Domov » Najnovejše objave » Za vse, ki jih zanima ustrezna in primerna kvadratura otroške sobe

Za vse, ki jih zanima ustrezna in primerna kvadratura otroške sobe

Spread the love

Predvsem pri načrtovanju novih otroških sob in pa tudi v času pričakovanja novega naraščaja v družino, se mnogo mladih parov seveda začne zanimati za vse kar je potrebno vedeti o bodoči otroški sobi, primernosti izbranih elementov, ustreznosti ležišča za najmlajše družinske člane ter pač vsem, kar sodi v okvir prijetnega bivalnega okolja za našega otroka. Med slednjimi rečmi je zelo pogosta tudi ustrezna kvadratura otroške sobe.

kvadratura otroške sobe

Medtem, ko je v večjih hišah in stanovanjih, kvadratura otroške sobe, še najmanjši problem, saj je razumljivo, da v veliko otroško sobo lahko na več načinov postavimo različno otroško pohištvo (in je tega lahko tudi več), je po drugi strani, kvadratura otroške sobe lahko večja ovira in izziv v prostorih, ki so predvideni za otroške sobe, a so po svoji zasnovi majhni.

Še največkrat se o primerni in ustrezni kvadraturi otroške sobe sprašujejo starši in mladi pari, ki nameravajo eno otroško sobo koristiti za več otrok hkrati, obenem pa se soba nahaja v etažnih prostorih ali celo v mansardi, kjer lahko precejšen del uporabne površine otroške sobe, zelo zmanjša še poševnina in razporeditev oken ter vrat v otroški sobo.

.

Kakšna je minimalna primerna kvadratura otroške sobe za enega otroka?

.

Če izhajamo iz pohištvenih elementov, ki jih potrebuje vsak otrok, za svoje normalno bivanje (ustrezno veliko ležišče, garderobna omara, stol, pisalna miza, regal za knjige ali igrače,…), potem lahko hitro ocenimo, da je minimalna površina, ki jo ti elementi zasedajo v najmanjši možni obliki, okrog 5 kvadratnih metrov.

.

Poglejmo natančneje:

.

  • standardna površina enojne postelje za otroka, za katerega predvidimo, da bo isto ležišče uporabljal več čet (90 x 200 cm) = skoraj 2 kvadratna metra
  • standardna površina pisalne mize, vključno s pripadajočim stolom in nekaj prostora okrog samega stola = 1,5 kvadratnega metra
  • standardna garderobna omara za enega otroka, v kolikor se odločamo za visoko omaro = kvadratni meter

.

mladinska soba
Moderno opremljena mladinska soba nepravilnih oblik.

Če kvadratura otroške sobe zagotavlja vsaj 5 kvadratnih metrov, torej lahko na nek način že postavimo vso potrebno, osnovno pohištvo, v otroški prostor.

A težava nastopi, če teh 5 kvadratnih metrov, ni dejansko tudi kvadratnih…

Mnogo otroških sob je namreč pravokotne oz. na sploh nepravilne oblike, obenem pa je potrebno upoštevati, da pri tej kalkulaciji, ne ostane kaj dosti prostora za otroško igro in ustvarjanje na tleh (predvidevajmo, da se otrok ne bo želel vedno igrati za pisalno mizo).

Če kvadratura otroške sobe omogoča, zato predvidevajmo, najmanj 2 do 3 dodatne kvadratne metre za sproščen prostor za otroško igro in gibanje po otroški sobi, na sploh.

Tako pridemo do računice, da je najmanjša primerna kvadratura otroškega prostora, med cca. 8 in 10 kvadratnimi metri. Če bo to otroško sobo uporabljal en otrok.

Seveda je pri vsaki, ne samo tej, površini potrebno biti razumen, pri razporeditvi pohištva, po njej, sicer pa lahko v marsikaterem drugem našem zapisu, odkrijete ideje kako izkoristiti majhne prostore v otroških sobah tako, da bo ostalo več prostora za igro ali, da bo več otrok uporabljalo isto otroško sobo.

Med najbolj pogostimi rešitvami za majhne otroške prostore, se znajde postavitev pograda (nadstropne postelje), postavitev izvlečnih ležišč, vgradne omare do stropa, kotne pisalne mize ter druge, po merah prostorov, izdelane pohištvene rešitve.

Če potrebujete dodatne nasvete za razporeditev pohištva za kvadraturo vaših otroških prostorov, vas povabimo, da se nam oglasite čez kontaktne možnosti. Z veseljem pripravimo predlog rešitve za vaš primer.

Priporočamo še: 12 nasvetov za ureditev otroške sobe (na podlagi izkušenj)