Domov » Otrok » Pustne maske za otroke – kako sami izdelamo pustni kostum?

Pustne maske za otroke – kako sami izdelamo pustni kostum?

Spread the love
pustne maske za otroke
PUST MASTEN OKOLI UST! POGLEJ VSE NORČIJE V PUSTNEM ČASU!

Pustne maske za otroke so za naše malčke izredno pomembne, posebej najmlajši se ponosno pokažejo preoblečeni v svoje najljubše like in pravljične junake. Otroški pustni kostumi običajno predstavljajo like, ki trenutno zanimajo naše otroke in najpogosteje vidimo v pustnem času prelepe princeske, vile in seveda supermane.

Pustni kostumi so v v pred pustnem času v ponudbi v skoraj vseh otroških trgovinah, naročimo jih lahko tudi po spletu. Pust je čas norčij in priprave tradicionalnih pustnih jedi. V tem času lahko z otrokom pripravimo igrive otroške pustne krofe in skupaj z otrokom sami izdelamo pustni kostum.

Pustne maske za otroke

Najbolj prisrčni so pustni kostumi za otroke, pustni kostumi za dojenčke pa so lahko neprecenljiv spomin za kasnejša leta. Pustne maske lahko z nekaj spretnosti in iznajdljivosti naredimo tudi sami, čeprav nismo ravni vešči šivanja. Ideje za pustne kostume poiščemo na spletu, doma prebrskamo omare in neusmiljeno razrežemo stare majice in obleke.

Poskusite, pri izdelavi kostuma naj sodelujejo tudi otroci, ki bodo z navdušenjem povedali svoje želje. Čeprav ne kažejo posebnega navdušenja, si na skrivaj želijo izvirnega pustnega kostuma tudi naši najstniki, zato jih na diplomatski način pritegnimo k sodelovanju. Saj smo mame in smo vajene otroke pritegniti k igri in tudi k resnemu delu.

Ideje za doma izdelan pustni kostum

Ko iščemo ideje za izdelavo pustnih kostumov, se moramo seveda posvetovati z otrokom in upoštevati njegove želje. Verjetno bo želel biti našemljen domišljijske like, ki jih trenutno občuduje. Na vsaki pustni povorki vidimo vedno veliko maškar, ki predstavljajo like, ki jih otroci v tistem obdobju najbolj spremljajo.

Najpogosteje jih spoznajo pri gledanju risank ali ob zgodbicah ki mu jih prebiramo. Deklice izbirajo bolj nežne pustne kostume, kot so princeska, vila, gobica, pikapolonica, sovica, polžek, piščanček in podobni liki. Dečki pa so bolj za akcijske like, zanimajo jih supermani, nindže, kavbojci, Robin hood, indijančki in seveda vedno prisotni dinozavri. 

Pikapolonica – kako sami izdelamo pustni kostum za pikapolonico?

Pustni kostum za pikapolonico je primeren za otroke vseh starosti, v njem so najbolj prisrčni dojenčki, pogosto pa se za pikapolonico odločajo tudi deklice. Preprost kostum za rdeče črno pikapolonico lahko z nekaj spretnosti naredimo sami. Čeprav seveda lahko kostume kupimo, so doma narejeni kostumi vseeno bolj izvirni in domiselni, predvsem pa se otrok ne ob izgubil v poplavi podobnih kupljenih mask.

Pustni kostum pikapolonica

Za izdelavo prisrčnega kostuma za pikapolonico, potrebujemo nekaj preprostih stvari, ki jih bomo verjetno našli kar v domači omari:

 • 1 večjo, debelejšo rdečo majico
 • rdeče krilo iz tila
 • rdeča žametno blago za ogrinjalo
 • črno blago iz klobučevine
 • 24 črnih volnenih kroglic 
 • črna tekstilna barva
 • pištola za lepilo in lepilo
pustni kostum pikapolonica
IZDELAVA PUSTNEGA KOSTUMA PIKAPOLONICA! PRILEPITE ŠE VELIK ŽEP ZA DOBROTE PUSTA HRUSTA!

Notranjost živo rdeče večje majice obložimo z mehkim papirjem. Na majico s črno tekstilni barvo narišemo velike črne pike in počakamo da se posušijo. Medtem ko se barva na majici suši, prilepimo na rdeče krilo iz tila majhne dekorativne volnene kroglice. Kroglice prilepimo z vročim lepilom, pomagamo si s pištolo za lepilo.

Ko se sprednja stran majice posuši, jo obrnemo na papir s katerim smo jo obložili. Nato pripravimo majico za pritrditev ogrinjala. Izrežemo kroj iz žametnega blaga in ga z lepilom pritrdimo na majico. Na pregrinjalo s črno tekstilno barvo narišemo črne pike in počakamo da se barva posuši.

Nato se lotimo izdelave maske za oči, ki jo izrežemo iz rdečega filca. Iz žametnega blaga. ki smo ga uporabili za ogrinjalo, izrežemo dva kosa blaga v obliki trikotnika in ga prilepimo na rdečo vrvico in na vogale maske. Na masko narišemo dva črna kroga, počakamo da se barva dobro posuši in nato izrežemo kroge za oči.

Kostum je končan, otroku poleg kostuma oblečemo debel in topel triko, ter ga obujemo v rdeče ali črne škorenjčke. Kostum seveda lahko predelamo po svoje, za krilo ali za ogrinjalo lahko uporabimo kakšen drug material. Prav tako lahko črne pike na blago prišijemo.

Otroški pustni kostum pajkova mreža

Pajkova mreža je resnično preprost otroški pustni kostum, ki primeren tako za deklice kot za dečke. Kostum je rešitev zadnji minuti, poleg belega blaga potrebujemo še klobuk z motivom pajčevine in kakšnega plastičnega pajka.

Kaj potrebujemo za izdelavo kostuma pajkova mreža:

 • kos belega blaga velikost meter x meter
 • črno barvo za tkanino ali vodoodporen črn marker
 • škarje
 • plastično skledo
 • klobuk z motivom pajčevine in pajka
 • spečemo piškote z motivom pajkove mreže

pajkova mrežaBelo blago po sredini prepognemo, s plastično skledo označimo polkrog na sredini na obeh straneh blaga. Izrežemo krog, ki bo odprtina za glavo. Polkroge narišemo s pomočjo sklede po robovih blaga, ki smo ga izrezali s škarjami.

Nato na blago narišemo pajkovo mrežo, uporabimo lahko barvo za blago ali vodoodporni marker, če pa smo vešči šivanja, lahko tudi prišijemo črne trakove.

Preprost kostum pajkova mreža je gotov, dodamo še črne, tople pajkice, če pa želimo kostum še bolj popestriti, dodamo še črno krilo za deklice ali črne hlače za fante. Izberemo črno krilo in nanj z belim markerjem narišemo pajkovo mrežo in tako dobimo čudovit kontrast.

Na blago lahko prišijemo tudi velikega črnega pajka, ali prilepimo plastičnega. Dodamo še koničast klobuk s pajčevino in pajkom. Na kostim nalepimo še velik žep, vanj pa damo piškote z motivom pajkove mreže.

Vir: Deavita.net naredi sam

Pustni kostum Peter Pan

Saj se spomnite risanke o Petru Panu? Pogumni Peter Pan še ni pozabljen in otroci se za pustno maškarado še vedno odločijo za kostum, ki predstavlja ta pogumni lik. Pustni kostim lahko izdelamo sami, mogoče ne bo tako lep kot tisti iz trgovine, bo pa vsekakor izviren.

Material za izdelavo kostuma Petra Pana:

 • večji kos zelena blaga ( kadar izdelujemo kostum za dojenčka, potem potrebujemo manj blaga)
 • navadna zelena polo majčka
 •  zelena klobučevina (filc)
 • malo rdečega filca
 • široka elastika
 • malo navadne žice
 • širok rjav otroški pas
 • otroške rjave mokasine z resicami

Za izdelavo hlač za Petra Pana, lahko uporabimo otroško trenirko, jo prepognemo na polovico in hlače prerišemo na papir in nato vzorec izrežemo. Zeleno blago prepognemo in nanj položimo izrezan vzorec, to ponovimo dvakrat, da dobimo dvoje hlačnic.

Vsako hlačnico obrnemo navzgor, jo dvakrat preložimo in sešijemo. Nato obe hlačnici stisnemo skupaj z desnima stranicama in ju zašijemo skupaj od pasu mednožja. Nato hlačnice zložimo v drugo smer in šivamo od gležnja do gležnja, s tem da gre šiv čez mednožje.

Pas pri hlačah prepognemo, tako da dobimo pregib, ki ga zašijemo z ravnimi šivi. Malo blaga ne zašijemo, pustimo prostor, da bomo lahko vpeljali elastiko. Elastiko napeljemo z zaponko in ko jo napeljemo skozi cel pas, konce zašijemo.

Nato pripravimo zgornji del obleke Petra Pana. Pripravimo večjo zeleno polo majico in jo na koncu z markerjem cik cak označimo. Prav tako naredimo na rokavih. Ker je majica prevelika za otroka, jo bomo morali verjetno ob strani nekoliko zožiti.

Izdelava klobuka za kostum Petra Pana

Za izdelavo klobuka Petra Pana najprej iz zelenega filca izrežemo dva enaka trikotnika. Zložimo ju skupaj in zašijemo, s tem da pustimo spodnji del odprt. Iz rdečega filca izrežemo dva enaka peresa, ju sestavimo skupaj iz zašijemo.

V pero vtaknemo kos žice, da se na klobuku ne bo premikalo. Pero nato prišijemo ali prilepimo na klobuk. Za dokončen videz kostuma Petra Pana potrebujmo še širok rjav otroški pas in rjave otroške mokasine z resicami. 

Pustne maske za otroke: