Domov » Omare » Kotne omare za otroško sobo

Kotne omare za otroško sobo

Spread the love

Glede na to, da so koti v otroških sobah, eden izmed največjih izzivov, pri katerih lahko z dobro premišljeno razporeditvijo pohištva, prihranimo v otroški sobi, precej prostora in glede na to, da posebej o izkoristku prostora v kotih otroških sob, na našem blogu, kaj dosti še nismo govorili, so v tokratnem prispevku predstavljene štiri kotne omare za otroško sobo.

Kot lahko razberete iz vseh naših nasvetov, veste, da je pohištvo za otroške sobe, v osnovi mogoče dobiti v vnaprej sestavljenih otroških sestavih (ki jih je mogoče dimenzionirati v nekaj vnaprej določenih dimenzijah in opremiti z različno paleto barv) ali pa otroško sobo sestavimo iz pohištva, narejenega po naročilu (in merah našega prostora).

Kadar gre za izkoristek kotov v otroških sobah, je jasno, v klasično zasnovanih otroških sobah, mogoče v kot postaviti pisalne mize, posteljne okvirje, pograde in ležišča ter tudi omare in komode.

Ko pa ima kot otroške sobe določene posebnosti (neraven kot z dodatnimi zidnimi stenami, tramovi, poševni strop v mansardi v otroški sobi, okna, radiatorske cevi, drugo,..), potem vanj ni ravno v vseh primerih mogoče postaviti klasičnega otroškega pohištva.

Na spodnjih slikah prikazujemo nekaj primerov izkoristka prostora v otroški sobi, ko smo vanje postavili kotne omare za otroško sobo.

.

Samostojne vgradne kotne omare za otroško sobo

 

.

Omara za otroško sobo je lahko v kot postavljena tako, da je v kot vgrajena (slika spodaj).

.

kotne omare za otroško sobo
Vgradne kotne omare za otroško sobo. Vzdolžna zapolnitev kotnega prostora.

.

V primeru, ko želimo v kot otroške sobe postaviti vgradno omaro, je ta lahko postavljena na tri načine:

  • vzdolžna, po daljši zidni steni vgradna omara, ki zapolni kot s krajšo omarno stranico (v tem primeru je kot zapolnjen z globino omare)
  • prečna kotna omara, ki zapolni kot s svojo širino
  • povsem kotna omara, ki zapolni kot z obema krakoma omare

V odvisnosti od razpoložljivih dimenzij sten v kotih omar, 100% izkoristek kota v otroški sobi s takšno omaro dosežemo, če jo vgradimo od tal do stropa.

.

Kotne omare za otroško sobo kot del celotnega pohištvenega sestava otroške sobe

.

Na spodnji sliki gre za drugačen primer.
V njem prikazujemo izkoristek pravzaprav dveh kotov, izjemno ozke otroške sobe.

V tem primeru je celoten otroški pohištveni sestav, narejen tako, da izkorišča oba kota otroške sobe. Na levi strani je vgrajena dvodelna vgradna omara z drsnimi vrati , na hrbtišču sledi pisalna miza s tremi izvlečnimi regali na desni ter dodatnimi odprtimi, odlagalnimi policami v levem kotu ter vgradno posteljo na desni strani otroške sobe.

Zgornji del hrbtnega dela otroške sobe je v tem primeru v celoti izkoriščen za štiri dodatne omarne regale, ki se odpirajo s krilnimi vrati.

.

otroška soba s kotnimi omarami
Opremljenost otroške sobe s pohištvom do stropa.

.

Zakrivanje cevi v kotu otroške sobe

.

Spodnji primer otroške sobe je zanimiv zato, ker prikazuje kotno rešitev v dveh kotih otroške sobe.

Na zunanji, zidni steni, kjer potekajo tudi plinske cevi centralne kurjave, je kot otroške sobe obdelan s poševno postavljeno iverno ploščo in zračniki pod stropom. Nanjo se prilega kotna pisalna miza, ki se na svojem desnem kraku, zaključuje s štirimi izvlečnimi predali, po meri izdelanim odprtim regalnikom z osmimi odlagalnimi policami ter dvodelno vgradno omaro, ki sega do zidne stene na drugi strani otroške sobe.

Delovna ploskev kotne pisalne mize je zasnovana na višino, ki se prilega ravno pod okensko polico, na levi.

.

kotne omare za otroško sobo
Ureditev dveh kotov otroške sobe z rešitvijo po meri.

.

Kotne omare za otroško sobo v mansardi

.

V bistvu je še najlažja in najbolj optimalna rešitev za izkoristek kotnih prostorov v otroških sobah, ki se nahajajo v mansardi, ta, da nizke kote pod poševnimi stropi mansarde, preprosto povežemo z omaro, ki se sega od enega do drugega zidu.

Ker bo omara v tem primeru nižja, v njeno notranjost, namestimo preproste police in, če je višine dovolj, zgolj kakšno klasično obešalno palico ali dve.

Da tak, pomanjšan prostor, vizualno povečamo in osvetlimo, vrata tako izdelane omare, preprosto opremimo z ogledali ali svetlimi in živimi barvami.

Primer je prikazan na spodnji sliki:

.

kotne omare za otroško sobo v mansardi
Kotne omare za otroško sobo v mansardi.

.

Dodaten primer opremljanja otroške sobe v mansardi, je prikazan tudi v članku Pregraditev otroške sobe.

.