Domov » Kako gradimo in razvijamo spletno stran Otroškesobe.com » Najpogostejši miti SEO optimizacije [ki ne držijo]

Najpogostejši miti SEO optimizacije [ki ne držijo]

Spread the love

Google SEO optimizacija spletnih strani je panoga za katero se zanima vedno več podjetnikov in lastnikov internetnih strani, saj je zaradi vedno večje konkurence na Googlu, spletno oglaševanje čez Google Ads, ne samo, iz leta v leto dražje, temveč tudi zahtevnejše, še posebej, ker je pri upravljanju s plačljivimi spletnimi kampanjami, prav tako potrebno biti agilen in prilagodljiv ter proaktiven ves čas. Kar se tiče nasvetov za SEO optimizacijo spletnih strani, jih je danes, tudi v Sloveniji, mogoče najti na internetu že nešteto, še več izmed njih pa se nahaja na tujih (angleških spletnih straneh).

A ni vse kar je objavljeno na spletu v zvezi s SEO optimizacijo nujno tudi (še) aktualno, saj je čisto mogoče, da prebirate starejše nasvete, hkrati pa sploh ni nujno, da vse kar v zvezi s spletno optimizacijo preberete na internetu, tudi drži. Nekateri SEO nasveti so tudi presplošni, še več pa je takšnih, ki so manj uporabni zato, ker ne začnejo z razlago spletne optimizacije, na začetku, ampak nekje na sredini. In povprečen uporabnik in bralec teh SEO nasvetov se hitro izgubi kje sploh s SEO optimizacijo, začeti.

Spodaj so predstavljeni nekateri najpogostejši miti SEO optimizacije, ki jih ste ali pa boste zasledili praktično na skoraj vseh spletnih straneh o SEO, načeloma pa ne držijo oz. ne držijo vsaj ne tako “močno”, kot je v večini SEO nasvetov, to navedeno. Je pa res, da ima 100 SEO optimizatorjev, pač glede na svoje izkušnje, drugačem pogled na to kaj pri spletni optimizaciji drži in kaj ne.

NAMIG: Iz spodnje predstavljenih SEO mitov, boste opazili, da se prav vsi osredotočajo na razumevanje Googla, češ, da ta spletne vsebine razume (zgolj) na podlagi ključnih besed oz. povezave med besedami, ki jih uporabniki Googla vtipkujejo ali izgovarjajo v Google ter vsebino, ki se na posamezni strani nahaja. A iskalnik Google, že dolgo, ne deluje tako (če sploh kdaj je). Ob vseh sodobnih prikazih v iskalniku (Google zemljevidi, pametne kartice Google my Business, people also ask vprašanja, itd…) Google danes na vrhu svojega iskalnika ne razume več samo vsebin, ki so odlično SEO optimizirane in upoštevajo, neka SEO pravila, ampak tudi in predvsem v povezavi z ostalimi spletnimi vsebinami in entitetami. Podrobneje je o tem kako deluje optimizacija internetne strani opisano na povezavi Google SEO optimizacija matijazajšek.com.

SEO mit št.1 – Daljša besedila se uvrščajo na Googlu višje

Do obdobja med 2012 in 2015 je veljalo oz. bilo pogosto svetovano, da se spletna besedila, ki so napisana na dolgo in široko, t.i. SEO evergreen vsebine, na Googlu, uvrščajo višje (tudi) zato, ker so daljša. Na temo povezave med dolžino spletnih tekstov in višjih uvrstitev na Googlu, so nastale raziskave in grafi, podobni spodnjim:

kolicina teksta seo

SEO strokovnjaki danes radi opozarjajo na previdnost pri tolmačenju posameznih raziskav (kot je zgornja), saj je danes, ko Google več kot očitno želi ostati najbolj uporaben iskalnik na svetu, ni nujno najbolj uporabna spletna vsebina tista, ki je tudi najdaljša. Prej celo nasprotno.

Pogosto so najbolj uporabne zadeve (vsebine) tiste, ki ne potrebujejo ogromno razlage, je pa uporabnost vsebine odvisna od tematike oz. panoge v kateri uporabljate Google. Recimo, da vas zanima vreme za prihodnje dni. Zagotovo ni najbolj uporabna informacija o tem tista, ki v 2000 besedah opisuje zgodovino vremena, kako delujejo vremenske postaje, od kdaj se že spremlja vreme in podobno. Uporabnik Googla preprosto potrebuje informacijo o tem kakšna bo v naslednjih dneh temperatura, kako bo pihalo, ali bo dež in kakšna je napoved. To je vse. 

NAMIG: Kar vtipkajte v Google izraz “vreme” in preverite kakšen rezultat dobite na Googlu. Sliko in podatek s temperaturami v prihodnjih dneh. To je vse. 
Pravzaprav je vso bistvo kakovostne optimizacije spletnih strani, povezano s tem, da uspete pripravljati maksimalno uporabne spletne vsebine (glede na vtipkane ključne ebsede, ki jih uporabniki Googla, uporabljajo pri svojem iskanju po spletu). Če želite povečati število klikov na svoje internetne strani, se morate konstantno truditi, da so vaše spletne vsebine, predvsem uporabne. Podrobno je sicer o ostalih razlogih zakaj se odločiti za optimizacijo spletnih strani, navedeno na spletni strani Spletna optimizacija Seo-Praktik.

Če želite svojo vsebino uvrstiti na Googlu višje, namesto, da razmišljate o tem, da podaljšate vsebino, raje začnite z ramišljanjem o tem kako podaljšati vsebino tako, da bo ta še vedno uporabna.

Poglejte spodnji primer….

Predlogi za izboljšanje uporabne vrednosti SEO vsebine v članku bonitetna ocena podjetja (spletna stran Ebonitete.si)

Slika spodaj pokaže kateri 2 poglavji pokriva vsebina o bonitetni oceni podjetij na ebonitete.si…uporabnost vsebine bonitetna ocena podjetja

Kljub temu, da zgornja vsebina (za ključno besedo bonitetna ocena), na Googlu, rangira že na tretjem mestu, je njeno izboljšavo iz uporabniških oči, mogoče še izboljšati (glede na dve vsebini uvrščeni nad to vsebino na Googlu), z razlago opisov posameznih bonitetnih ocen, s primerjavo bonitetnih ocen podjetij z drugimi bonitetnimi ocenami uveljavljenih tujih bonitetnih agencij ter s pojasnitvijo metodologije bonitetnega ocenjevanja.

 

SEO mit št.2 – Gostota ponavljanj ključnih besed mora biti točno določena

Gostota ponavljanj ključnih besed je SEO mit, za katerega je sploh vprašanje, če je sploh kadarkoli držal, a, ker večina SEO orodij, spremlja keyword density (odstotek ponavljanja ključnih besed v samem besedilu, glede na celotno količino teksta), je SEO srenja prevzela mit, da je pač gostota ponavljanj posameznih besed v tekstu nujna, zato, da je besedilo ustrezno SEO optimizirano. A, to ne drži. Če danes na predavanju SEO slušateljem poveste, da gostota ponavljanj ključnih besed za SEO ni pomembna, vas bodo vsi čudno pogledali. A naredite test. 

Poskušajte spisati spletno vsebino iz čim bolj uporabnega vidika in v njem ne uporabite niti enkrat ponavljanjega izraza ključne besede za katero SEO optimizirate spletno vsebino. Nato preverite uvrstitev vaše vsebine na Googlu. Mi smo ta test naredili in prav nikjer uporabili ključno besedo… z vsebino, v prvi vrsti osredotočeno na izključno uporabno vrednost, pa uspeli uvrstiti na prvo stran Googla. 

En test sicer ni še 100% zagotovilo, da je temu tako. A tudi Google sam, v svojem SEO vodniku, pove, da keyword density nikoli ni bil faktor uvrščanja spletnih vsebin, višje v iskalniku.

Primer SEO vsebine za “bolečine v hrbtenici”

Iz spodnje slike (iz kazala) vsebine na spletni strani Magus.si, lahko vidite, da se vsebina osredotoča predvsem na bolečine v nogah, ki nastanejo zaradi hrbtenice, ne pa konkretno za bolečine v hrbtenici….

 

bolecine v hrbtenici magus

Če bi želeli na spletni strani Magus še višje poseči po uvrstitvah na Googlu, s to vsebino za ključno besedo “bolečine v hrbtenici“, bi to lahko naredili tako, da bi vsebino izboljšali / dopolnili z nasveti za ostale bolečine v hrbtenici. Predvsem pa s poglavji zakaj pride do bolečin v hrbtenici, pojasnilo o boleznih in okvarah hrbtenice, simptomih bolečin, itd…

SEO mit št.3 – H1 oznaka mora biti samo ena

Do nedavnega je veljalo, da bi naj H oznak, v SEO besedilih, bilo čim manj. Oz. h1 oznaka bi naj bila samo ena. A je tudi tukaj Google, nedolgo nazaj, objavil, da mu je praktično vseeno ali imate v spletni vsebini eno ali več H1 oznak. Čeprav bi naj H1 oznaka govorila o glavnem naslovu spletne vsebine. Google ne moti, če ima vaša spletna vsebina več H1 oznak. Dokaz za to, boste našli preprosto tako, da preverite spletne strani, ki so za posamezne targetirane ključne besede, uvrščene pred vašimi spletnimi stranmi. Pri čemer bodite pozorni na njihove H1 oznake.

Na povezavi je “dokaz”, da H1 oznaka na vrhu spletne vsebine, niti ni tako zelo SEO nujna, v spletni ponudbi trgovine Pohištvo123.si, kjer so predstavljene jedilne mize (kjer je izraz “jedilne mize“) omenjen v H1 oznaki nekje proti dnu vsebine.

SEO mit št.4 – url naslov mora vključevati targetirano ključno besedo

Zelo dolgo časa trajajoč SEO mit je tudi, da mora url naslov obvezno vključevati ključno besedo za katero je optimiziran. To ne drži, kljub temu, da tudi za ta mit obstajajo “SEO študije”, ki “dokazujejo”, da je temu tako. Ključna beseda v samem url naslovu bi sicer naj bila eden izmed signalov Googlu, o čem govori vsebina, a še zdaleč ne tako pomemben signal kot to domneva marsikdo. Potrebujete dokaz? Vtipkajte v Google ključno besedno zvezo “strokovnjak za digitalni marketing” in opazujte, da se med prvimi 3 organskimi prikazi spletnih strani na Googlu, pojavljajo internetne strani od katerih niti ena ne vsebuje (natančne ponovitve) ključne besede “strokovnjak za digitalni marketing” v svojem url naslovu:

 

kljucna beseda strokovnjak za digitalni marketing url naslov

Dodatne informacije:

  • dodatne uporabne nasvete za SEO optimizacijo spletnih strani, najdete tudi med ostalimi zapisi v naši kategoriji Kako gradimo in razvijamo spletno stran Otroškesobe.com
  • če vas resnično zanima kako s SEO miti “opravijo” velike blagovne znamke in priznane spletne strani, priporočamo, da si ogledate kako SEO izvajajo “veliki” v vaši panogi. Če se slučajno nahajate v panogi medu, le zavijte na spletno stran medex.
Follow MATIJA ZAJŠEK:
Samostojni svetovalec za strateški spletni marketing in prodajo preko interneta. Osebna spletna stran: www.matijazajšek.com, Spletna stran za SEO optimizacijo: www.seo-praktik.si