Domov » Otrok » Vzgoja otrok » Kako nam pri hišnih opravilih lahko pomagajo otroci?

Kako nam pri hišnih opravilih lahko pomagajo otroci?

Spread the love
hišna opravila za otroke
OTROKE VKLJUČIMO TUDI K VRTNIM OPRAVILOM! POGLEJ VEČ!

Hišna opravila za otroke naj bodo primerna njihovim letom, vsekakor pa jih že od malih nog vključimo v vsakodnevna opravila v našem domu. Posebej majhni otroci želijo biti ves čas v naši bližini, zato je najbolje da jih nekako zaposlimo. Ni potrebno da je otrok v kuhinji v napoto, če ga bomo primerno zaposlili mu ne bo dolgčas, hkrati pa se bo tudi veliko naučil. Večina otrok želi pomagati, pri tem se počutijo koristne in tudi bolj odrasle.

Gospodinjska opravila so lahko včasih dolgočasna, a nekdo ji pač mora opraviti. Spremenimo vsakodnevna gospodinjska opravila v dejavnost, kjer sodeluje cela družina in vključimo tudi majhne otroke. Vzgoja otrok vključuje tudi učenje, kako skrbeti za čistočo in red. Presenečeni bomo, kako zelo ponosni so otroci, če lahko pomagajo vzdrževati čistočo v stanovanju ali pomagajo vzdrževati zelenjavni vrt. 

Hišna opravila za otroke

Hišna opravila opravljamo vsak dan. Vsak dan je potrebno skuhati, pospraviti kuhinjo, oprati perilo, pobrisati prah in opraviti še tisoč drobnih opravil. Čeprav je težko, poskusimo gospodinjska opravila narediti prijetna in nanje ne glejmo kot na obveznost. Namesto tega izkoristimo hišna opravila za priložnost, da pri otroku vzbudimo občutek za red.

Otrok se bo skozi igro naučil kako določene stvari speljati do konca, že od malih nog pa bo vedel, da če želimo da so opravila opravljena, jih pač treba opraviti. Kmalu bo vedel, da če želimo jesti, je potrebno skuhati in če želimo čofotati v čisti kadi, je pač potrebo kopalnico očistiti. 

Hišna opravila naj opravljajo tudi fantje, saj so minili časi, ko moški populaciji ni bilo potrebno sodelovati pri gospodinjskih opravilih. Seveda moramo vedeti, da otrok ne bo vsega opravil tako dobro kot mi, zato moramo biti potrpežljivi, čeprav je seveda hitreje in bolj preprosto, če vse enostavno naredimo sami.

Vendar če si bomo vzeli čas in otroku potrpežljivo pokazali kako se določene naloge opravi, bo počasi, korak za korakom osvojil vsa znanja. Učenje gospodinjskih opravil opravljamo kot proces učenja, s tem se bo otrok mimogrede privzgojil odnos do dela in osvojil vsakdanje veščine.

Kako pristopimo k navajanju otroka k opravljanju hišnih opravil?

Otroke učimo korak po koraku vsako  posamezno opravilo. Najbolj jih privlači voda, pa tudi metlo radi primejo v roke. Že zelo majhnim otrokom lahko pristavimo pručko k pomivalnemu koritu, jim natočimo toplo vodo in jim dovolimo pomivati posodo. Seveda jim za začetek damo plastične posodice in čisto malo neškodljivega čistila, toliko da se bo naredilo malo penice.

Otroku kupimo ustrezne pripomočke, ki so primerni za njihova leta in za njihovo velikost. Za začetek kupimo majhno metlo, krpo za brisanje tal, majhno omelo za prah in manjše čistilne krpe. Previdni moramo biti pri čistilih, najbolje da otroku omejimo dostop do čistil in samo zanj kupimo ekološka in neškodljiva čistila. Prav tako otroku zagotovimo varen dostop do mesta, kjer se bo preizkušal v izvajanju gospodinjskih opravil.

Pri uvajanju v skrivnosti čiščenja, moramo imeti ves čas v mislih, da je za otroke vsako gospodinjsko delo zapleten proces, zato moramo opravila na začetku razdeliti na več korakov. Otroku moramo jasno povedati in pokazati vsak korak posebej, za opravilo pa prvič vedno uporabimo enake pripomočke, delo pa opravimo z opravljanjem enakih zaporednih gibov. Otroci se bodo učili predvsem z ponavljanjem in mogoče bo isto opravilo ponavljal več tednov ali mesecev, preden ga bo popolnoma obvladal. Zato moramo biti potrpežljivi in še enkrat potrpežljivi. Ko bo naš otrok najstnik in če ne bo imel priučenih delovnih navad, smo že močno zamudili vlak za učenje.

Kako naučimo otroka pometati?

Otroci zelo radi pometajo. Pometanje je osnova čiščenja, vsaj tako to vidijo otroci, ko so še zelo majhni jih ne zanima preveč sesalec, s katerim čistimo preprogo v dnevni sobi. Bolj jih zanima metla, zato jih najprej naučimo umetnosti pometanja. Čeprav je pometanje preprosta dejavnost, jo otroku vseeno predstavimo v več korakih.

V prvem koraku otroku označimo smer pometanja, najbolje to naredimo na označenih kvadratih na ploščicah. V ta kvadratek naj otrok pometa smeti iz vseh strani, tako da dobi manjši kupček. Otroku pokažemo kako se drži metla z obema rokama, kupimo mu manjšo metlo, primerno za njegovo velikost. Ko otrok že zna držati metlo z obema rokama, naj poskusi previdno pometati smeti v kvadratek ki smo ga določili.

Ko otrok pomete smeti v sredino kvadratka, mu pokažemo kako spravimo smeti na smetišnico. Za začetek mu kupimo manjše omelo, saj z metlo verjetno še ne bo šlo. Otrok z omelom pomete smeti na smetišnico in nato naj poskusi vstati in pri tem ravno držati smetišnico, tako da ne strese smeti na poti do smetnjaka.

Katera hišna opravila lahko zaupamo majhnim otrokom?

Glavno opravilo v kuhinji je priprava hrane, otroku lahko že zelo zgodaj pokažemo, kako pripravljamo zdravo otroško hrano in obroke za celo družino. Ko pospravljamo kuhinjo po kosilu, lahko otrokom zaupamo brisanje posode, ki smo jo pomili. Že zelo majhni radi tudi pomivajo posodo, zato jim k pomivalnemu koritu postavimo pručko in mu pokažimo kako pomijemo krožnik.

Poleg opravil v kuhinji, lahko otrokom zaupamo tudi brisanje prahu. Kupimo mu majhno omelo za brisanje prahu in mu pokažemo kako previdno obriše prah. Otroci tudi zelo radi čistijo čevlje. Pokažemo mu kako zlošči čevlje in s tem opravilom se bo zadržal precej časa.

Pri pomoči otrok v gospodinjstvu seveda ni cilj, da nas bodo razbremenili pri hišnih opravilih. Običajno bo komaj čakal da nam pomaga, a včasih mu ne bo do tega, ker bo pač zaposlen z igro. Motiv otrok za pomoč pri delu je želja po naši pohvali in predvsem po pozornosti, da se pač ukvarjamo z njim.

Hišnih opravil se otroci ne bodo lotili na svojo pobudo, pač pa bo oponašal nas in se bo pridružil k opravilom, ki jih trenutno opravljamo. Pri uvajanju otrok v hišna opravila, se izogibajmo kritike ali popravljanja njihovega dela, kadar delo ne bo brezhibno opravljeno. Ves čas pa moramo otroke spodbujati, saj se pogosto zgodi, da jih mine volja kadar jim ne gre vse dobro od rok.

Delo na vrtu z otroci

Otroci izredno uživajo pri vrtnih opravilih. Delo na vrtu otroku nudi izvrstne možnosti za učenje praktičnih veščin, hkrati pa otrok zadovolji potrebe po odkrivanju novega. Ko načrtujemo zasaditev vrta, pustimo nekaj prostora za manjšo gredico, kjer bo otrok sam sejal, sadil in vzgajal svoje vrtnine. S tem otroka vključimo v naraven cikel narave, naučil se bo kako se narava prebuja in kako rastline sploh zrastejo. Najprej mu pokažimo kako posejemo semena že v rastlinjaku, nato kako presadimo sadike na vrt in nato kako se rastlina razvije in raste.

Otrok bo nestrpno čakal da bodo njegove rastlinice dovolj velike, da jih bo lahko utrgal in pojedel. Zato je mogoče najbolje, da goji rastline, ki razvijejo plodove in jih bo lahko pojedel takoj, ko jih bo utrgal. Otrok naj sam posadi paradižnik, jagode, korenček in  solato. Čeprav se drugače brani zelenjave, bo to, ki jo je sam vzgojil, z veseljem tudi pojedel.

Otrok naj na svojem vrtičku posadi tudi dišavnice in zelišča, pokažimo mu, kako skuhamo čaj iz zelišč in kako uporabljamo začimbe za boljši okus jedi. Otroku za delo na vrtu kupimo otroško vrtno orodje, manjkati seveda ne sme kanglica za zalivanje in otroška samokolnica. V lopi za orodje naredimo prostor tudi za otrokovo orodje in naučimo ga tudi to, kako skrbeti za orodje in kako ga očistimo, ko prenehamo z delom. Otroku kupimo tudi otroške vrtne rokavice in košarico, s katero bo nabiral zelenjavo ali pa samo cvetlice, ki rastejo na vrtu ali travniku. Otrok se bo z delom na vrtu seznanil z naravo in ko bomo šli na družinski izlet v hribe, mu bo že marsikatera rožica precej domača.

Hišna opravila za otroke:

Vir: Hišna opravila za otroke: https://raisingchildren.net.au/toddlers/family-life/chores/chores-for-children