Domov » Najnovejše objave » Kako doseči, da bodo otroci pospravljali svojo sobo?

Kako doseči, da bodo otroci pospravljali svojo sobo?

Spread the love

Spodaj, smo, za razliko od naših dosedanjih blog zapisov, pripravili nasvete za starše, ki jim bodo pomagali, da bodo njihovi otroci bolj vestno in pridno pospravljali svoje sobe.

.

Čiščenje naj bo enostavno

.

pospravljanje otroške sobe
NASVET STROKOVNJAKA: Za pospravljanje otroških oblačil, se , še posebej, če gre za dojenčke in majhne otroke, ne zaletiimo takoj v nakup pohištva. Za naše najmlajše pripravimo posebne košare, ki si jih, za hitrejši in lažji dostop, do oblačil, organiziramo po letih oz. po mesecih dojenčkove starosti. Oblačila za dojenčke, stare od 0 do 9 mesecev (velikosti 50 do 54) imejmo v svojih košarah, za malčke (velikosti od 80 do 119, starost od enega do 5 let, v svoji košari), otrokom od 6 let naprej pa že postavimo omare, regale in poličnike (velikosti otroških oblačil od 116 – 164). Ponudbo otroških oblačil, po starorosti, si lahko ogledate na “Bambini name it “.

Čiščenje ni intuitivna veščina.

Nihče se ne rodi tako, da bi vnaprej vedel, kako ravnati s svojo sobo, tako, da bo ta vedno urejena in čista.

Tudi malo od odraslih oseb, lahko učinkovito drži metlo, prašno ponev ali prašno krpo, brez lekcije ali dveh o tem kako pravilno držati čistilne pripomočke. In brez veliko prakse. In tudi za pospravljanje postelje je potreben čas.

Zato je spodaj zbranih nekaj nasvetov za čisto otroško sobo in odpravljanje prahu.

.

Svojega otroka najlažje naučite čiščenja tako, da ga vključite v svoje čiščenje. Čiščenje, še posebej, če ga opravljamo sami, je lahko osamljena naloga in za družabnega otroka pogosto pomeni čiščenje, prej kazen kot sploh kakršnokoli opravilo, še manj pa čiščenje za otroka predstavlja aktivnost, ki bi se je lotil z navdušenjem.

Namesto navodil o pospravljanju, naj raje vaša družina, postane čista ekipa – za to pa poskrbite tako, da sodelujete. Vaš otrok vam pomaga očistiti svoja področja odgovornosti npr. področje kjer se igra, zlaganje igrač na regale, ipd…

 

Če zmanjkuje prostora za igrače, je za najmanjše otroke, odlično mesto za igrače, kar igralna blazina

 

Pri najmanjših otrocih, starši ponavadi poskrbimo, da se otroci v svojih sobah, igrajo na igralnih blazinah. Igralne blazine pa so s tem, hkrati tudi odlična možnost za shranjevanje igrač.

Z njimi že najmanjše otroke, najlažje navadimo na pospravljanje igrač na kup, obenem pa imajo malčki vse svoje igrače na igralnih blazinah, vedno na dosegu rok in vidne. Staršem ob tem tudi ni treba skrbeti za to, da bi si majhni otroci zaprli prstke v kakšne predale ali regale, kamor bi sicer pospravljali svoje igrače.

Igrajte se s svojimi malčki preprosto igro, kjer je na koncu igre, potrebno vse svoje igrače, odložiti na igralno blazino, ki jo poimenujte igralni otok, odlagalna ladja ali kakorkoli drugače.

.

Načrtujte posebno dejavnost ali pustolovščino za družino, da proslavite uspešen dan čiščenja. To resnično NI podkupnina

.

Bodite jasni glede tega, kaj mislite s “čisto sobo.” Sestavite si kontrolni seznam za čisto sobo.

Vsi vemo, kako izgleda resnično čista soba, ampak kako od trenutnega stanja do tja?
Kolikšna je pri tem odgovornost vašega otroka?

.

Izdelajte si kontrolni seznam

.

mladinska soba v mansardiOtrok drugače razume odstranjevanje igrač iz tal in razvrstitev iger v njihove škatle, vrženo perilo in kaj pomeni vreči umazana oblačila v koš za perilo in tudi kaj pomeni raztegniti posteljno prevleko.

.

Otrok drugače razume izraze kot so spreminjanje postelje, prašenje in sesanje.

.

Drugače razume poliranje oken in ogledal, čiščenje pisalne mize, pospravljanje regalov….

.

Otrokova govorica je preprosto drugačna.

.

Spodaj smo razčlenili postopek čiščenja umazane spalnice v majhne, obvladljive koščke. Te predloge (in druge!) lahko uporabite za izdelavo kontrolnega seznama posameznih spalnic za vsakega člana družine posebej.

Če se bo slednje izkazalo za vas, uspešno, razmislite o tem, da boste tudi na drugih področjih vašega doma naredili seznam opravkov.

Ko gre za čiste otroške sobe, naj bodo vaša pričakovanja zelo nizka. Nekaj otrok ima sicer čiste prostore, a vsem ostalim je všeč umazano, saj je to edini kraj, kjer imajo nadzor nad svojim okoljem in za nekatere otroke je umazana soba, kakor svetišče.

Ko navajate otroke na pospravljanje otroške sobe, vedno upoštevajte starost in razvoj otroka. Petletnik lahko knjige vrne na polico in obleko v koš, vendar ne bo mogel veliko narediti s posteljo. 12-letnik lahko svoje perilo pospravlja z res še samo omejenim starševskim nadzorom.

Ne pozabite, vaša pričakovanja se bodo spremenila, medtem, ko vaš otrok zori.

S pomočjo kontrolnega seznama pomagamo otroku (in sebi) določiti pričakovanja.

Kontrolni seznam tega kar mora biti pospravljeno, pomaga otroku organizirati njegov čas in preko njega si lažje zapomni svoje naloge. Obenem pa boste kot starši imeli lahkoten način, s katerim boste zmanjšali stres, da preverite, ali so se dogovorjene stvari izvedle do konca.

Seznam naj bo majhen.
Bolje imeti premalo stvari na seznamu kot preveč.