Domov » Najnovejše objave » 12 nasvetov za ureditev otroške sobe (na podlagi izkušenj)

12 nasvetov za ureditev otroške sobe (na podlagi izkušenj)

Spread the love

Opremljanje otroške sobe ni samo postavitev pohištva, pač pa je potrebno upoštevati še veliko drugih dejavnikov. Predvsem naj bo otroška soba urejena malce bolj sproščeno, kot ostali prostori v stanovanju. Če je otrok že dovolj velik, naj sodeluje pri opremljanju sobe zanj. Pripravili smo vam 12 nasvetov za ureditev otroške sobe, ki so skrbno izbrani na podlagi dolgoletnih izkušenj pri opremljanju otroških in mladinskih sob.

.

Na kaj morate biti pozorni
pri opremljanju otroške sobe

.

Otrok se mora v svoji sobi počutiti varno

.

Pohištvo v otroški sobi namestite tako, da otroka ne bo oviralo pri njegoprema mladinske sobeovih aktivnostih, obenem pa bo prostoru nudilo vso funkcionalnost in praktičnost, ki jo otroška soba, potrebuje. Pri manjših otrocih je potrebno vso pozornost nameniti raznim ostrim robom na pohištvu, kje bi se lahko poškodoval. Zelo pomembna je tudi postavitev postelje, saj otroci pogosto izražajo potrebo po zaščiti, zato se mora v svoji postelji počutiti varnega. Kot vsi ljudje, imajo tudi otroci radi zaščiten hrbet, saj je tako lahko sproščen, drugače lahko dobi podzavesten občutek negotovosti in nemira, zato je priporočljivo, da postelja v otroški sobi stoji ob steni.

.

Otroška soba je zraven igre namenjena tudi počitku

.

Otroška soba je njegovo zatočišče, igrišče in učilnica, zato je izjemnega pomena, da se zvečer odpravi spat v kvalitetno posteljo. Počitek je za otroka zelo pomemben, zato naj bo vzmetnica vrhunska, udobna in mora zagotavljati pravilen položaj pri spanju. Pred nakupom se vsekakor posvetujte s strokovnjakom, ki vam bo svetoval izbiro najboljše vzmetnice .

.

Kako naj bo urejen kotiček za delo in učenje?

.

Dokler je otrok še majhen, delovni mizvlečna postelja za otroško soboizi ni potrebno posvečati preveč pozornosti, ko pa zaide v šolske klopi, pa je potrebno razmisliti, kako postaviti pisalno mizo. V otroški sobi mizo postavite tako, da bo otrok imel kontrolo nad vhodom v svojo sobo, da se mu ne bo potrebno vedno obračati, kadar kdo vstopi k njemu, saj lahko to moti njegovo koncentracijo pri delu.

Včasih je prevladovalo mnenje, da mora biti otroška delovna miza postavljena ob okno, vendar strokovnjaki zadnje čase menijo, da pogled skozi okno ovira otroka pri njegovem delu, zato pisalno mizo postavite tako, da gleda proti prostoru, nikakor pa ne v steno.

.

Ali v otroško spadajo sobne rastline?

.

Ponavadi v otroških sobah ne vidimo lončnic, a seveda lahko otroku v sobo postavimo tudi kakšno rastlino, seveda, če to želi, ter prevzame skrb za nego rastline. Sobne rastline prostore osvežijo in obogatijo s kisikom, a da bodo zdrave, je potrebno za njih ustrezno skrbeti, kar mora biti otroku jasno, če želi imeti v sobi lončnico.

.

Kakšne materiale izbrati za pohištvo otroške sobe?

.

V otroški sobi je najbolje uporabiti tople materiale, les in tekstil. Za prijeten občutek v otroški sobi uporabite naravne materiale, ki niso le lepi, ampak tudi vzdržljivi in kvalitetni, prevladuje naj les v svetlih barvah. Izberete lahko furnir ali naravni les, ki naj bo brez toksičnih dodatkov, enostaven za čiščenje in vzdrževanje.

.

Osvetlitev otroške sobe

.

Če imate možnost izbire, se izognite temu, da bi bilbarvita mladinska sobaa otroška soba obrnjena proti severu. S tem boste zagotovili svetlobne kontraste in vpliv direktne sončne svetlobe, kar lahko zelo vpliva na vaše in otrokovo počutje. Pohištvo naj bo odmaknjeno od oken, da ne zastira svetlobe, ob okenski odprtini raje uredite kotiček za igro. Otrok bo vesel lučke na nočni omarici, na pisalni mizi pa bo potreboval kvalitetno namizno svetilko.

.

Kako prilagajati sobo otroškim letom?

.

Dojenčku in zelo majhnemu otroku sobo opremite za njegove potrebe, se pravi da potrebuje otroško posteljico, previjalno mizo, nizke omarice in komode za igrače. Z odraščanjem pa se otrokove potrebe in želje spremenijo, zato je potrebno sobo sproti spreminjati.

Kotiček za igranje lahko nadomestite z večjo vgradno ali klasično garderobno omaro ali z večjim kotičkom za učenje. Če bo otrok isto  pohištvo obdržal vse do najstništva, izberite univerzalno pohištvo, ali pohištvo, ki se da sestavljati v kompozicije, stene in razne poličke pa lahko barvno spreminjate glede na leta in okus otroka.

.

Izbira barv za otroško sobo je zelo pomembna

.

Otroci imajo radi barve, zato je prav, da izbiri barvnih odtenkov v otroški sobi namenimbarvna vgradna omara in poličniko velik del pozornosti.

Otroška soba je ponavadi prostor, kjer prevladujejo živahne in vesele barve, otrok naj sam izrazi željo, v kakšnih tonih želi imeti urejeno svojo sobo. Vendar vseeno previdno! Barve močno vplivajo na energijo in čustva, zato je pri nekaterih barvah potrebno biti previden:

  • Vijolična barva je redko uporabljena, čeprav je neupravičeno zapostavljena. To je prijazna barva, uporabite jo za manjše površine, nikakor pa za cele stene. Vijolična barva prinaša umiritev in duševno ravnotežje, uravnava presnovo in blaži lakoto, stres in strah.
  • Za otroške sobe je primerna tudi zelena barva v vseh odtenkih, saj je barva sprostitve, uravnoteženosti in skladnosti z naravo. Če je otrok nemiren, je zelena barva primerna izbira.
  • Če imate neješčega otroka, bo za njega primerna rumena barva, ki je zelo dober spodbujevalec apetita in povzroča veselje in srečo.
  • Zelo previdni bodite pri izbiri rdeče barve, saj je to barva moči in energije, otroka lahko naredi živčnega in jeznega.
  • Pri izbiri barv v otroški sobi se izognite črne, sive in rjave, saj jih otroci ne marajo. Uporabite jih samo za kakšne obrobe, ali manjše poličke.

.

Iz kakšnega materiala naj bodo tla v otroški sobi?

.

Predvsem izbirajte mkotne omare za otroško sobo v mansardiateriale, ki so preprosti za vzdrževanje.

Manjši otroci se veliko igrajo na tleh, zato naj bodo tla iz laminata ali parketa, ker pa jim na teh materialih lahko zdrsne, čez položite preprogo s kakšnim veselim motivom. Ko otroci odraščajo imajo lahko v najstništvu drugačne poglede na urejenost in čistočo kot njihova mama, zato naj bo njihova soba urejena preprosto, da čiščenje ne bo postalo  spor v družini.

.

Kako opremiti otroško sobo, če nas pesti pomanjkanje prostora?

.

Pomanjkanje prostora je v veliko družinah resen problem, saj se veliko mladih družinic stiska v majhnih stanovanjih. A z malo domišljije in iznajdljivosti, lahko svojim otrokom prav tako pričarate njihov lasten, čaroben kotiček.

  • Pri prostorski stiski izbirajte pohištvene programe, ki imajo posteljo v višini, na vrhu omare, pod njo ali pa se ta zloži v omaro.
  • Postelja na višini prihrani veliko prostora, otrokom je tako razgibana soba ponavadi tudi bolj všeč, saj jim je zanimivo plezati v svojo posteljo.
  • Rešitev je tudi postelja, ki ima spodaj velike predale, ki jih lahko uporabimo za manjše mizice, ali pa za shranjevanje otroških stvari.

.

Kako urediti delitev sobe z bratci in sestricami?

.

Če so otroci približno istih let, potem lahko določen čas delijo isto otpodaljšana pisalna mizaroško sobo. Bratje in sestre so kljub občasnim prepirom krasni igralni partnerji, zato je skupna otroška soba dobra izbira. To je njihovo zatočišče pri igri, učenju in spanju. V sobo za več otrok je smiselno namestiti pograde, otroke pa je potrebno poučiti, da je pograd namenjen spanju in ne igri. Pograd pride v poštev pri otrocih nad 6 let in zgornja postelja mora imeti varnostno ograjo na vseh štirih straneh.

.

Najstnik in njegov bivalni prostor

.

Pri opremljanju otroške sobe otrok sodeluje, a glavno besedo imajo seveda starši. To pa se hitro obrne, ko pride otrok v najstniška leta in se o opremi želi sam odločati.

Pohištvo iz otroštva želi zamenjati za moderno pohištvo, ki ponavadi vsebuje več umetnih materialov, dodatki so iz aluminija in stekla, posteljo je potrebno zamenjati za večjo.

Posteljni okvir za mladostnika mora biti velik vsaj 140 x 200 cm, potreboval pa bo tudi večjo garderobno omaro, za kar se lahko uporabijo vgradne omare, saj z njimi lahko zapolnite prostor do stropa in to od ene stene do druge. V sobo za najstnika nikar ne trpajte preveč pohištva, saj bo želel v njej imeti prostor za svoje osebne stvari, njegova soba pa bo postala tudi prostor za druženje.