Domov » Najnovejše objave » Pregraditev otroške sobe

Pregraditev otroške sobe

Spread the love

Čisto po vzoru prispevka, ki smo ga spisali na strani, ki jo namenjamo spalnicam in na kateri opisujemo primere in možnosti pregraditev spalnic, v nadaljevanju spodaj predstavljamo primer, v katerem je šlo za pregraditev otroške sobe.

Preden skočimo na slikce, najprej beseda ali dve o tem kdaj se je smiselno odločiti za pregraditev otroške sobe.

Pregraditev otroške sobe pride v poštev, predvsem staršem, katerih do nedavnega majhni otroci, niso več tako majhni, da ne bi vsak zase potrebovali svojega kotička.

Obenem se za pregraditev otroške sobe odločajo tudi tisti starši, ki jim ni po godu montaža mavčnih predelnih sten, osb plošč ali drugih rešitev iz polnega iverala, pleksija, stekla ali celo zidakov.

Še najbolj pa, vsaj pregraditev otroške sobe s pomočjo knjižnih regalov in polic po meri, pride prav v primerih, ko bi z montažo mavčne (knauf) stene ali druge vrste polnega polnila, en del otroške sobe preveč zatemnili.

Otroške sobe so, mogoče celo bolj, kot drugi prostori, prostor, kjer si tako otrok, kot starši želimo prostornosti, svetlobe in zračnosti. Zaprtih in temačnih otroških sob menda nihče ravno ne ljubi.

Rešitve za pregraditev otroške sobe s predelnimi stenami (kot jih poznamo iz drsnih vrat vgradnih omar) so zato primerne tudi v primerih, ko starši ne želimo fiksne (nepremične) delitve v otroški sobi ali v primerih, ko iščemo samo začasno rešitev (npr. ko se obeta preureditev dodatne otroške sobe).

Najpogosteje se za pregraditev otroških sob in pa tudi ostale pregraditve prostorov v stanovanju, odločajo družine z majhnimi stanovanji, kjer zraven pregrajevanja otroških sob, med pogostejša pregrajevanja sodijo še:

  • pregraditev dnevnega prostora (za dodaten, delovni kotiček)
  • pregraditev jedilnice od dnevne sobe
  • pregraditev predprostorov, stopnišč in hodnikov (z namenom toplotne in hrupne izolacije)

Še posebej v primerih pregrajevanja jedilnic, od ostalih sob v stanovanju, svetujemo, da pred postavitvijo pregrade (ki je v vsakem primeru, večji in dražji poseg od nakupa manjšega pohištva), razmislite o možnostih optimizacije prostora z manjšim pohištvom. V jedilnicah je zelo pogosto opaziti prevelike jedilne mize (ki jih pogosto kupimo za obiske in goste), prostor v jedilnici pa bi, brez predragega posega s pregrado, prej pridobili, če bi izbrali manjšo jedilno mizo. In manj stolov.

.

Pregraditev otroške sobe v mansardi

.

Na slikah v nadaljevanju boste videli primer opremljanja otroške sobe v mansardnem stanovanju. Pri čemer je mansarda skoraj v celoti namenjena otrokom.

Ker so starši želeli celoten prostor med seboj ločiti, smo za posamezne predele, uporabljali kar več predelnih rešitev.

Ena izmed možnosti pregraditev otroške sobe je postavitev enostavnih ivernih plošč, vpetih v aluminijasta okovja ter seveda dimenzijsko prilagojenih prostoru, kjer bo pregradna stena, tudi stala.

.

pregraditev otroške sobe
Pregraditev otroške sobe – postavljanje ivernih plošč.

.

Takšna rešitev je enostavna, cenovno dokaj ugodna, hitra in ne zahteva strašanskih gradbenih posegov. Njena prednost je tudi v tem, da za pregradno steno ne potrebujemo debelin sten, kot smo jih vajeni pri siporeksu, zidakih, mavčnih ploščah in verjetno še kateri drugi rešitvi.

Druga prednost takšnega pregrajevanja otroške sobe je v tem, da lahko takšno pregrado, spet brez pretiranih gradbenih posegov, po potrebi, umaknemo.

Slabost takšne pregrade je njena zvočna izolacija in zato je primerna za rešitve, kjer bomo prostor  na drugi strani pregrade, uporabili recimo za shranjevanje igrač v otroški sobi, ali za delovni kotiček in pisalno mizo, ali kot garderobno sobo

, ipd…

Popolno pregraditev otroške sobe prikazuje dokončana stena na spodnji sliki:

.

pregraditev otroške sobe stena
Dokončana stena.

.

Zdaj dokončno postavljeni steni manjka samo še dekor.

.

dekor na steni otroške sobe
Dokončno dekorirana otroška soba po okusu deklice :).

.

Ker v naši ponudbi ponujamo izdelavo celotnega pohištva po merah prostora, boste pozorni opazili, da je otroško ležišče, narejeno nižje od klasične in povprečne višine posteljnih okvirjev.

Če znaša povprečna višina ležišča cca. 45 cm, bi takšno ležišče v tej otroški mansardi, bilo neuporabno preprosto zato, ker bi bilo premalo višine med poševnim stropom in višino ležišča.

Sicer pa niso takšne, enostavne pregradne stene za otroške sobe, edina rešitev in možnost.

Če želimo npr. razdeliti prostor v dva, pri tem pa nobenega od njiju v celoti zatemniti, je ena izmed možnih opcij, namesto pregradne stene, knjižni regal (z odprtimi policami).

.

pregraditev otroške sobe s knjižnim regalom

.
Te sicer otroci tako ali tako čez čas v celoti zapolnijo z igračami (manj pa s knjigami :)).

.

poln knjižni regal v otroški sobi
Oooo, še dve prosti polički vidim 🙂

.

Tudi to je ena izmed možnosti, da ločimo igralni del od spalnega.

.

ločitev igralnice in spalnice
Slika iz vhodne strani v mansardno otroško sobo.

.

Sorodno tej, predlagamo, da si ogledate tudi rešitev v prispevku z naslovom Otroška soba v mansardi. Je pa, jasno, na spletu mogoče najti na tisoče idej na temo kako poskrbeti za lepo in nadvse krasno pregraditev otroške sobe.

 

Uživajte.