Domov » Kako gradimo in razvijamo spletno stran Otroškesobe.com » Katera pravila SEO optimizacije upoštevamo pri blog zapisih

Katera pravila SEO optimizacije upoštevamo pri blog zapisih

Spread the love

Glede na to, da večina spletnih strani, ki skrbi za rast in razvoj obiska na svojih internetnih straneh, na področju organskega/naravnega obiska na spletno stran, eno izmed metod pridobivanja obiskovalcev na spletno stran, uporablja t.i bloganje oz. blog marketing (ki upošteva SEO pravila), so v tem zapisu objavljena nekatera SEO pravila, ki jih upoštevamo pri pisanju blog zapisov za spletno stran Otroškesobe.com (mimogrede: ta ista, aktualna SEO pravila, uporabljamo tudi pri optimizaciji spletnih strani naših poslovnih partnerjev in naročnikov – nekatere izmed primerov upoštevanja teh SEO pravil, pa pravtako prikazujemo v tem zapisu).

Preden se lotite ogleda SEO pravil, ki jih mi poskušamo pri svojem delu, upoštevati pri nastajanju bloga za Otroškesobe.com, si, vsaj tisti, ki šele začenjate s SEO optimizacijo spletnih strani, preberite še pomen upoštevanja aktualnih SEO pravil in kako vam njihovo čim bolj natančno upoštevanje pomaga k temu, da boste na svoje spletne strani, pridobivali vedno več obiskovalcev.

SEO optimizacija pomen

Pomen optimizacije spletnih strani je dvojen

SEO optimizacija spletnih strani prispeva k uporabni vrednosti internetne strani, hkrati pa tudi k temu, da preko nje, pridobivamo vedno več obiskovalcev na našo spletno stran

Uporabna vrednost internetnih strani s pomočjo SEO optimizacije se izkazuje skozi izboljševanje preglednosti spletne strani. Uporabnikom in obiskovalcem spletne strani moramo (s pomočjo upoštevanja SEO pravil) zagotavljati, da na spletnih straneh, čimprej pridobijo informacije, ki jih potrebujejo, najpogosteje pa se izboljševanje uporabne vrednosti izkazuje skozi skrb za izboljševanje navigacije po spletni strani (izboljševanje primarnih in sekundarnih menijev), pohitritev spletne strani, skrb za ustrezen prikaz spletne strani na različnih napravah (t.i. mobile readyness), skrb za varnost spletne strani (ssl certifikat) ter predvsem v skrbjo za “smiselno potovanje” uporabnikov po spletni strani (t.i. logičen prodajni lijak).

Bolj kot je naša spletna stran uporabna in koristna obiskovalcem, bolj si lahko obetamo, da bo ta deljena na družabnih omrežjih, priporočana drugim uporabnikom (v primeru otroških sob, najbrž staršem in opremljevalcem otroških sob) ter hkrati, da bo njena vidnost v isklaniku Google, zaradi tega, skozi čas, naraščala. Pomen SEO optimizacije se ravno izkazuje v tem, da uvrščenost spletne strani (Otroškesobe.com), v iskalniku Google narašča (na prvo stran iskalnika) s čimer se posledično povečuje obisk internetne strani.

Upoštevanje SEO pravil & primeri

Glede na to, da se SEO pravila nenehno dopolnjujejo/zaoustrujejo in spreminjajo, saj se iskalnik Google, skozi ves čas svojega obstoja razvija, v zadnjih letih pa k temu razvoju vse bolj prispeva t.i. umetna inteligenca iskalnega algoritma, so spodaj objavljena nekatera SEO pravila, ki “načeloma” veljajo od vseh začetkov optimizacije spletnih strani.

V izogib morebitni implementaciji (zastarelih) SEO pravil na svojih straneh, priporočamo, da spodnja SEO pravila preverite še na spletnih straneh, kjer je optimizacija spletnih strani, obravnavana z aktualnimi zapisi in nasveti. Aktualna SEO pravila so objavljena na povezavi.

Seo pravila po pomembnosti

Spodaj so s primeri prikazana SEO pravila po pomembnosti. Njihova praksa in izvedba je prikazana iz primerov optimizacije Otroškesobe.com, kakor tudi iz primerov sodelovanj na področju različnih storitev optimizacije spletnih strani, z nekaterimi našimi poslovnimi partnerji. Seo pravila prikazujejo ustrezno optimizacijo seo naslova, meta opisa, uporabe h oznak in drugo.

SEO pravilo 1 – Seo naslov

seo pravilo ena seo naslov

Prvo SEO pravilo pravi, da mora biti naslov spletne strani opremljen s ključno besedo za katero je internetna stran optimizirana. Na zgornji sliki lahko vidite, da je vstopna stran Otroškesobe.com, optimizirana za ključno besedo otroškesobe, naslov (Title na desni) pa je (iz leve proti desni) opremljen s ključno besedo Otroške sobe. To isto SEO pravilo je potrebno upoštevati pri vsaki podstrani in vsakem blog zapisu na internetni strani, v odvisnosti od tega za katero ključno besedo optimizirate dotično stran. Da bi razumeli razlike med ključnimi besedami, je na povezavi objavljen Kompleten vodič za iskanje in analizo ključnih besed

SEO pravilo 2 – Meta opis

Prav tako iz prve slike (zgoraj) lahko vidite, da je meta opis (na sliki na desni “Description” opremljen tako, da iz leve proti desni vključuje ključno besedo za katero je optimizirana spletna stran. Tudi v tem primeru je iz leve proti desni uporabljena ključna beseda “Otroške sobe”. Za razliko od SEO naslova, ki dopušča cca. 65 znakov s presledki vred, omogoča meta opis cca. 165 znakov s presledki vred, se pa v nekaterih primerih zgodi, da Google, kljub temu, da meta opis opremimo z lastnim opisom, za opis v prikazu iskalnika, uporabi svoj opis (za katerega ocenjuje, da je bolj primeren od našega).

Da tudi druge spletne strani in spletne trgovine, na enak način, upoštevajo SEO pravilo za Title in meta opis, poglejte na spodnji sliki:

V spletni trgovini Pohištvo123.si je kategorija izdelkov, kjer se ponujajo spalnice, opremljena z naslovom, ki vključuje ključno besedo spalnice, enako pa je ključna beseda spalnice, uporabljena tudi v meta opisu kategorije spalnic.

SEO pravilo 3 – H oznake

H oznake spadajo med tretjo skupino SEO pravil po pomembnosti upoštevanja za pravilno SEO optimizacijo spletnih strani.

SEO pravila za ustrezno označevanje spletnih vsebin z H oznakami so zelo preprosta:

 • H1 oznaka mora biti v spletni vsebini samo ena
 • H2 oznak naj bo v spletni vsebini največ 10
 • “preskakovanje” med H oznakami ni ustrezno (npr. iz H2 oznake kar na H4)
 • v H1 oznaki naj bo uporabljena exact ključna beseda (ne sinonim, izpeljanka ali sopomenka)
 • najmanj v eni H2 oznaki naj bo uporabljena exact primarna ključna beseda
 • ostale H oznake naj vključujejo sinonime primarne ključne besede

Spodaj najprej poglejte primer REZERVE pri označevanju spletne vsebine z H oznakami (spletna stran Sanjski-Sopek.si).

Na sliki je stran, ki je namenjena predstavitvi najrazličnejših poročnih lokacij, na desni je trenutna opremljenost strani poročne lokacije z H oznakami:

Po drugi strani, poglejte opremljenost blog zapisa, ki je namenjen tistim, ki na spletni strani Otroškesobe.com iščejo pohištvo za otroške in mladinske sobe:

Ključne besede pohištvo, opremljanje mladinske sobe in opremljanje otroške besede, so vključene v H1 in H2 oznake….

SEO pravilo 4 – Optimizacija vstopne spletne strani

Vstopna spletna stran se optimizira na različne načine. Najpogostejša sta 2:

 • optimizacija vstopne strani za ime blagovne znamke podjetja ali
 • optimizacija vstopne spletne strani za najtežjo, najbolj iskano ključno besedo v Googlu (kot je to primer za Otroškesobe.com)

Primer optimizacije vstopne spletne strani za blagovno znamko, poglejte na spodnji sliki:

seo pravila vstopne strani

V tem primeru je vstopna stran www.kreal.si, SEO optimizirana za ključno besedo imena blagovne znamke (Kreal), hkrati pa so na vstopni strani predstavljene glavne storitve in produkti podjetja Kreal (otroška igrala, urbana igrala,…).

SEO pravila v povezavi z rabo ključnih besed

 • ključno besedo oz. ključne besede, za katero optimizirate posamezne spletne vsebine, uporabite v razmerju 1 do 3% ponavljanj ključne besede, glede na količino celotnega teksta v spletni vsebini
 • natančno ponovitev (exact ključno besedo) uporabite v prvem in zadnjem odstavku spletne vsebine
 • poskrbite, da je ključna beseda, v celotnem besedilu, približno dvakrat poudarjena (odebeljena)
 • za eno ključno besedo, SEO optimizirajte en url naslov

Seo pravila za blog

Če ob pisanju blogov upoštevamo SEO pravila, nam pisanje bloga pomaga k pridobivanju obiskovalcev na spletno stran. Če hkrati pišemo in optimiziramo blog zapise za ključne besede, ki smo jih predhodno analizirali glede na njihovo rabo uporabnikov Googla, lahko bloganje pripelje do organske rasti spletne strani.

Tak primer rasti poglejte na spodnji sliki:

Na sliki je prikazana organska rast obiskovalcev spletne strani Mizarstvo, kjer se je ta, v letih 2014 in 2015 dosegala izključno s tem, da so se pri pisanju bloga upoštevala “takratna” SEO pravila.

Podobno spletno taktiko, z rednim pisanjem blogov po SEO pravilih, izvaja tudi slovenski največji, specializirani spletni portal za varčevanje energije, njihov primer SEO spisanega bloga poglejte v članku o tem Kako se obnese električni avto v praksi.

Povzetek

Seo pravila niso “skupek” nekih pravil, ki jih je pri gradnji in razvoju spletnih strani, smiselno upoštevati samo na vstopni spletni strani ali na blogu. Nasprotno. Več kot je podstrani na celotni internetni strani SEO optimiziranih, boljše rezultate v obliki povečanega obiska spletnih strani, si lahko obetate. Zraven blog zapisov in vstopne spletne strani, predvsem spletne trgovine, lahko optimizirate še v opisih posameznih produktov, v kategorijah izdelkov, na strani “o nas”, itd… Primer optimizirane kategorije izdelkov v spletni trgovini, poglejte na primeru ZlatarnaCelje.com.

Follow MATIJA ZAJŠEK:
Samostojni svetovalec za strateški spletni marketing in prodajo preko interneta. Osebna spletna stran: www.matijazajšek.com, Spletna stran za SEO optimizacijo: www.seo-praktik.si