Domov » Kako gradimo in razvijamo spletno stran Otroškesobe.com » Kaj so orodja za SEO optimizacijo spletnih strani [in katera so najbolj uporabna]

Kaj so orodja za SEO optimizacijo spletnih strani [in katera so najbolj uporabna]

Spread the love

Orodja za SEO optimizacijo spletnih strani so programi, ki pomagajo bolj učinkovito optimizirati spletne strani (predvsem za iskalnik Google). Z orodji za SEO si optimizatorji spletnih strani pomagate, da hitreje prepoznate kje imajo vaše spletne strani določene rezerve v smislu boljše optimiziranih strani, v odvisnosti od različnih orodij pa različna SEO orodja ponujajo različne funkcionalnosti. 

Različna orodja za SEO optimizacijo spletnih strani so plačljiva, delno plačljiva (omogočajo brezplačno testiranje) in brezplačna.

Med brezplačnimi orodji za SEO se največkrat uporabljajo:

GSC – Google search konzola (vir) – za hitro indeksiranje spletnih vsebin in preverjanje SEO rezultatov
KW surfer – za raziskavo ključnih besed
AnswerThePublic – za raziskavo ključnih besed
Peoplealsoaked – za raziskavo vprašanj, ki jih uporabniki Googla postavljajo na internetu in v iskalniku

Med plačljivimi SEO orodji se največkrat uporabljajo:

Semrush (vir)
Ahrefs (vir)
Moz Pro (vir)
Ubersuggest (vir)

Katero SEO orodje je najboljše za optimizacijo spletnih strani

Glede na to, da ima večina SEO orodij nekatere funkcionalnosti enake (npr. omogočajo raziskavo ključnih besed, omogočajo SEO analizo spletne strani, omogočajo preverjanje doseženih uvrstitev speltnih strani na Googlu, itd…) ter tudi svoje posebnosti, je težko reči, da je eno orodje za optimizacijo spletnih strani boljše od drugega. Zato je odgovor na vprašanje katero orodje je najboljše za optimizacijo spletnih strani, pravzaprav odvisen od tega kaj želite z oodjem doseči.

Za hitro in enostavno raziskavo ključnih besed in iskalnih volumnov v vaši panogi (t.j. podatke o tem kolikokrat na mesec uporabniki vtipkajo v Google vaše ključne besede) je zelo priporočljivo in med boljšimi orodjimi KW surfer. Spodaj poglejte kako vam KW surfer prikaže ključne besede in podatke o tem koliko uporabnikov Googla vtipka posamezne ključne besede v iskalnik

Število vtipkanj ključnih besed povezanih s kuhinjami v (slovenski) Google, na mesec:

kljucne besede kw surfer

Za analizo kako je optimizirana spletna stran (t.i. SEO audit) je priporočljivo orodje SEO Site CheckUp (vir). Na spodnji sliki je prikazana ocena SEO stanja spletne strani mizarstvo.si:

seo site checkup orodje

Najbolj uporabljano (brezplačno) SEO orodje za optimizacijo wordpress spletnih strani

Za optimizacijo spletnih strani, ki so postavljene na najbolj priljubljeni in največkrat uporabljani platformi za urednikovanje spletnih strani (WordPress) je večini SEO optimizatorjev pozano predvsem orodje Yoast.

Na spodnji vidite kako vam Yoast za vsako vsebino posebej, z rdečimi in zelenimi pikami označi ali ste upoštevali aktualne SEO smernice pri optimizaciji vsebine:

seo orodje yoast

SEO orodje Yoast pokaže ali vaša spletna vsebina upošteva naslednje t.i. onsite SEO smernice (to so aktualne SEO smernice, ki jih morate upoštevati pri pisanju vsebin na vaših spletnih straneh):

  • ali ste uporabili ključno besedo v url naslovu vsebine
  • ali uporabljate ključno besedo v SEO naslovu spletne vsebine
  • ali je dolžina SEO naslova ustrezna
  • ali ste že kdaj v preteklosti uporabili targetirano ključno besedo
  • ali imate ustrezno optimiziran meta opis
  • ali v vsebini dovolj pogosto uporabljate ključno besedo
  • ali imate ključno besedo vključeno v prvi odstavek vašega teksta
  • ali vaša vsebina vključuje slike
  • ali vaša vsebina vključuje zunanje povezave
  • ali vaša vsebina vključuje notranje povezave

Ali so SEO orodja vredna nakupa

SEO orodja so vredna nakupa v primeru, da se ukvarjate ali nameravate ukvarjati z optimizacijo večih spletnih strani oz., če se s spletno optimizacijo ukvarjate profesionalno. Če optimizirate samo eno spletno stran si pomagajte z brezplačnimi orodji za SEO, za nakup orodja pa se odločite šele takrat, ko točno veste, da orodje potrebujete. Pozor: večino izboljšav na področju optimizacije vaših spletnih strani se da prepoznati in izboljšati tudi brez nakupa orodij. Je pa res, da z orodji za SEO, gre ponavadi to hitreje.

Dodatne informacije:

Katera SEO pravila upoštevati pri optimizaciji spletnih strani – prikaz kaj upoštevamo pri SEO na spletni strani otroškesobe.com

 

Follow MATIJA ZAJŠEK:
Samostojni svetovalec za strateški spletni marketing in prodajo preko interneta. Osebna spletna stran: www.matijazajšek.com, Spletna stran za SEO optimizacijo: www.seo-praktik.si