Domov » Najnovejše objave » 3 starostne skupine otrok in opremljanje otroške sobe

3 starostne skupine otrok in opremljanje otroške sobe

Spread the love

V današnjem zapisu vam predstavljam nekaj zanimivih idej in rešitev najprej za ležišča otroških sob. Sicer boste nekaj idej za le te, našli tudi v zapisu, kjer sem opisoval razlike med tipskim in po meri izdelanim pohištvom za otroške sobe (tukaj) in pa tudi v enem izmed prvih zapisov (tu), ko smo specializirano stran za program otroških sob, šele postavili.

Izdelava ležišča in posteljnega okvirja, obenem pa tudi izbor materialov in izgled postelje, je osnova za opremljanje, snovanje in razporeditev pohištva v praktično vseh otroških sobah.

Zelo pogosto se naši pogovori z naročniki začnejo pri tem kje bo stala postelja. In kakšna bo.

Na podlagi tega potem snujemo ostalo pohištvo in razporeditev v sobi.

3 starostne skupine za opremljanje otroških sob

Po dosedanjih izkušnjah, starše, ki se ukvarjajo z opremljanjem otroške sobe, delimo v troje.

Te, ki iščejo pohištvene rešitve za otroke stare od 0 do 5 let, na starše osnovnošolcev in na starše mladostnikov.

Tem trem starostnim skupinam je ponavadi podrejena opremljenost otroške sobe.

Najmanjši in v prvi skupini so otroci, ki bodo velikih kosov pohištva in “odraslih” pohištvenih rešitev, še najmanj veseli. V njihove otroške sobe sodijo igrala, preprosti regali, manjše ležišče ter odprte in dostopne police (ki jih ponavadi bolj uporabljamo starši za spravilo otroških pripomočkov).

Pri izboru materialov za to skupino, se starši najpogosteje odločamo za naraven les oz. pohištvo v naravnem lesu. Zaobljeno in lepo oblikovano, pisano in lahko sestavljivo. Ter predvsem varno in preprosto.

Še posebej v primeru, ko potrebujemo komodice, previjalne mizice in police za odlaganje plenic in brisač, starši radi pogledamo za pohištvom, ki ga bo kasneje mogoče uporabiti tudi v druge namene.

Pri srednji skupini, kamor sodijo osnovnošolci, se normalno, pojavijo že zahteve za delovne površine (pisalne mize), posteljni okvir standardnih (90 x 200 cm) dimenzij, potrebe po več policah in regalih, tudi omarah in komodah.

oprema otroške sobe
Primer izdelanega posteljnega okvirja z dvema izvlečnima predaloma ter regalom.

V tretji skupini otrok, mladostnikov, je največ poudarka namenjeno izgledu in dizajnu. Seveda v kombinaciji s praktično in uporabno vrednostjo (kot jo pač vidimo plačniki, starši :).

oprema otroške sobe
Predlog 3d izrisa opreme otroške sobe za starejši osnovnošolki.

Ležišča za različne starostne skupine otrok

Kot rečeno, za najmlajšo skupino, pridejo v poštev zibelke, stajice in podobno. Teh sicer pri nas ne delamo po naročilu, vseeno pa starši, ki imajo takšno ležišče, z nami stopijo v stik, ker si želijo izdelave pripadajočega pohištva takšnim posteljam.

Takšne postelje boste dobili v praktično vseh trgovinah z otroškimi igračami. Ali pa si jih naročite preko interneta.

Nemalokrat jih starši tudi “podedujemo” in si jih sposodimo od znancev, katerih otroci so prva ležišča že prerasli.

Prva otroška postelja

Prva otroška postelja za klasično dimenzijo ležišča, je že druga pesem. Kot sem zapisal na vrhu tega zapisa, njen izgled in postavitev, pri marsikaterem staršu odloča o tem, kako bo zasnovano celotno pohištvo po sobi.

Dostikrat je odločitev o tem kakšna bo, povezana tudi z razpoložljivostjo prostora, ki ga sploh imamo na voljo. V nekaterih zapisih na naši strani, boste tako videli izvlečne postelje za dva, in pograde na 100 in en način.

Druge, večje otroške sobe, omogočajo postavitev standardnih postelj.

Se pa pogosto tudi zgodi, da otroško posteljo želimo vgraditi med ostale pohištvene kose (recimo omare in komode).

oprema otroške sobe
3d predlog rešitve za mladinsko sobo.

Toliko tokrat.

Vabljeni k spremljanju tudi v bodoče.