Domov » Najnovejše objave » O razlikah med otroškimi in mladinskimi sobami

O razlikah med otroškimi in mladinskimi sobami

Spread the love

Na naši spletni strani ste si do tega trenutka, lahko ogledali že veliko primerov, tako tipskih sestavov otroškega pohištvenega programa, kot tudi otroških sob, ki so bile izdelane po naročilu in po specifičnih merah prostorov otroških sob, posebej.

V današnji objavi, v nadaljevanju, predstavljamo tri najbolj očitne razlike med otroško in mladinsko sobo predvsem iz vidika vprašanj, ki nam jih postavljate starši preko e pošte in tudi preko telefona.

.

otroške in mladinske sobe razlike
Opremljanje mladinske sobe

.

Ali otroška soba ali mladinska?

.

Zdaleč najpogostejše vprašanje staršev pri opremljanju otroških sob je, ali se odločiti najprej za opremljanje otroške sobe in kasneje mladinske ali pač že v začetku pohištveno opremo otroške sobe zasnovati tako, da bo ustrezala tudi kasneje starejšemu otroku in celo mladostniku.

Žal pravilnega in enotnega odgovora, ki bi ustrezal za vse starše, ni.

Različne družine imamo različne poglede na vzgojo otrok. In tudi na to kje in predvsem do katerega leta, bi naj otrok spal zraven staršev.

Nekateri starši zelo zgodaj (po pol leta) dojenčka že namestijo v svojo posteljico, ki jo imajo v spalnici.
Drugi starši spijo v istih posteljah s svojimi otroci tudi, ko so ti stari že nekaj let.

Kaj je prav in kaj je narobe, je brezpredmetno razglabljati, ker vsak starš najbolje pozna svojega otroka in najbrž je najbolj prav takrat, ko se tako otrok kot starši, pri katerikoli odločitvi, najbolje počutijo.

Iz stroškovnega vidika se zato staršem, katerih otroci dalj časa, delijo isto posteljo, bolj splača, če opremljanje ločene otroške sobe, nekoliko zamaknejo v prihodnost, obenem pa je dodaten plus pri tej računici ta, da bomo v kasnejše opremljanje otroške sobe, lahko vključili že pohištvene elemente, ki sodijo k starejšim otrokom.

Če ima otrok že od ranih začetkov ločeno otroško sobo, se bo ta verjetno za ves čas otroštva (cca. 5 do 8 let) opremila v otroškem stilu.

.

.

Iz prakse in pogovorov lahko zapišemo, da je še največ interesentov, da se otroška soba opremi v povsem otroškem stilu (ne pa toliko v mladostniškem), med babicami in dedki.

Babice in dedki radi ustrežejo svojim vnukom in čeprav vedo, da bo otrok otroško pohištvo v svoji sobi prerasel razmeroma hitro, se kljub temu, zelo zanimajo za otroške rešitve primerne trenutnim letom njihovih vnukov.

.

Razlike med otroško in mladinsko sobo iz vidika prostorske ureditve

.

Iz vidika prostorske ureditve otroške sobe napram mladinskim je opaziti, da si v otroških sobah starši želimo manj pohištva in več prostora za igro.

Bolj kot otrok odrašča, večje so tako otrokove potrebe, kot tudi potrebe staršev po tem, da je pohištva več. V otroško sobo dodatno “vstopijo” najmanj pisalna miza (s, po možnosti, odlagalnimi in izvlečnimi policami za računalnik in računalniške monitorje), dodatne police za knjige, večje garderobne omare za več in večja oblačila in podobno.

Pri mladostnikih je tudi potreba po modernem izgledu in unikatnih rešitvah, izrazitejša.

.

mladinska soba
Mladinska soba.

Razlike v barvah in materialih

.

Tretji spekter razlik med otroško sobo in opremljanjem mladinske sobe, pa je vrsta materialov pohištva in barve, ki sodijo v sobo otroka in v sobo mladostnika.

Otroške sobe za majhne otroke bodo v večini primerov bolj barvite. Pri materialih bomo bolj pozorni na varnost, zaobljeno obdelane zaključke na pisalnih mizah in posteljnih okvirjih, predalih z mehkim zapiranjem in podobnim.

Pri mladinski sobi bo večina pozornosti usmerjena v unikatnost, trajnost materialov (mladinska soba je ob pametnem snovanju lahko funkcionalna vse do odrasle dobe (torej nad 10 let) in seveda izbor barv, ki v nobeni meri ne “vpijejo” več po otroštvu.

Saj vemo, mladostnik ob vsaki priložnosti in ob vsaki možnosti želi izkazovati, da ni več otrok 🙂

Naj bo torej takšna tudi njegova/njena soba.

Uživajte.

. .

postelja ob oknu
Otroška soba.