Domov » Kako gradimo in razvijamo spletno stran Otroškesobe.com » Kaj pomeni optimizacija spletne trgovine in zakaj jo izvajati

Kaj pomeni optimizacija spletne trgovine in zakaj jo izvajati

Spread the love

Optimizacija spletne trgovine ima namen izboljšati prodajo v vaši online trgovini. Bolj kakovostno optimizirane spletne trgovine se na Googlu prikažejo na vrhu iskalnika, kar ima za posledico več obiskovalcev. In večjo prodajo.

Kaj je optimizacija spletne trgovine

Optimizacija spletne trgovine je izraz, ki pomeni, da svojo online trgovino optimizirate tako, da se ta na iskalniku Google, prikaže med prvimi prikazanimi spletnimi trgovinami, po tem, ko uporabniki Googla, na iskalniku kupujejo določeno artikle. 

Zakaj je to pomembno? 

Prej kot se prikaže na Googlu uporabnikom iskalnika vaša spletna trgovina, več obiskovalcev si jo bo ogledalo. Posledično to pomeni, da bo tudi prodaja preko vaše spletne trgovine, večja.

Predstavljajte si, da preko svoje spletne trgovine prodajate sedežne garniture. Če imate slabo ali sploh nimate optimizirane vaše spletne trgovine, se bo vaša spletna trgovina, po tem, ko bodo uporabniki na Googlu, iskali sedežne garniture, prikazale na tretji četrti ali celo globlji Googlovi strani. To pomeni, da je praktično uporabniki Googla ne bodo videli, saj si bodo ponudbo sedežnih garntur prej ogledali v spletnih trgovinah, ki so na Googlu prikazane najprej.

Zato vam je, kot lastniku spletne trgovine, s sedežnimi garniturami, v zelo velikem interesu, da se vaša spletna trgovina, uporabnikom, ki iščejo na Googlu sedežne garniture, prikazana čimprej.

Optimizacija spletne trgovine je postopek, ki zagotavlja, da bo vaša spletna trgovina, med vsem ponudniki spletnih trgovin, prikazana med prvimi. Tako optimizacija prispeva k boljši prodaji preko vaše trgovine.

Glede na to, da se za optimizacijo spletnih strani uporablja izraz SEO (search engine optimization), boste pogosto dodatne informacije o optimiziranju online trgovin, našli tudi pod besedno zvezo SEO spletne trgovine.

Vse poodrobnosti o tem kaj je SEO najdete na povezavi.

Zakaj izvajati optimizacijo spletne trgovine

Zraven tega, da optimizacija spletne trgovine prispeva k večji obiskanosti vaše trgovine na internetu ter posledično boljši prodaji preko spleta, optimizacija trgovine prispeva tudi še k naslednjemu:

  • večji prepoznavnosti vaše blagovne znamke. Boljše kot je optimizirana vaša spletna trgovina, večkra in na bolj opaznih mestih spletnega iskalnika (t.j. med najvišje prikazanimi spletnimi trgovinami na iskalniku) se bo prikazovala. Tudi, če se kupci, v določenem trenutku še ne bodo odločali za nakup izdelkov v vaši trgovini, bo optimizacija vseeno prispevala k njeni večji prepoznavnosti, saj bo preprosto večkrat prikazana uporabnikom Googla.

 

  • optimizacija spletne trgovine prispeva k pozitivni uporabniški izkušnji. Kaj to pomeni? Obiskovalci, ki si bodo ogledali vao spletno trgovino bodo zaradi njene optimizacije za čimhitrejši ter bolj pregleden prikaz ponudbe v njej, dobili pozitiven vtis. Kar prispeva k temu, da se bodo obiskovalci raje vračali k ogledu ponudbe v vaši trgovini tudi ob morebitnih naslednjih nakupih.

 

  • optimizacija trgovine prispeva k večji stopnji zaupanja obiskovalcev v trgovino. Posledično tudi to prispeva k boljši prodaji. Obiskovalci vaše spletne trgovine se bodo v večji meri odločali za nakupe v vaši trgovini, v kolikor bodo bolj zaupali vaši trgovini. S pomočjo optimiziranja vaše trgovine poskrbite, da obiskovalci po ponudbi izdelkov v vaši online trgovini brskajo varno, hitro, enostavno in pregledno. Slednje prispeva k večji stopnji zaupanja kupcev v vašo trgovino.

 

  • optimizacija trgovine prispeva k preglednosti ponudbe v vaši trgovini in posledično hitrejši poti do tega, da kupci najdejo v vaši trgovini izdelke, ki jih nameravajo kupiti. Hitra, logična in enostavna navigacija po vaši spletni trgovini prispeva k večji prodaji.

 

  • optimizacija trgovine prispeva k lepšemu prikazu ponudbe v vaši trgovini in tudi t.i. “obogatenemu” prikazu vaše ponudbe v trgovinah, direktno na iskalniku Google. S pomočjo strukturiranja podatkov/vsebin v vaši trgovini lahko dosežete, da so direktno na Googlu, iz vaše spletne trgovine prikazane dodatne informacije o produktih, npr. ocene kupcev, odgovori na najpogostejša vprašanja, slike izdelkov, cene izdelkov, in podobno. Vse to vpliva k večji izpostavljenosti ponudbe, posledično pa to vpliva na krepitev blaogvne znamke vaše trgovine in izboljšanje prodaje. Vir: kako uporabljati strukturiranje podatkov za vašo spletno trgovino.

Kako optimizirati spletno trgovino, ki je postavljena v WordPressu

Spletne trgovine, ki so postavljene v WordPressu, uporabljajo za vnos produktov v trgovino ter segmentacijo izdelkov v trgovini (na kategorije izdelkov) največkrat vtičnik (plugin) Woocommerce, ki zraven osnovnih funkcionalnosti trgovine omogoča tudi pregled nad realizacijo prodaj v trgovini, nadzor nad zalogami, izdajanje računov ter evidenco skladiščenja. Upravljanje wordpress spletne trgovine z woocommerce vtičnikom je v osnovi brezplačno, plačljive funkcije pa omogočajo še dodatne funkcionalnosti v vaši trgovini.

Da bi enostavneje in hitreje ter seveda brezplačno, ustrezno SEO optimizirali vašo wordpress spletno trgovino, si lahko pomagate tudi z brezplačnim vtičnikom yoast ali rankmath, ki vam prikažeta kako optimizirane imate izdelke in kategorije izdelkov v svoji spletni trgovini, sicer pa je zelo podroben opis, vključno s prikazom na slikah, kako poteka wordpress optimizacija, objasnjeno na povezavi.

Dodatne informacije:

Optimizacija spletnih strani na otroškesobe.com – Kaj delamo in kako razvijamo spletno stran otroškesobe.com

Optimizacija spletne trgovine (video, angl.):

Viri:

1 – Off site optimizacija
2 – Optimizacija spletnih strani
3 – Spletni marketing na vgradneomare.eu
4 – Kako razvijamo spletno stran Mizarstvo.si
5 – Marketing na Omega3.si
6 – Razvoj spletne strani otroškesobe.com
7 – SEO
8 – Digitalni marketing

 

Follow MATIJA ZAJŠEK:
Samostojni svetovalec za strateški spletni marketing in prodajo preko interneta. Osebna spletna stran: www.matijazajšek.com, Spletna stran za SEO optimizacijo: www.seo-praktik.si