Domov » Najnovejše objave » Če razmišljate, da bi v otroško sobo, postavili vgradno omaro

Če razmišljate, da bi v otroško sobo, postavili vgradno omaro

Spread the love

Predvsem ti, ki nas spremljajo na naših drugih specializiranih spletnih mestih (recimo na drsnih vratih) ali na Mizarstvo.si, kjer predstavljamo vsebine z še ostalimi uspešnimi slovenskimi opremljevalci in mizarji, so opazili, da je eden izmed naših prodajnih programov tudi proizvodnja in prodaja vgradnih omar z drsnimi vrati.

Najpogosteje sicer vgradne omare montiramo v spalnice in garderobne sobe ter predsobe in na hodnike. A takoj za njimi že pride na vrsto montaža vgradnih omar v otroške sobe.

Tudi zaradi tega, ker starši v otroških sobah želimo prostor izkoristiti maksimalno, hkrati pa se precej otroških sob nahaja pod poševnimi stropi ali pa so zahteve po opremi ekstra individualne in specifične, se precej staršev odloči za montažo po meri izdelanih vgradnih omar v otroških sobah.

vgradne omare za otroške sobe
Primer motiva za vgradno omaro v otroški sobi deklice.

Dve glavni prednosti montaže vgradnih omar v otroške sobe

Prva prednost je v tem, da so naše omare narejene po merah vsakega prostora posebej. To pomeni, da lahko tudi ožja otroška soba ali otroška soba s poševnim stropom v celoti izkoristi prostor kot uporaben.

Večina staršev sicer v nižje dele otroških sob postavi posteljo in visok del mansardne otroške sobe nameni omaram in ostalemu pohištvu, a na ta način zmanjka prostora za prosto gibanje in igro v otroški sobi. Ker smo pač tisti najbolj uporaben del otroške sobe, “morali” nameniti omaram.

To oviro lahko rešimo s tem, da nižji del otroške sobe uporabimo za omare. In tudi posteljo. Je pa res, da v tem primeru moramo poseči po omarah, ki so izdelane po merah.

vgradne omare za otroške sobe
Vgradna omara v otroški sobi. Slika iz terena (se opravičujem za slabšo kvaliteto).

Druga prednost montaže vgradnih omar v otroške sobe je v tem, da četudi na začetku manjši otroci še ne potrebujejo “pravih” omar, kljub vsemu potreba po njih s časom bo.

Vgradne omare, imajo za razliko od klasičnih, modularna drsna vrata. Kjer z rastjo otroka, hitro spreminjajočimi se njegovimi željami in potrebami, lahko samo z zamenjavo vrat (ali spremembo polnila vrat) zadovoljimo marsikatero najstniško željo in okus. O izgledu otroške sobe za različna starostna obdobja otrok, sem pisal na tej povezavi.

Tretja prednost, ki pa je ne izpostavljam posebej, ker sodi k vsemu pohištvu, ki je narejeno po meri, pa je v tem, da vgradne omare za otroške sobe ter njihov izgled lahko popolnoma prilagodimo ostalemu pohištvu v otroški sobi.

vgradne omare za otroške sobe
Vgradna omara v otroški sobi malenkost večjih otrok.

Za kakšne omare se odločiti v otroških sobah? Na kaj biti pozoren?

Spet odvisno od starosti otroka, bomo notranjost večine vgradnih omar v otroških sobah, opremili z več policami za odlaganje oblačil, izvlečne predale za nogavice in spodnje perilo namestili v spodnje dele omare, zgornji del omare pa zapolnili s policami za odlaganje zimske garderobe in oblačil, ki jih otrok ne potrebuje vsakodnevno.

Sredine omare bomo prepustili obešalnim palicam, pri čemer vgradne omare za otroške sobe ne potrebujejo takšnih na izvlek. Zadoščajo povsem običajne obešalne palice.

Zunanjost vgradne omare bomo “okrasili” letom otroka primerno. Seveda nas bo možnost, da jih lahko poljubno z rastjo otroka “preoblikujemo”, ogrevala za odločitev za vgradno omaro v otroški sobi, še bolj.

Mlajšim otrokom bomo namenili otroške motive (prilepljene v obliki fototapet na iveralno polnilo), starejši otroci bodo motive izbrali že najbrž sami.

vgradna omara v otroški sobi
Vgradna omara z ogledalom.

Stekla za polnila ter steklene ličnice v veliki večini primerov na pohištvo v otroških sobah ne sodijo. Čeprav so tudi tukaj občasno izjeme (recimo postavitev kakšne vitrine za igračarske zbirke lokomotiv, avtomobilčkov, najbolj priljubljenih lego igrač, dražjih računalniških in elektro aparatur najstnikov: računalniške tablice, prenosne igralne konzole in podobno).

Kot posebnost velja omeniti, da na vrata vgradnih omar v otroških sobah, zelo pogosto montiramo blažilce za drsna vrata, ki omilijo udarce drsnih vrat ob končne stranice omar ali ob naslonske letve ob drsnih vratih.

Prej kot za steklo, se starši v otroških sobah, za polnilo na drsnih vratih, odločamo raje za ogledala.

vgradne omare za otroške sobe
Vgradna omara, fototapete.

Vesel bom, če nas boste spremljali še v bodoče.
Na tej ali na kateri izmed ostalih specializiarnih strani.

Uživajte.