Kako graditi backlinke za SEO

Spread the love

Backlinki oz. povratne povezave spadajo k offsite SEO optimizaciji. Offsite SEO optimizacija je eden izmed treh “sestavnih” delov celovite optimizacije spletnih strani. Po mnenju večjega dela SEO strokovnjakov pa predstavlja drugi najpomembnejši del pri speltni optimizaciji. 

Če je na prvem mestu spletne optimizacije za uspeh pri SEO, pomembna onsite SEO optimizacija, temu sledi offsite SEO optimizacija, obojima pa še tehnična optimizacija spletnih strani.

V tej objavi lahko podrobneje in na primer spoznate kako ustrezno izvajati offsite SEO optimizacijo oz. kako gradite backlinke, da boste vaše spletne strani, za vaše targetirane ključne besede, pripeljali na prvo stran Googla. Še več nasvetov, prikazov primerov in uporabnih člankov na temo offsite SEO optimizacije, najdete na povezavi.

Kako določiti katere url naslove na vaši spletni strani želite uvrstiti na prvo stran Googla?

Začetniki pri spletni optimizaciji sklepajo, da Google na svojo prvo stran uvršča kar vstopni (t.i. home page url naslov) spletne strani, čeprav je to narobe. Google na svoja najvišja mesta na iskalniku uvršča tiste url naslove vaše spletne strani, ki vsebinsko najbolj ustrezajo ključni besedi, ki jo uporabniki Googla vtipkajo (ali izgovorijo) v iskalnik. Vaša spletna stran ni sestavljena iz enega url naslova, ampak več. Večja kot je spletna stran, več url naslovov ima. Podrobnosti o tem kaj je url naslov najdete v članku na povezavi.

Vaš cilj je za vsako vam pomembno ključno besedo ali besedno zvezo, določiti kateri url naslov želite, da se prikazuje na Googlu, na prvi strani. Oz. čim višje v iskalniku. Tisti url naslov za katerega želite, da se vam prikazuje na prvi Googlovi strani, na podlagi vtipkane posamezne besedne zveze (ključne besede), je potrebno najprej čim bolj kakovostno onsite SEO optimizirati, šele nato začnete zanj graditi backlinke. Podrobnosti o tem kako se lotiti onsite SEO optimizacije url naslova, s katerim želite doseči visoko uvrstitev na Googlu, najdete v zapisu kako optimizirati spletno stran.

Url naslove, ki jih želite uvrstiti na prvo stran Googla, določite “ročno” ali s pomočjo SEO orodij. Čeprav je večina uporabnih SEO orodij plačljiva, se tu in tam najde tudi kakšno SEO orodje, ki ni. Med takšne sodi orodje whatsmyserp (vir 1).

Spodaj poglejte primer kako vam orodje whatsmyserp natančno pokaže ključne besede, dosežene uvrstitve na Googlu ter tudi url naslove s katerimi vaša spletna stran dosega prikazane uvrstitve na Googlu. Imeti evidenco ključnih besed, trenutno doseženih uvrstitev na Googlu (t.i. pozicij) in identificiranih url naslovo je OSNOVA za gradnjo backlinkov:

evidenca za gradnjo backlinkov

Na vrhu slike je prvi rdeči pravokotnik označen zato, da povem za katero speltno stran so prikazane ključne besede. To je spletna stran matijazajšek.com.
V prvem rdečem pravokotniku na levi so izpisane ključne besede s katerimi poskušam doseči čimboljše uvrstive na Googlu.
V drugem rdečem pravokotniku so rezultati trenutno doseženih uvrstitev na Googlu. Kot je razvidno, sem s spletno stranjo matijazajšek.com, s ključnimi besedami speltni marketing, vsebinski marketing, spletna prodaja, digitalni marketing, optimizacija spletnih strani, digitalni marketing izobraževanje in digitalni marketing tečaj, z različnimi url naslovi (tretji rdeči pravokotnik) že med top 4 uvrstitvami na Googlu.

Takšna evidenca je osnova za gradnjo backlinkov.

Kaj upoštevati pri gradnji backlinkov za SEO? Na katere url naslove graditi backlinke?

Zdaj, ko imate znane ključne besede, trenutno dosežene uvrstitve na Googlu in url naslove s katerimi dosegate te uvrstitve na Googlu (ter tudi iskalne mesečne volumne za vsako ključno besedo posebej), veste točno na katere url naslove morate graditi backlinke, da bi “potisnili” vašo spletno stran še višje na Googlu. Tisti url naslov, ki ga želite prikazovati višje na Googlu (za točno določene ključne besede) morate povezati s čim več kakovostimi backlinki iz drugih spletnih strani.

 

Kaj upoštevati pri gradnji backlinkov:

 • pozorni bodite na anchor tekst besedila v katerem je zgrajen backlink (povratna povezava) iz drugih spletnih strani na vaš točno določen url naslov. Poglejte primer: če bi želel iz te vsebine, ki jo ravnokar berete zgraditi backlink s SEO ustreznim anchor tekstom za url naslov iz zgornje slike (npr. url naslov na katerem predstavljam svoja izobraževanja za digitalni marketing), bi za ta url naslov lahko uporabil anchor tekst bodisi digitalni marketing izobraževanje ali digitalni marketing tečaj. Ker z obema ključnima besedama na prvi strani Googla rangira isti url naslov. Zato zgradim backlink na vsebino o izobraževanju za digitalni marketing iz anchorja digitalni marketing tečaj. To je primer ustrezno opremljenega anchorja z backlinkom za url naslov, kjer se nahaja dejansko ponudba tečajev za digitalni marketing. Podrobnosti o tem kaj je anchor in kakšne vse variante anchorjev najdete na dnu prispevka v poglavju z dodatnimi informacijami.NAMIG: ena najpogostejših napak pri gradni backlinkov za SEO je ta, da uporabite napačen anchor za targetiran url naslov. Npr. če imate 2 url-ja optimizirana za targetirano ključno besedo digitalni marketing in spletni marketing, potem bodite pozorni, da res s ključno besedo digitalni marketing backlinkate na vsebino in url naslov, kjer je predstavljen digitalni marketing. In ne spletni marketing. Pogoj, da se pri tem ne zmedete, še posebej, ko bo vaša spletna stran, rasla in imela vedno več url naslovov je kakovostna evidenca vseh url naslovov, ki jih želite uvrstiti na Googlu na prvo stran. Podrobno boste te primere videli v zadnjem poglavju, v nadaljevanju.

 

 • pri gradnji backlinov upoštevajte t.i. okoliški tekst (t.j. surrounding tekst) okrog anchorjev. Poglejte primer iz prve točke v tem poglavju. Poglejte kako sta pred anchorjem (povezavo na digitalni marketing tečaj) uporabljeni večkrat besedni zvezi digitalni marketing izobraževanje in digitalni marketing tečaj. Vaš backlink in anchor tekst na backlinku morata kontekstualno soditi v zgodbo, ki jo predstavljate. NAMIG: ogromno SEO strokovnjakov smatra, da je najbolj kakovosten backlinki tisti, ki je postavljen v zgodbo, ki se v celoti dotika tematike na katero je vezan backlink. Čeprav to drži, ne spreglejte tega, da je mogoče kontekstualno smiselne backlinke umeščati tudi v zgodbe, ki se direktno ne dotikajo tematike o kateri govori vaša spletna vsebina – a so ti backlinki kljub temu, dobri za SEO. Precej primerov tega poglejte v nadaljevanju.

 

 • SEO upravljaci ponavadi gradijo backlinke na url naslove, ki so optimizirani za ključne besede, ki imajo največje iskalne volumne. Kar ni nujno najboljša strategija. Ključne besede z najvišjimi iskalnimi volumni so največkrat tudi najbolj konkurenčne in najtežje SEO besede, kar pomeni, da bo zanje treba zgraditi več backlinkov, hkrati pa sploh ni nujno, da so najbolj vtipkane ključne besede tudi obenem najbolj profitabilne. Pri odločanju o tem na katere url naslove boste gradili backlinke, upoštevajte 3 elemente hkrati:
  – koliko ima posamezna ključna beseda iskalnega volumna
  – kakšna je SEO težavnost posamezne ključne besede
  – kakšna je profitabilnost ključne besede
  Če želite s pomočjo SEO optimizacije izboljšati predvsem prodajo, ne pa zgolj obiskanost spletne strani, se ne osredotočite na gradnjo backlinkov za samo najbolj vtipkane ključne besede, ampak predvsem na profitabilne (četudi manj vtipkane) ključne besede.

Prikazi primerov gradnje backlinkov 

Kot rečeno že v prvem poglavju, je za učinkovito gradnjo backlinkov, priporočljivo imeti čim bolj natančno evidenco. Še posebej, če imate več ključnih besed, za katere morate graditi backlinke, je dobro, da je evidenca čim bolj natančna. V nasprotnem se lahko hitro zgodi, da boste zgubili pregled nad tem na katere url naslove gradite linke. Če upoštevate, da je backlinke za SEO treba graditi dlje časa, se pregled nad tem na katere url naslove ste zgradili backlinke, lahko podre še hitreje.

Spodaj poglejte primere evidence backlinkov za SEO, za različne spletne strani. Evidenca za SEO backlinke je pri večini podobna, ker pravzaprav vse spletne strani izvajajo SEO optimizacijo po podobnem načinu.

Ključne besede in url naslovi, s katerimi so na prvih straneh Googla, uvrščene posamezne strani, so zaradi varovanja poslovnih skrivnosti, zamegljene:

backlinki za seo ebonitete.si

Na zgornji sliki je prikazana evidenca ključnih besed, url naslovov in backlinkov za SEO za spletno stran www.ebonitete.si. Pri vsakem backlinku je evidentiran datum izgradnje backlinka, kaor tudi anchor tekst na posameznem backlinku. Npr. če je ciljana ključna beseda “bonitete prijava” potem je na sliki, na desni, v ustrezen stolpec z datumom vnesen anchor test bonitete prijava.

Spodnji primer prikazuje podobno evidenco za SEO backlinke za spletno stran ww.prvafina.si. Tudi na prvafina.si so backlinki za SEO evidentirani datumsko in z anchorji na desni strani slike (vijolična barva). Backlinki za  SEO so evidentirani tudi v različnih barvah, ker se backlinki med seboj ločijo po različnih tipih in moči. Z različnimi barvami je prikazano evidentiranje različnih vrst backlinkov za SEO za spletno stran www.prvafina.si. 

Vijolična barva backlinka pove, da gre za guest posting backlink; npr. iz te spletne strani (ki jo ravnokar berete), z anchorjem Prodaja terjatev se povezuje spletna vsebina, ki govori o prodaji terjatev.backlinki za seo prvafina.si

Tretji primer = spletna stran magus.si ki se s svojimi elektromagnetnimi blazinami pozicionira k tistim uporabnikom Googla, ki imajo bolečine v križu. Magus.si na svojem url naslovu za bolečine v križu navaja vse vzroke (npr. išias, lumbago, osteoporoza, zožan kanal) simptome in načine zdravljenja. Njihova evidenca za SEO backlinke je podobna zgornjima dvema:

 

backlinki za seo magus

 

Dodatne informacije:

Uporaben video o tem kako graditi backlinke za SEO:

 

Viri: 

1 – WhatsmySERP

Follow MATIJA ZAJŠEK:
Samostojni svetovalec za strateški spletni marketing in prodajo preko interneta. Osebna spletna stran: www.matijazajšek.com, Spletna stran za SEO optimizacijo: www.seo-praktik.si