smeri kar je bistvenega pomena za njegov občutek samostojnosti in zaupanja.

Valjanje je pomemben korak k bolj kompleksnim gibalnim veščinam, kot sta plazenje in kasneje hoja. Spodbuja razvoj grobe motorike, koordinacije in ravnotežja. Poleg tega ta dejavnost krepi dojenčkove mišice hrbta, trebuha in vratu, kar je nujno za nadaljnji razvoj telesne drže in gibanja.

Starši omogočite otroku dovolj varne površine za igro, kjer dojenček lahko vadi valjanje in druge gibalne spretnosti. Pomembno je, da dojenčku nudimo pozitivno okrepitev in pohvalo, ko uspešno izvede gibanje, saj to krepi njegovo željo po nadaljnjem raziskovanju in učenju. Prav tako je koristno redno spreminjati dojenčkove položaje in ga spodbujati k gibalnim aktivnostim, ki so primerne za njegovo starost, da se zagotovi celovit razvoj njegovih motoričnih sposobnosti.

1️⃣1️⃣ Enajsti mesec, postavljanje na noge

11 mesecV enajstem mesecu dojenčki pogosto začnejo kazati sposobnost, da se s pomočjo ‘nečesa’ postavijo na noge. Ta razvojni mejnik ni samo pomemben korak k hoji, ampak tudi ključen element v dojenčkovi telesni in motorični rasti. Sposobnost, da se dojenček dvigne na noge pomeni, da njegove mišice, kosti in koordinacija delujejo skupaj, kar omogoča večjo mobilnost in samostojnost.

Ta faza razvoja zahteva moč v nogah in trupu kot tudi ravnotežje, kar dojenčku omogoča, da razvija svoje sposobnosti nadzora telesa. Postavljanje na noge s pomočjo staršev ali pohištva daje dojenčku občutek zaupanja in spodbuja njegovo zanimanje za raziskovanje sveta iz nove perspektive.

Otrok naj ima na voljo stabilne predmete za katere se lahko drži, ko se poskuša dvigniti. Tu se zelo dobro obnesejo stajice, ki mu omogočajo oprijem in varno okolje za padec. Igre, ki spodbujajo stoječi položaj, kot je doseganje igrač na višjih mestih lahko zelo motivirajo dojenčka k večji aktivnosti.

Spodbujanje dojenčka k samostojnemu postavljanju na noge pripravlja temelje za naslednji velik korak, kot je hoja.

1️⃣2️⃣ Dvanajsti mesec, prvi koraki in prve besede

prvi koraki in govor otrokaV dvanajstem mesecu dojenčkovega razvoja mnogi starši z navdušenjem opazujejo dva pomembna mejnika. Dojenčkovi prvi koraki in izrekanje prvih besed. Ta mesec je najbolj pogosto čas, ko se dojenčki začnejo premikati samostojno. Ta razvojni dosežek ne označuje le začetka otrokove mobilnosti, ampak je tudi korak v razvoju samostojnosti in raziskovanja okolja.

Hkrati mnogi dojenčki začnejo izgovarjati preproste besede kot so “mama” ali “ata”, kar predstavlja začetek verbalne komunikacije.

V tem obdobju imajo straši v resnici največ dela z otrokom. Ne smejo ga izpustiti izpred oči niti za trenutek, istočasno pa se je z njim treba mnogo pogovarjati. Mnogo naših sogovornikov je ta mesec označilo kot najtežji (fizično) v vsem obdobju starševstva.

Glavne razvojne prelomnice v prvem letu starosti

Pregled glavnih razvojnih mejnikov pri dojenčkih v prvem letu življenja je pomemben za razumevanje, kako se otroci učijo, rastejo in razvijajo. Vsak posamezni mejnik predstavlja pomembno fazo v otrokovem kognitivnem, motoričnem, čustvenem in socialnem razvoju. Od prvega nasmeha, ki označuje začetek socialne interakcije, do prvih korakov, ki predstavljajo neodvisnost, ti mejniki dajejo vpogled v otrokovo učenje in prilagajanje na svet okoli sebe.

Zgodnje prepoznavanje in spodbujanje teh mejnikov je ključno za zagotavljanje, da otrok doseže svoj polni potencial. Na primer, spodbujanje fine motorike z igrami, ki vključujejo prijemanje, lahko pomaga pri razvoju pisanja, medtem ko je zgodnje spodbujanje jezikovnih spretnosti preko branja in petja bistveno za razvoj govora in komunikacije.

Glavni mejniki so:

  • Prvo obračanje na previjalni mizi – 2 do 3 mesec
  • Sedenje s podporo – 6 mesec
  • Samostojno sedenje – 9 mesec
  • Prvi koraki – 12 mesec

Vsak otrok se razvija s svojim tempom

Pomembno je tudi opazovanje otrokovega napredka in morebitnih zamud pri doseganju mejnikov, saj lahko to kaže na potrebo po dodatni podpori ali posegu. Vendar pa je treba upoštevati individualne razlike med otroki, saj vsak razvija po svojem lastnem tempu.

Naše izkušnje s 4 otroci so bile tako različne, da je to skoraj nemogoče. Ena od hčerk je tako prehitevala, da so se skoraj vsi čudili. Je babica celo rekla, da je prvi otrok, ki se ‘ pogovarja’ ob prvem obisku, druga pa je bila tako lena, da se ji niti jesti ni dalo, kaj šele obračati inse truditi s čim drugim. A na koncu je sedaj druga bistveno bolj aktivna.

Zato se morate zavedati, da so vsi navedeni roki zgolj povprečje pri razvoju. Posamezen otrok lahko bistveno odstopa v plus ali minus. Je pa vsekakor nujno strokovno spremljati razvoj pri otroku, ki zaostaja. Tudi pri naši drugi hčerki smo ga.

oče se iga s dojenčkom

S čim lahko pomagate dojenčku pri razvoju

Spodbujanje razvoja dojenčka je pomebno za njegovo celostno rast in razvoj. Starši lahko s preprostimi igrami in aktivnostmi znatno prispevate k motoričnemu, senzoričnemu in kognitivnemu razvoju svojih malčkov. Za motorični razvoj so koristne igre, ki spodbujajo grobo in fino motoriko, kot so igre, kjer dvigujete dojenčka in ga nežno spuščate, kar krepi njegove mišice ter spodbuja občutek za ravnotežje. Igranje s prstnimi lutkami ali mehkimi kockami lahko pomaga razvijati fino motoriko in koordinacijo oko-roka.

Za senzorični razvoj je pomembno vključevanje različnih tekstur, zvokov in barv. Mehke knjige s senzoričnimi stranmi ali igrače z različnimi teksturami so odlične za raziskovanje. Glasba in petje ne le da pomirjata, ampak tudi spodbujata slušno zaznavanje in zmožnost prepoznavanja vzorcev.

Za kognitivni razvoj so učinkovite igre, ki spodbujajo reševanje problemov in razmišljanje, kot so preproste sestavljanke ali igre “vzrok in posledica”, kjer dojenček vidi neposredne rezultate svojih dejanj. Branje knjig, četudi dojenček še ne razume besed, spodbuja razvoj jezika, koncentracijo in domišljijo.

Vse te aktivnosti istočasno krepijo vez med starši in dojenčkom ter podpirajo zdrav razvoj na zabaven in interaktiven način. Pomembno je, da so aktivnosti prilagojene otrokovi starosti in sposobnostim ter da spodbujajo pozitivne izkušnje učenja.

Pri nakupu igrač ne prehitevajte. Ne kupujte za otroka, ki je star 6 mesecev igrače za 8 mesečnega otroka. Taka izbira je za otroka neprimerna in je lahko tudi nevarna.

Kako prepoznati, če je razvoj dojenčka prepočasen in kdaj poiskati pomoč.

Pogoste skrbi staršev vključujejo zaskrbljenost glede razvoja njihovega dojenčka. Pomembno je, da razumete, da se razvoj dojenčka odvija v različnih stopnjah in tempu, pri čemer ima vsak otrok svoj ritem in časovni okvir. Kljub temu obstajajo znaki, ki lahko nakazujejo morebitne težave v razvoju in zahtevajo pozornost.

Ena od pogostih skrbi staršev je zamujen razvoj motoričnih veščin. Te se lahko odražajo kot nezmožnost dvigovanja glave, sedenja ali plazenja v določeni starosti. Drugi znaki vključujejo odsotnost odziva na zvoke ali očesni kontakt, pomanjkanje zanimanja za okolico, težave pri hranjenju ali spanju ter nenavadno vedenje, kot je pretirano razdražljivost ali zelo malo aktivnosti.

Starši morate biti pozorni na te znake in se o njih posvetovati z zdravstvenim delavcem, če opazite kakršnekoli pomembno odstopanje od pričakovanih razvojnih mejnikov. Zgodnje odkrivanje in intervencija lahko pomagata preprečiti morebitne težave ali zagotoviti ustrezno podporo in terapijo, če je to potrebno. Pomembno je, da se zavedate, da ni sramota poiskati pomoč in da je skrb za otrokovo dobrobit vedno najpomembnejša prioriteta.

Kako prepoznati znake avtizma pri dojenčkih?

V zadnjem času imamo občutek, da se največ govori o otrocih z avtizmom in zato poglejmo kako ga prepoznati. Znaki avtizma pri dojenčkih se lahko razlikujejo in niso vedno očitni, a obstajajo nekateri opazni simptomi, ki bi lahko nakazovali na možnost avtizma. Nekateri zgodnji znaki vključujejo:

  • Pomanjkanje očesnega stika: otrok se morda ne odziva na pogled ali ne išče očesnega stika s starši.
  • Pomanjkanje socialnega nasmeha: dojenček se morda ne odziva na nasmehe ali ne izkazuje veselja ob interakciji z drugimi.
  • Odsotnost ali omejeni verbalni in neverbalni komunikacijski znaki: dojenček lahko kaže omejeno gestikulacijo, izostanek govorjenja ali zanimanja za govor.
  • Ponavljajoče se vedenje: otrok ima ponavljajoče gibe ali dejavnosti, kot je neprestano mahanje z rokami ali ponavljajoče se gibanje igrač.
  • Omejena zanimanja: dojenček se osredotoča le na ozko paleto dejavnosti ter se ne odziva na tipične dražljaje ali igre.

A vedeti morate, da lahko ti znaki kažejo tudi na druge razvojne izzive ali variacije v razvoju in ne pomenijo avtomatično avtizma. Posvetujte se s pediatrom ali specialistom za razvoj otroka za natančno diagnozo. Zgodnje prepoznavanje in pomoč lahko omogočita ustrezno podporo in storitev za otroka in družino.

???????? V Sloveniji imamo dober program za spremljanje razvoja

V Sloveniji imamo dober program za spremljanje razvoja dojenčkov, ki zagotavlja tako strokovno pomoč kot splošne nasvete za starše. A nujno je, da se starši ob določenih terminih udeležijo vseh predpisanih pregledov in sodelujejo s pediatri ter drugimi strokovnjaki za razvojno podporo otroku. Bodite iskreni ob odgovorih, saj samo s tem najbolj pomagate otroku.

Zgodnje odkrivanje morebitnih težav omogoča pravočasno ukrepanje in zagotavljanje optimalnih pogojev za zdrav razvoj otroka. Pomembno je, da se tudi zavedate svoje vloge pri nadzoru, spodbujanju in podpiranju zdravega otrokovega razvoja ter da ste aktivno vključeni v ta proces.

Preberite še:
Kdaj dojenčka prestaviti iz košare v športni del vozička?