Domov » Kako gradimo in razvijamo spletno stran Otroškesobe.com » Pisanje blogov [Kako pripravljamo in kaj upoštevamo pri pisanju blogov na naši strani]

Pisanje blogov [Kako pripravljamo in kaj upoštevamo pri pisanju blogov na naši strani]

Spread the love

Za pisanje blogov obstoji na spletu ogromno zanimanja. Po eni strani se za pisanje blogov zanimate podjetniki, ki želite s pomočjo blogov pritegovati na svoje spletne strani vedno več obiskovalcev, po drugi strani pa pisanje blogov ponuja tudi vedno več blogerjev, ki se z bloganjem ukvarjamo profesionalno in pišemo bloge že debela desetletja in več.

Spodaj je podrobneje predstavljeno kako se pisanja blogov lotevamo na spletni strani otroškesobe.com, sicer pa to isto metodo/postopek, uporabljamo na večini izmed naših spletnih strani (kjer pišemo bloge).

Postopek pisanja blogov, ki je predstavljen spodaj, ima za posledico dosti hitrejše nastajanje blogov, visoke uvrstitve blog zapisov v iskalniku Google, posledično pa, z vsako novo objavo bloga, nove obiskovalce na spletni strani.

Kaj boste spoznali spodaj…

Formula za pisanje blogov

Nedavno nazaj sem na socialnem omrežju LinkedIn objavil zelo preprosto formulo za hitro in lažje pisanje blogov:

pisanje blogov
Formula za pisanje blogov (med mojimi marketinškimi nasveti na LinkedIn-u)

Po tej formuli začnete z zasnovo/strukturo bloga še preden sploh napišete prvo črko blog zapisa.

Če imate “ogrodje” bloga sestavljeno vnaprej, bo, ne samo beseda v blog zapisu, lažje tekla, celotna blog zgodba bo imela hkrati rdečo nit (rep in glavo), obenem pa lahko lažje v prihodnosti, tako zasnovan blog zapis, dopolnjujete z novimi poglavji.

Formula za pisanje blogov:

 • nato zapišite 3 ali 4 grobe osnutke naslovov poglavij. Naslove poglavij pišite tako, da ti vsebujejo ključno besedo (za katero je SEO optimizirano posamezno poglavje) in, da hkrati vsebujejo korist za bralca bloga.
 • Da bi dobili bralce, da dejansko preberejo vaš blog zapis (ne, da ga samo “preletijo”), morajo tako glavni naslov, kot tudi naslovi poglavij izražati korist za bralce. Poglavja označujte z H2 oznakami.
 • vsakemu poglavju sledi nekaj besed, kjer bodite v “naravnem jeziku” (brez slenga, narečja, itd…) čimbolj koristni z nasveti
 • nato sledi zaključek bloga. V zaključku bloga povzamite ugotovitve, prednosti in koristi in v kolikor se pod zaključkom bloga ne nahaja avtomatiziran CTA gumb (poziv k akciji), v zaključek bloga dodajte CTA.

NAMIG: Če za pisanje blogov iščete zunanjo pomoč, bodite pozorni, da:

– zunanji pisec blogov piše UNIKATNA besedila
– zunanji pisec blogov obvlada SEO pisanje besedil
– reference in izkušnje blogerja
– pisec blogov razume vsebinski marketing in razlike v pripravi različnih vrst spletnih vsebin

Zakaj je pomembna zasnova/struktura bloga

Brez zasnove strukture blog zapisa je pisanje blogov (pre)pogosto podvrženo “lovjenju” trenutnih ciljev (za namene promocije bloga na družabnih omrežjih) ali pa za trenutno doseganje dobrega rezultata uvrstitve bloga na prva mesta na Googlu.

Brez ustrezne strukture bloga (kjer v poglavjih omenjate tista poglavja, ki jih vaša konkurenca ne, t.i.: content gaps) bo zapisan blog sicer, če bodo upoštevana aktualna SEO pravila, uvrščen visoko na Googlu, a tam, po tem, ko bo svoj blog zapis, pripravila tudi konkurenca, ne bo ostal dolgo.

Če, po drugi strani, pisanje bloga, začenjate s tem, kako bodo vaši blog zapisi, strukturirani, lahko obstoječi/postavljeni strukturi v prihodnosti dodajate še več poglavij, celoten vaš blog pa oblikujete tudi s kazalom (kar članku doda dodatno uporabno vrednost).

Če vas slučajno konkurenčni pisec blogov, v prihodnosti z njegovim blog zapisom, na Googlu, prehiti, preprosto svoj obstoječi blog zapis dopolnite z novimi poglavji (in ponovno prehitite svojega konkurenta).

SEO copywriting stroka temu pravi, da gradite svojo, t.i. SEO evergreen content (s katero imate večletne ambicije s pisanjem blogov, biti uvrščeni na prvih mestih Googla). Priporočam: Koliko je vredno prvo mesta na Googlu?

Vrstni red & uporabna vrednost napisanih vsebin (primer zapisa o bonitetni oceni na ebonitete.si)

Pri pisanju bloga (in kateregakoli drugega teksta za spletno vsebino) se osredotočajte na pravilen vrstni red in uporabno vrednost vsebine. Če je ključna beseda, za katero pripravljate spletno vsebino, informativna, začnite blog zapis najprej s pojasnilom “kaj je, kako deluje, ipd…”, nato pa predstavite koristi te iste informativne vsebine.

Dobro poglejte primer vrstnega reda podajanja informacij na spodnji sliki (ali na povezavi bonitetna ocena ebonitete.si) za ključno besedo “bonitetna ocena”:

vrstni red pisanja vsebin

NAMIG: Pri pisanju blog zapisov se osredotočajte na kakovostno in daljše besedilo. Daljši in kakovostnejši spletni teksti se na Googlu uvrščajo višje!

Ne velja pa to isto pravilo pri pisanju besedil za kategorije spletnih trgovin. V kategorije spletnih trgovin dostopajo obiskovalci zato, da čimprej pregledajo izdelke v trgovini in ne zato, da berejo blog zgodbice !!!

Vrhunski primer ustrezne velikosti teksta, potrebnega za kategorije v spletnih trgovinah, boste našli v trgovini Pohistvo123.si, kjer so predstavljeni dnevni regali. Če imate zase občutek, da pripravljate predolge vsebine za svoje spletne trgovine, le poglejte opis kategorije regalov, na povezavi.

Nasveta še ni konec …. Obvezno preberite še spodnje…

V nekaterih primerih, dodajanje teksta v kategorije spletnih trgovin, niti ni potrebno.

Še posebej to velja za spletne trgovine, v katere obiskovalci prvenstveno prihajajo in dostopajo iz mobilnih naprav (telefoni, tablice, …).

Na mobilnih napravah želijo obiskovalci spletnih trgovin še hitreje videti slike izdelkov in čim manj skrolati po tekstu. Skrolanja po telefonu je, že samo zaradi manjših ekranov v primerjavi z namiznimi računalniki, bistveno več.

Primer vrhunsko izdelane kategorije izdelkov, prilagodljive za prikaze na mobilnih napravah in brez odvečnega teksta poglejte na spodnji sliki (spletna trgovina Dječja roba Bambini). Tukaj je predstavljena samo “dječja roba”, teksta, ki bi opisoval kategorijo, sploh ni !

dječja roba bambini

Točke, na katere je potrebno biti pozoren po napisanem blogu

Najpomembnejše točke, po napisanem blogu, so naslednje:

 • čeprav je besedišče in tekst zelo pomemben del vsakega napisanega bloga, so še bolj kot same besede, pomembne slike. Slike povedo več kot 1000 besed. To pomeni, da se pri pisanju bloga osredotočite na to, da manj govorite in več pokažete. Več kot je v blogu napisanega teksta, več morate tega teksta, “prekiniti” s slikami. Preprosto pravilo pravi, da mora v blog zapisu biti vidna slika v vsakem trenutku skrolanja teksta. To pomeni, da, ko skrolate po tekstu, mora v vsakem trenutku, na ekranu biti vidna najmanj ena slika (ne šteje logotip na vrhu slike, ki je ponavadi viden vedno).
 • pri kombiniranju slik in teksta v vsaki posamezni spletni vsebini, bodite pozorni tudi na postavitev slik v kontekst teksta in v kontekst t.i. search intenta uporabnikov Googla. Preko nekaterih ključnih besed želijo obiskovalci spletnih strani, prej videti slike kot tekst, v drugih spletnih vsebinah jih prej zanima zgodba, nato tekst. Vrhunski primer kombinacije slik in teksta (ki sledi slikam) je prikaz adventnih venčkov spletne trgovine Sanjski-Sopek.si, na spodnji sliki oz. na povezavi adventni venčki Sanjski-Sopek.si:
 • slika mora podpreti zgodbo v zapisu. Poskrbite, da je slika čim boljše kakovosti, sicer pa je še bolj kot kakovost slike, pomembno to, da je slika UNIKATNA. Skoraj 23% vseh iskanj na Googlu predstavlja slikovno raziskovanje in iskanje. Zato želite, da se vaše slike prikazujejo med prvimi prikazanimi v slikovnem delu Google iskanja.

Dobro poglejte primer:

Google optimizacija slik seo-praktik

Na zgornji sliki je prikazano kako se iz naše spletne domene Google optimizacija Seo-Praktik, za ključno besedo “url naslov”, med prvimi prikazanimi slikami, prikaže kar 10 (unikatnih) slik iz iste domene (Seo-Praktik.si).

 • po vsaki objavi sledi proofreading (natančen pregled zapisanega). Število slovničnih napak v napisanem blog zapisu vpliva na online oceno postov (vir raziskave (1) – Is There a Connection Between Bad Grammar and Negative Online Reviews?):
pisanje bloga napake

Koraki po napisanem blogu

Po objavi bloga, sledijo naslednji koraki:

 • pošiljanje blog zapisa v Googlov indeks (z namenom, da ocenite kam se je napisan blog uvrstil na Googlu)
 • promocija blog zapisa v GMB (Google my Business profilu)
 • promocija blog zapisa na socialnih omrežjih
 • promocija blog zapisa v naslednji email kampanji

Zaključek

Da se za redno pisanje bloga odločajo tudi največje in najbolj poznane blagovne znamke, lahko vidite na vseh bolj znanih spletnih straneh. Je pa tudi res, da lahko ima blog več različnih formatov vsebin (nasveti, vodiči, nagradne igre, itd..).

Na spodnji sliki bodite pozorni na vrsto vsebin, ki jih na svojem blogu pripravlja spletna trgovina Pikapolonica.si:

vrste vsebin za blog

Dodatne informacije in viri:

Kako gradimo in razvijamo spletno stran Otroškesobe.com – ostali zapisi
1 – Is There a Connection Between Bad Grammar and Negative Online Reviews? – Priceeconomics

Follow MATIJA ZAJŠEK:
Samostojni svetovalec za strateški spletni marketing in prodajo preko interneta. Osebna spletna stran: www.matijazajšek.com, Spletna stran za SEO optimizacijo: www.seo-praktik.si