Domov » Najnovejše objave » Mladinske sobe

Mladinske sobe

Spread the love

Ker je na naši spletni strani (do tega zapisa) predstavljenih bistveno več nasvetov in primerov v povezavi s pohištvenim programom za otroške sobe, vam v prispevku v nadaljevanju tokrat podrobneje predstavljamo mladinske sobe.

Kaj boste našli v tem prispevku?

    • v nadaljevanju so najprej predstavljene osnovne razlike med tipskimi mladinskimi sobami in mladinskimi sobami, ki so izdelane po naročilu in posebnostih prostora

 

    • potem so predstavljeni praktični nasveti na katere se splača biti pozoren pred nakupom mladinske sobe

 

  • nato pa sledijo še primeri načrtovanih in izdelanih mladinskih sob

.

mladinske sobe
Izdelava mladinske sobe z vgradno omaro od tal do stropa ter posteljo z dolgim, izvlečnim predalom.

 

OBVESTILO: Za sprotno ažuriranje slikovnega materiala in tekstovnih vsebin, v predstavitivi mladinskih sob, v nadaljevanju, skrbi poslovni partner Optimizacija spletnih strani Seo-Praktik.si , preko katerega naročamo izvajanje celotne optimizacije strani otroškesobe.com z namenom, da naše vsebine lažje in hitreje najdete preko iskalnika Google.

V kolikor odkrijete na naši spletni stran “tehnično pomanjkljivost” vas prosimo, če lahko obvestilo o tem pošljete na spletno stran Seo-Praktik.si, na povezavi.

Garderobni prostor za skiroje, zimsko opremo, posteljnino, ipd…

 

Podobno kot v odraslih spalnicah, se s časom, v mladinskih sobah, pojavi potreba po večjem odlagalnem mestu in prostoru kamor lahko mladostniki odlagajo svoje večje kose garderobe in ostale opreme. Glede na to, da skiroji, rolke, čelade, zimska smučarska oprema, ipd.. zelo težko najde prostor v drugih sobah (razen v garažah in kleteh), nemalo staršev ter drugih opremljevalcev mladinskih sob, svetuje (v kolikor velikost mladinske sobe to omogoča) izdelavo posebnega garderobnega prostora, znotraj mladinske sobe. 

Tak garderobni prostor lahko vključuje najrazličnejše visoke in ožje regale za skiroje, rolke in električne, zložljive, prevozne naprave ter smučke, široke regale za kolesarske čelade, zaprte regale za manjše drobnarije ter skratka, izdelavo regalov po potrebah vsakega mladostnika, posebej.

.

Mladinske sobe in razlike med tipsko ponudbo ter ponudbo po naročilu

.

Kot lahko razberete iz nekaterih naših ostalih nasvetov, se pohištvo za mladinske sobe, po svoji izdelavi, najprej loči na tipsko (vnaprej izdelano) pohištvo za mladinske sobe in mladinske sobe, ki so izdelane po naročilu.

.

Tipske mladinske sobe

.

Tipske pohištvene rešitve za mladinske sobe pridejo pogosteje prav v otroških in mladinskih sobah, klasično kvadratnih in pravokotnih oblik z ravnimi stropi in z možnostjo razmeroma enostavnega umeščanja pohištva v sobo.

V teh primerih mladinsko sobo najpogosteje opremimo s posteljnim okvirjem, večjo pisalno mizo, garderobno omaro in v kolikor prostor omogoča, tudi kakšno dodatno komodo ali knjižnim regalom.

Večina tako opremljenih mladinskih sob vsebuje na steni zraven pisalne mize, dodatne odlagalne površine za knjige in ostale šolske potrebščine.

Prednosti odločitve za tipsko mladinsko sobo so v glavnem v ceni, saj so vnaprej dimenzionirani sestavi praviloma cenejši od mladinske sobe izdelane po naročilu. Pomanjkljivost tipske izvedbe pa je ponavadi v omejeni paleti barvnih možnosti ter v vnaprej določenih dimenzijah (ki jih brez doplačila), najpogosteje ne moremo, spreminjati.

Tudi pohištveni mehanizmi (okovja, ročaji, vodila,…) so v primeru tipske mladinske sobe, določeni vnaprej.

.

mladinska soba soba z mostom
Primer tipske mladinske sobe z mostom nad ležiščem. Kombinacija barv: vanilija/beljen jesen.

.

Še več primerov tipskih mladinskih sob, boste našli v prispevku z naslovom Nasveti za opremljanje cenovno ugodne otroške sobe.

.

Mladinske sobe po naročilu

.

Mladinske sobe, izdelane po merah prostora in po naročilu, pridejo predvsem v poštev pri starših, katerih sobe ne omogočajo postavitve standardiziranega in tipskega pohištva, vanje.

Bodisi zaradi prostorskih posebnosti (poševni stropi v mansardah, zidne ovire, dimniške ovire, strešna okna, radiatorji in radiatorske cevi,…), bodisi zaradi unikatnih in edinstvenih želja staršev ali mladostnikov, po naročilu izdelane mladinske sobe omogočajo večjo izbiro barvnih kombinacij, bistveno večjo izbiro materialov (stekla, ogledala, fototapete,…), lastno zasnovo in izgled pohištva ter rešitve, s katerim pohištvo 100% prilagodimo prostoru.

Za tovrstno izdelavo mladinske sobe se največkrat odločajo družine, kjer je potrebno prostor izkoristiti maksimalno (npr. z vgradnimi omarami po meri, kotnimi pisalnimi mizami, komodami pod nižjim delom mansardnih stropov, pogradi po meri,…).

Ker mladinske sobe po naročilu, zahtevajo individualno obravnavo, zasnovo in kasneje tudi unikatno, po meri, izdelavo, so praviloma tudi dražje od tipskih.

Primer 3d izrisa zasnove moderne mladinske sobe po naročilu, si lahko ogledate v prispevku na povezavi (slika tega primera pa je objavljena tudi spodaj).

.

izdelava mladinske sobe
3d izris načrtovanja mladinske sobe po naročilu.

.

Praktični nasveti pred nakupom mladinske sobe

.

Kot ste morda že razbrali iz ostalih naših nasvetov in objav, je pred nakupom mladinske sobe in odločitvi ali izbrati tipsko ali po naročilu, izdelano mladinsko sobo, smiselno biti pozoren še na naslednje reči:

  • dostava in montaža mladinske sobe. V primeru nakupa tipske mladinske sobe je mogoče tako dostavo kot montažo pohištva izvršiti v lastni režiji. Na prvi pogled manjši prodajni ceni zato ne pozabite, v tem primeru prišteti stroške dostave ter čas, ki ga boste potrebovali za montažo. Obenem bodite pozorni na to kakšni so garancijski in reklamacijski pogoji, v kolikor se odločate za montažo v lastni režiji ali, če vam montažo opravijo pooblaščeni monterji.
  • garancijski roki, reklamacije in zmožnost dokupa dodatnih pohištvenih elementov v enakem izgledu. Različni ponudniki na pohištvenem trgu ponujamo različne garancijske roke, različno imamo urejene reklamacijske poti, še posebej pa se med ponudniki razlikujejo možnosti dokupa morebitnih dodatnih pohištvenih elementov čez nekaj časa. V našem programu zagotavljamo enake materiale (lesne vzorce, ogledala, stekla), barve (pastelne, naravno lesne, sijajne) ter dodatke (okovja, vodila, ročaje) za vsaj 5 let po nakupu.
  • plačilne možnosti. Medtem, ko je še do nedavnega veljalo, da so najbogatejši ponudniki različnih plačilnih možnosti nakupa mladinskih sob, veliki pohištveni trgovski centri (Harvey Norman, Ikea, Rutar, Lesnina,…), pri katerih je mogoče mladinske sobe dobiti tudi preko različnih plačljivih kartic in na obroke, velja enako že lep čas, tudi za specializirane ponudnike mladinskih sob. Do “ponovnega” večjega povpraševanja pri specializiranih ponudnikih mladinskih in otroških sob je zato prišlo predvsem zaradi tega, ker veliki trgovski centri ne omogočajo nakupa specifičnih pohištvenih rešitev in zgolj ponujajo standardizirane mladinske sobe (pod katere se v največji meri šteje soba s posteljo, pogradom in pisalno mizo).
  • svetovanje in izris. Nedvomno vam za opremo mladinske sobe lahko svetuje ogromno notranjih opremljevalcev. Nekateri vam pred samo izdelavo ali prodajo pohištva pripravijo okvirno skico, specializirani notranji opremljevalci (ki pa se v večini primerov ukvarjajo zgolj s svetovanjem in izrisi) pa pogosto za plačilo, pripravijo tudi 3d izrise (renderje) mladinskih sob. Direktni ponudniki mladinskih sob delujemo tako, da osnovno informativno ponudbo za mladinsko sobo, lahko sestavimo po pogovoru po telefonu kar preko elektronske pošte, finalno, a še vedno neobvezujočo ponudbo pa po ogledu prostora in opravljenih potrebnih izmerah.
  • cena. Prodajna cena, ki jo na koncu plača kupec za nakup mladinske sobe, se od ponudnika do ponudnika, zelo razlikuje. V največ primerih je odvisna od vrste materialov, ki jih izberemo za mladinsko sobo, količine in dimenzij pohištva za sobo ter od zahtevnosti izvedbe mladinske sobe, kot smo si jo zamislili. Zato je tudi cena tipskih sestavov mladinskih sob (ki so znani vnaprej) nižja od želja in specifičnih posebnosti.

.

Primeri mladinskih sob

.

Postavljanje vgradne omare, ki na sredini služi kot pisalna miza

.

vgradna omara in pisalna miza v enem
Vgradna omara z drsnimi vrati na obeh straneh. Na sredini je pisalna miza z izvlečno poličko za računalniško tipkovnico.

.

Na zgornji sliki vam najprej prikazujemo primer postavljanja vgradne omare v mladinsko sobo.
Omara je vgrajena od tal do stropa in tako kot večina naših ostalih vgradnih omar, opremljena z drsnimi vrati.

Za material je uporabljena iverna plošča v naravnem izgledu smreke, sicer pa je omara montirana od ene do druge stene mladinske sobe na način, da na vsaki strani omogoča po dva omarna prekata, ki se ju da zapreti z drsnimi vrati.

Omarna prekata skrajno levo in desno sta namenjena spravilu garderobe. Zato je desni prekat opremljen s klasično obešalno palico ter predali, skrajno levi prekat pa z nekaj policami za pospravljanje puloverjev in majic.

Omarna prekata proti sredini omare, sta namensko zapolnjena z več policami, saj ju bo mladostnik uporabljal za pospravljanje reči, ki jih potrebuje ob pisalni mizi.

Prostor nad pisalno mizo je dodatno izkoriščen z dvema, vmesnima odlagalnima policama.

.

Mladinska soba s posteljo po meri

.

postelja z izvlečnim predalom
Kotna, po meri izdelana postelja, z izvlečnima predaloma in omaro v ozadju.

.

Na zgornji sliki je prikazano opremljanje mladinske sobe z izdelavo kotne postelje, ki vsebuje dva globoka in razmeroma visoka izvlečna predala.

Predala delujeta z mehanizmom za mehko zapiranje, posteljni okvir pa je izdelan tako, da ima po svoji dolžini cca. 10 cm široko odlagalno polico (za katero je skrita radiatorska inštalacija), hrbtni del posteljnega okvirja pa se lahko dvigne in deluje kot dodaten predal namesto nočne omarice.

Omara v ozadju slike, je po globini prilagojena širini posteljnega okvirja na hrbtišču in je sestavljena iz dveh omarnih prekatov v spodnjem delu ter dveh vrst odprtih polic, nad omarnima regaloma.

Za material je uporabljen beljen les iverne plošče. Posteljni okvir je standardnih dimenzij 90 x 200 cm.

.

Opremljanje mladinske sobe v mansardi

.

mladinska soba v mansardi
Ureditev mladinske sobe v mansardi.

.

Zgornja slika prikazuje opremljanje razmeroma velike mladinske sobe v mansardi, pri čemer je poudarek na izkoristek prostora, predvsem ob nižjih stenah pod poševnimi stropi in pod strešnim oknom.

Skrajni desni kot mansarde je zaključen z nizko kotno omaro (dodaten prispevek na temo kotnih omar za mladinske in otroške sobe, je objavljen na povezavi), ki jo sestavljajo tako izvlečni predali, kot klasični omarni regali s krilnim odpiranjem vrat.

Barva kombinacija je rdeča povezana s svetlo iverko naravnega izgleda.

Posteljni okvir je izdelan po meri in je standardnih dimenzij 160 x 200 cm. Hrbtišče posteljnega okvirja je leseno, v spodnjem delu pa ima na sredini še dodaten izvlečni predal iz vsake strani postelje.

Sestav se nato nadaljuje z nižjo in po meri izdelano nočno omarico z dvema izvlečnima predaloma ter odprtimi policami v nadaljevanju.

Krajša, ravna stena nad kotno omaro, je izkoriščena za montažo še dveh, dodatnih odlagalnih polic.

V času slikanja, v posteljnem okvirju, še ni bilo dimenzijsko, ustrezne vzmetnice, ki sta jo starša dokupila, naknadno.

.

Barvita mansardna mladinska soba

.

barvita mladinska soba
Mladinska soba z barvito kombinacijo ličnic na omarah. Mansarda.

.

Tudi zgornja in spodnja slika prikazujeta dve izvedbi opreme v mladinskih sobah, le, da je v teh primerih osredotočenost, usmerjena na barvitost pohištva.

V odvisnosti od barv, ki so na razpolago, zgornja slika prikazuje primer opremljanja mladinske sobe za deklico. Soba se nahaja v mansardnem delu stanovanja, podobno kot na zgornji sliki pa je tudi v tem primeru, nižja stena izkoriščena za postavitev, po meri izdelane omare, ki sega od enega do drugega zidu mladinske sobe.

Obenem je dodatna, višja omarica, postavljena ob vhodna vrata v prostor.

Ličnice omarnih prekatov so barvite in razgibane, sicer pa se prispevek na temo izbire barv za otroške in mladinske sobe, nahaja na povezavi.

.

barvna vgradna omara in poličnik
Barvita vgradna omara z drsnimi vrati in dodaten poličnik ob postelji.

.

Na zgornjem primeru je prikazana vgradnja vgradne omare od tal do stropa. Omara se zapira z drsnimi vrati, samo fronte pa so podobno kot v zgornjem primeru, pisane in primerne mladinski sobi.

Enako barvito je izdelan tudi ožji in višji poličnik med omaro in posteljnim okvirjem. V višini, kjer je do njega mogoče dostopiti kar iz ležišča, je poličnik odprt, spodnji in zgornji del pa sta zaprta s klasičnimi vrati na krilno zapiranje.

.

Po meri izdelana pisalna miza in regali za mladinsko sobo

.

regali in miza za mladinsko sobo
Raporeditev pisalne mize in regalov v moderni mladinski sobi.

.

Na zgornji sliki je prikazana razporeditev, po naročilu, izdelane pisalne mize, ki se ob okenski steni zaključuje s prečno izdelanimi regalčki na poteg ter izdelava nizke komode s tremi izvlečnimi predali. Na njo bo kasneje postavljen televizor in avdio naprava z zvočniki.

Celoten sestav dopolnjujejo tudi enostavni poličniki na vrhu in desno od nizke komodice pri tleh.

Ročaji na izvlečnih predalih nizke komode so utopni, srebrni in iz aluminija.
Ročaji na izvlečnih predalih pod mizo so navadni in v obliki enostavnih, srebrnih paličic.

.

Mladinska soba v zelenem

.

mladinska soba v zelenem
Mladinska soba v zelenem.

.

Zadnji primer v tokratni objavi, prikazuje opremljanje mladinske sobe v zelenem.

V tem primeru mladinsko sobo sestavlja vgradna omara (naša spletna stran o vgradnih omarah, vam je zdaj že poznana), enostaven, s prostim spodnjim delom, izdelan posteljni okvir (z dodatno zaščito na zidni strani), globinski predal na vzglavnem delu postelje ter kotna pisalna miza z dodatnim, premičnim, izvlečnim regalnikom s tremi različno visokimi predali.

Pozorni boste opazili, da je abs obroba na kotni pisalni mizi, izdelana v barvi ličnic globokega predala in izvlečnih regalov.

Če vas zanima še več idej in nasvetov za opremo mladinske sobe, vas vabimo, da nas spremljate še naprej.
Lahko pa nas tudi kontaktirate in z veseljem bomo uredili svetovalca, ki se bo z vami pogovoril.

Saj veste, razvrščene jih imamo po celotni Sloveniji.

Uživajte.