Domov » Najnovejše objave » Kako izbrati ustrezno ležišče za otroka?

Kako izbrati ustrezno ležišče za otroka?

Spread the love

Ko je čas za prehod iz majhne, otroške posteljice (naj si gre za tisto za dojenčke, potovalne posteljice, stajice ali drugo) v pravo in večjo posteljo, se nedvomno večina izmed staršev vpraša, za kakšno ležišče se naj odloči. Naj bo vzmetnica mehkejša, trša, debelejša, …. Kako velika sploh naj bo? Naj zanjo odštejemo več denarja ali lahko pri prvi vzmetnici še malenkost prihranimo?

Tokrat smo na naši spletni strani, za odgovore povprašali strokovnjake iz spletne prodajalne najrazličnejših vzmetnic, ki se s prodajo in svetovanjem na področju vzmetnic in ostalih vrst ležišč, na slovenskem trgu, več kot uspešno, ukvarja že vrsto let, s svojim programom vzmetnic, pa so zasloveli predvsem zaradi tega, ker so zavezani iskanju vzmetnic in spalnega programa, cenovno dostopnega prav vsakemu žepu.

.

*********

.

Odrasle osebe smo praktično navajene ležati na vsaki vzmetnici. Na podlagi izkušenj in pa predvsem let, ki so nam pokazala, kakšno ležišče je najbolj primerno za naše telo in naše spalne navade, nam ustreznega ležišča za nas, sploh več ni težko izbrati.

Izbira vzmetnice za drugo osebo pa je za marsikoga vse prej kot enostavna. Še posebej, če je ta oseba otrok, ki ne tako kot mi, v trgovini z vmetnicami, ne testira le teh, ampak se pri njihovem preizkušanju, bolj igra s tem od katere se dlje in lepše odbija. Otrok sam, ponavadi v trgovini z vzmetnicami, za najboljšo vzmetnico zanj, razglasi tisto, ki omogoča največji skok.

Torej…. kako izbrati najboljše ležišče za vašega otroka?
Tukaj je nekaj iztočnic o katerih je vredno razmisliti pred nakupom ležišča za otroke.

Na kaj biti pozoren pri nakupu otroške vzmetnice? 

Nedvomno mora biti nakup otroške, še posebej pa vzmetnice za dojenčke, v prvi vrsti povezan z ustrezno velikostjo ležišča. Če se s slednjim praviloma ne srečujejo mladi starši, ki za svoje novorojenčke najprej izberejo ustrezne stajice, velja pa o ustreznih dimenzijah razmišljati takoj, ko nameravate za svoje otročičke počasi “prestaviti” iz stajic v njihova prva, prava ležišča. Stajice ne smatramo kot ustrezna ležišča,ampak predvsem kto prostor v katerem se bo otrok varno igral in odkrival svet.

.

Kakšen material je znotraj ležišča?

Mnogo najrazličnejših materialov za ležišča, v svoji notranjosti, skriva škodljive kemikalije, kot so polivinil klorid, ki skozi čas, ob njihovi uporabi, spuščajo v zrak emisije, ki so znane celo kot rakotvorne snovi.

Zato so med vzmetnicami, še posebej za otroke, vedno bolj v uporabi bio, organska in povsem naravna ležišča, ki so običajno narejena iz naravnega bombaža. Slednje, res kakovostne, je na trgu sicer najti nekoliko težje, saj predvsem cenejše nosijo sorodne oznake “naravi”, a je njihova sestava vse prek kot naravna.

.

Ali bo vzmetnica omogočila otroku, da raste in se razvija naprej, hkrati pa bo še vedno udobna?

Čeprav je vaš otrok majhen sedaj, bo on ali ona, lahko na določen tipu ležišča, preživel kar 5 ali celo več let, tako, da je vredno razmisliti o tem, da je otroško ležišče že pri prvem nakupu, dovolj veliko za prihodnjo otrokovo višino.

Ne pozabimo, da je idealno ležišče za odraslega, najmanj 20 cm daljše od višine uporabnika.

.

Naj kupimo novo ležišče za otroka ali delno rabljeno?

Vedno je najbolje kupiti novo žimnico. Rabljene vzmetnice, čeprav zelo malo, ponavadi prinesejo s seboj bakterije, plesni, pršice in ostanke telesnih tekočin. Tako kot zase, po vsej verjetnosti ne iščete rabljenega ležišča, se tudi pri otrocih iz zdravstvenih razlogov in kljub strahu, da lahko vzmetnico hitro prerastejo, ne splača delati kompromisov.
.

Ali je vašemu otroku, všeč občutek vzmetnice, ki jo nameravate izbrati zanj?
.
Čeprav je lahko razmeroma težko, da bi dobili svojega otroka, da na testiranem ležišču leži dovolj dolgo, da bi dobili občutek, ali je ležišče zanj primerno, bo pri izbiri otroškega ležišča vseeno koristno dobiti tudi odgovor od otroka kaj si misli o posamezni vzmetnici.

Poskušajte jim postaviti vprašanja, ki ne vodijo direktno do odgovora, npr. “Kakšen imaš občutek ob tej vzmetnici?” ali pa npr. “Ali je ta vzmetnica trda ali mehka?”.

Če vaš otrok “koleba” med različnimi modeli, se vedno raje odločite za trdnejše ležišče, saj takšno nudi boljšo podporo otroški hrbtenici med njeno rastjo in razvojem.

.

Koliko stroškov naj predvidim za otroško vzmetnico?
.
Medtem, ko ima zagotovo pri nakupu ustreznega ležišča za otroka, pomembno vlogo skušnjava, da za otroka kupimo kar se da najboljše (kar ni vedno nujno enako najdražjemu), tudi ni nujno, da otrok najdražjo vzmetnico dejansko tudi potrebuje.

Hkrati pa se starši ne bi smeli osredotočati pri nakupu otroškega ležišča samo na vzmetnice glede na ceno, saj imajo cenejša ležišča še posebej tendenco, da jih je potrebno hitro zamenjati.

Zato ciljajte na zlato sredino. In nič ne bo narobe, če za otroka izberete vzmetnico srednjega cenovnega razreda.

.

**********

.

Čeprav se lahko zdi zastrašujoče kupovati in izbirati novo ležišče za vašega otroka, si lahko s pomočjo zgornjih vprašanj, pomagate pri izbiri ustreznega ležišča za svoje malčke. Če bi ob zgornjih vprašanjih imeli še dodatna, vas povabimo, da nam preko naše spletne strani pošljete dodatna vprašanja in z veseljem se bomo potrudili nanje odgovoriti.