Domov » Najnovejše objave » Kako opremimo male otroške sobe

Kako opremimo male otroške sobe

Spread the love

Sicer smo na naši strani, šele včeraj, objavili prvi prispevek ob odprtju naše nove specializirane spletne strani, ki jo namenjamo samo programu otroških sob po naročilu, a, da “nadoknadimo zamujeno”, zna biti, da bomo vsaj na začetku, prispevke na tej strani objavljali pogosteje.

Prvi, konkretnejši zapis, torej ta, zato za tiste starše, katerih otroške sobe so majhne in potrebujejo včasih malenkost več izvirnosti in idej pri opremljanju.

Dodatna težava pri takšnih sobah je pogosto tudi to, da se nahajajo v mansardnih prostorih, kjer pa se uporabna površina še dodatno skrči. Vsaj pod poševnim stropom.

Za opremo male otroške sobe dostikrat pridejo v poštev pogradi.

Tisti klasični, ki jih ponavadi najdemo v večjih trgovskih centrih s pohištveno opremo, so ena izmed možnosti. Pri kateri pa se ustavimo, če nam dimenzije otroške sobe, ne omogočajo postavitev najbolj klasičnih pogradov.

To je tistih z dimenzijami okrog 90 x 200 cm.

V nadaljevanju zato ideje za nekaj pogradov, ki jih pri nas ponujamo izdelane povsem po merah vaših sob. Pri čemer je med njimi mogoče izbirati tako med vzdolžnimi variantami pogradov, med kotnimi variantami pogradov, celo med zložljivimi posteljami in tudi idejo z izvlečnim ležiščem boste našli med slikami.

Gremo po vrsti…

Kotni pograd

male otroške sobe
Kotni pograd za dva. Narejen po merah sobice.

Na sliki zgoraj lahko vidite izdelavo pograda v otroški sobi dveh fantov. Takšna izdelava omogoča popolni izkoristek prostora v kotu sobe, hkrati pa smo pod zgornjim ležiščem prostor izkoristili še za garderobne omare s policami in v notranjosti s košarami.

Vzdolž spodnjega ležišča smo izdelali tudi pisalno mizo z izvlečnimi predali vred. Pod zgornjim pogradom je čisto v notranjosti (na vzglavnem delu spodnjega ležišča) izdelan še regal, ki se uporablja za spravilo posteljnine, nad njim pa dodatna polica za odlaganje knjig.

Tak primer pograda je mogoče povsem poljubno prilagoditi.

Igramo se lahko z različnimi barvami (barv za lesne materiale imamo na zalogi čez 40), možna je izbira med različnimi ročaji (recimo za predale) in tudi različnimi ročaji recimo za drsna vrata na omari in še kaj.

Zgornjemu ležišču ponavadi namestimo tudi zaščitno ograjo in lestev za dostop do pograda. Potreba po slednjem je odvisna od starosti uporabnikov (na sliki zgoraj gre za fantovsko sobo otrok krepko čez 10 let, zato zaščitnih ograj in plezalnih lestev več ni). Sicer pa so te tako ali tako narejene tako, da se po potrebi lahko umaknejo.

Če sobo uporablja en otrok

male otroške sobe
Kotna postelja za enega.

Za male otroške sobe, ki jih uporablja samo en otrok, dostikrat pride prav rešitev, podobna zgornji. Posteljo bomo spet postavili v kot, s to razliko, da je v tem primeru ležišče in posteljni okvir narejen za enega otroka.

Tak kotni posteljni okvir bo super izkoristil prostor v otroški sobi, če si boste dali izdelati pod posteljo predale. V našem primeru je tudi pri njihovem število mogoče izbirati. Enega, dva, nobenega, ali, če gre za dvižno posteljo, je tako ali tako prostor pod posteljo, vse skupaj en velik predal.

No, tudi v tem primeru imamo možnost izbirati med že vsemi zgoraj naštetimi barvami za predale, ličnice regalov (ki so na sliki zgoraj celo v steklu).

Kar se tiče stekla, imamo v naši hiši na voljo, podobno kot pri lesnih barvah, čez 40 barv stekel. Ob tem, da je stekla mogoče različno tudi dodatno obdelati. Recimo z graviranjem ali peskanjem ali pa na njih namestimo kakšno enkratno fototapeto s primernim motivom (otroškim, če so otroci manjši in modernejšim trendovskim, če so otroci starejši).

male otroške sobe
Še en primer postelje za enega. S predali in po meri.

Omare za male otroške sobe

Brez odvečnih besed, boste prostor v mali otroški sobi, vsaj kar se tiče omar, najbolje izkoristili tako, da boste namesto klasičnega, krilnega odpiranja vrat na omarah, uporabili drsna vrata.

Saj veste…. pri klasičnem odpiranju vrat na omarah boste najmanj za širino krila vrat potrebovali tudi prostora pred samo omaro.

Pri drsnem odpiranju vrat na omari, ta prostor ni nujen.

Zato po večini v male otroške sobe montiramo omare (ki so prilagojene meram sobe) in, ki imajo hkrati drsna vrata. Naša specializirana stran za drsna vrata, vam je zdaj najbrž že znana. Sicer pa tu.

Spodaj primer omare z drsnimi vrati:

male otroške sobe
Primer omar v otroških sobi.

Čisto v kot smo postavili omaro od tal do stropa, ob njo (spredaj) pa po meri, dodatno izdelali še dva predalčnika (ožja in tudi ne tako široka kot omaro). Hkrati je ta, čisto spredaj, tudi malenkost manjši.

V vsakem primeru, s sliko prikazujemo primer kako se da izkoristiti prostor v otroški sobi z omarami (ter pomočjo drsnih vrat).

Spodaj še primer postelje v sobi kjer se nahajajo zgornje omare.

male otroške sobe
Postelja v otroški sobi.

Preden gremo res na otroške sobe z resnično malo prostora, še primer omare v otroških sobah, ki jih “zmoti” poševni strop mansarde.

Spodaj slikca, ki prikazuje možnost kako lahko prostor pod poševnim stropom izkoristimo za omare:

male otroške sobe
Primer možnosti ureditve omar pod poševnim stropom v otroški sobi.

Če je prostora v otroški sobi res malo

Za tiste, “najtežje” in najmanjše primere otroških sob, stranke ponavadi rešitev poiščejo v obliki zložljivih postelj, izvlečnih postelj (če sobo uporabljata dva) ali celo postelj, ki se pospravijo v omaro.

Primeri spodaj:

male otroške sobe
Izvlečna postelja za dva.

Slika zgoraj prikazuje primer izvlečne postelje za dva. Spodnji del se preprosto pospravi čez dan in tako ostane več prostora za delo in igro.

male otroške sobe
Primer postelje, ki se pospravi v omaro.

Zgornji primer je primer postelje, ki se pospravi v omaro. Sicer gre za primer postelje v mladinski sobi, se pa takšna rešitev pogosto uporablja tudi v spalnicah, dnevnih sobah in tudi drugod (recimo v sobah za goste).

Toliko tokrat.

O rešitvah za male otroške sobe, bi lahko napisal še marsikaj, a, da ne bodo prvi zapisi enostavno predolgi, ni druge, kot, da vas povabim, da nas spremljate v blogu še naprej.

Prepričan sem, da se bo prej ali slej našla ideja ali rešitev tudi za vaš primer.

Uživajte.