Domov » Najnovejše objave » Opremljanje otroške sobe za dva fanta

Opremljanje otroške sobe za dva fanta

Spread the love

V tej objavi predstavljam opremljanje otroške sobe za dva fanta.

Ker je prostor malenkost manjši, je bilo potrebno nadstropno posteljo postaviti v kot, hkrati pa smo tudi na samem pogradu želeli približati čimveč odlagalnih in uporabnih površin za čas, ko se otrok uči v postelji oz., da ima najljubše reči na dosegu roke tudi iz postelje.

Kot je najbrž razbrati iz nekaterih drugih zapisov na naši strani, boste opazili, da kadar gre za opremljanje otroške sobe (in tudi ostalih prostorov), se večina vprašanj vrti okrog smotrne in funkcionalne postavitve pohištva v odvisnosti od velikosti prostora.

Sicer pa v opremljanje otroške sobe sodi postavitev postelj, pisalnih miz, garderobnih omar in v primeru, da gre za šolajoče se otroke, tudi kakšnega dodatnega knjižnega regala za knjige.

Po stari dobri navadi, za večino fantovskih otroških sob, med barvami prevladujejo odtenki modre, pri mlajših deklicah pa roza.

Po meri izdelano nadstropno posteljo ponavadi predlagamo v manjših prostorih, ki jih namenjamo otroškim sobam, preprosto zato, ker z njimi pridobimo zdaleč največ prostora.

Izdelava kotnega pograda

opremljanje otroške sobe
Po meri izdelana kotna nadstropna postelja, garderobna omara in pisalna miza.

Na sliki zgoraj, prikazujem najprej del otroške sobe v kateri stoji v kot izdelana, nadstropna postelja. Poličnik v notranjosti spodnjega ležišča se lahko odpre in služi za spravilo knjig in igrač.

Stranice posteljnega okvirja so zaobljene in vzdolž daljše stranice, v vzglavnem delu, v celoti povišane do zgornjega ležišča.

Skupna dolžina spodnjega posteljnega okvirja in modrega predalčnika v kotu, ustreza dolžini standardne vzmetnice (200 x 90 cm) in ravno pravšnji dolžini, da bomo ob posteljo dobili še po meri izdelano pisalno mizo, s po štirimi izvlečnimi predali (od katerih sta spodnja dva nekoliko globlja od zgornjih).

Tudi delovna površina na pisalni mizi ima zaobljene kote.

Spodnja slika prikazuje razstavni model tega istega sestava:

nadstropna postelja otroška soba
Otroški sestav po meri.

Za razliko od prve slike, gre na drugi sliki (zgoraj) za prikaz istega pohištvenega sestava, s to razliko, da je med okvirjem spodnjega ležišča in pisalno mizo, še dodaten prostor za postavitev dodatne police in obešalne stene.

Pogled proti zgornjemu ležišču razkrije, da gre za posteljni sestav, ki je v celoti vgrajen med dve steni, pri čemer smo del spodnjega prostora prepustili prostoru za garderobno omaro, sam kotni del spodnjega ležišča pa dodatno osvetlili.

Tudi zgornje ležišče ima povišam posteljni okvir z zaobljenimi stranicami na obeh krajših delih postelje.

Omarni del spodaj, je opremljen z dvojnimi drsnimi vrati enakega barvnega polnila kot ga vidimo na obeh osnovnih posteljnih okvirjih.

kotni pograd po meri
Odprta garderobna omara in njena notranjost.

Na sliki zgoraj odprta vgradna omara prikazuje njeno notranjost.

Le ta je razdeljena na dva prekata, od katerih smo v levega namestili klasične police, ki jih je mogoče prestavljati, proti dnu pa pustili prostor za dve izvlečni košari za shranjevanje nogavic in spodnjega perila.

Desni prekat vsebuje klasično obešalno palico in je namenjen spravilu srajc, hlač in plaščev.

Opremljanje otroške sobe s pisalno mizo

opremljanje otroške sobe
Pisalna miza.

Pisalna miza vsebuje proti zaključni steni razširjeno delovno površino, pisalna površina je zaobljena, dimenzijsko pa je izdelana ravno toliko, da sodi v prostor med steno na eni strani ter posteljni okvir na drugi strani.

Pod ožjim delom pisalne površine so štirje izvlečni predali, na sredini prostor z dodatnimi policami, skrajno desno pa smo odprt pustili večji prostor. Vanj lahko postavimo stacionarni, namizni računalnik.