Domov » Otrok » Vzgoja otrok » Motnje hranjenja pri otrocih – bulimija, anoreksija in prenajedanje

Motnje hranjenja pri otrocih – bulimija, anoreksija in prenajedanje

Spread the love
motnje hranjenja pri otrocih
NAJPOGOSTEJŠE MOTNJE HRANJENJA SO BULIMIJA, ANOREKSIJA IN PRENAJEDANJE! POGLEJ VEČ O ZDRAVI PREHRANI OTROK!

Motnje hranjenja pri otrocih se najpogosteje pojavijo pri najstnikih, ki se pri vstopu v svet odraslih srečujejo z mnogimi težavami. Pogosto pri soočanju s samim seboj in z okolico izgubijo nadzor nad dogajanjem in ga poskušajo reševati tudi z nadzorom vnosa hrane. Vzroki za motnje hranjenja, posebej pri pubertetnikih so kompleksni, pogosto imajo psihološko ozadje.

Poznamo več primerov motenj hranjenja, najbolj pogosti in žal tudi v našem okolju najbolj prisotni so anoreksija, bulimija in kompulzivno prenajedanje. Vse te motnje hranjenja prinašajo mladim ljudem velike težave in so pogosto spremljevalke depresije in stresa.

Motnje hranjenja pri otrocih

Pri najstnikih, pogosteje pri dekletih, se različne motnje hranjenja pojavijo običajno zaradi morebitne debelosti. Pogosto deklice niti niso debele, mogoče se še niso otresle otroške debelušnosti ali pa je njihova samopodoba zelo nizka. V času odraščanja se najstniki pogosto primerjajo s svojimi idoli, modnimi, športnimi ali filmskimi, ki pa so verjetno bolj suhceni. V želji po idealnem telesu se zato najstniki podajo v bolečo pot zlorabljanja hrane, ki na njihovih mladih telesih skoraj vedno pusti posledice.

Bolestno hranjenje povzroča okvare organizma in če najstniki ne dobijo nujne pomoči, bo krhko telo kmalu odpovedalo. Nekaj časa imajo dekleta še nadzor nad približno normalnim vnosom hrane, a sčasoma se to spremeni v popoln nadzor in v odvisnost od vnosa hrane v telo.

Čeprav je narejenih mnogo raziskav o motnjah hranjenja, o tej motnji pravzaprav vemo malo in se tudi premalo o njej govori. Pogosto ne poznamo vzroka, najpogosteje pa se anoreksija in bulimija razvije v najstniških letih.

Bulimija in anoreksija se običajno razvijeta pri najstnicah, pogosto se težave pričnejo že pri majhnih deklicah. Čeprav motnje hranjenja doletijo tudi fante, so tukaj v večini vseeno dekleta. Od žensk družba pričakuje da so vitke, ljubke in da ustrezajo medijskim podobam. Čeprav se ta problem pogosto omenja, je žal medijski pritisk še vedno močan in večinoma prikazuje vitka dekleta, pogosto s fantovsko postavo.

Pogosto starši pozno prepoznajo motnje hranjenja pri otrocih, saj te težave doletijo tudi otroke iz tako imenovanih dobrih družin. To pomeni, da so ti otroci deležni primerne vzgoje in so drugače tudi primerno hranjeni. A ko udarijo hormoni, lahko gredo stvari hitro narobe.

Anoreksija

Anoreksija, anorexia nervosa,  je življenjsko nevarna motnja, za katero je značilno prostovoljno stradanje in prekomerno hujšanje. Najpogosteje se z anoreksijo borijo mlade deklice v času odraščanja. Diagnozo anoreksija zdravniki postavijo ko teža prizadete osebe pade 15% pod njegovo običajno in priporočeno težo. Izguba teže zaradi stradanja lahko povzroči hude zdravstvene težave, pogosto vodi celo v smrt.

Izraz anoreksija pomeni izguba apetita, a mogoče ta izraz ni ravno posrečen, saj so osebe z anoreksijo pogosto lačne, a se zaradi podobe, ki jo vidijo v ogledalu, hrani odrečejo. Deklice, ki se borijo z anoreksijo se pogosto ogledujejo in čeprav je njihova teža že izredno nizka, se same vidijo še vedno debele ali predebele. Pogosto poskušajo poleg zavračanje hrane, ljudje z anoreksijo, težo izgubiti tudi z prekomernimi športnimi aktivnostmi.

Anoreksija je bolj pogosta pri dekletih, čeprav se v teh težavah pogosto znajdejo tudi fantje. Ta motnja hranjenja je pogosto prisotna v poklicih, kjer morajo posamezniki vse čas paziti na težo in so so tudi ves čas na očeh javnosti. To so predvsem igralci, vrhunski športniki, plesalci, baletniki, tekači ali plesalci. Ljudje z anoreksijo so običajno izredno uspešni ljudje, pogosto so perfekcionisti, ki kažejo znake depresije in obsesije. 

Zakaj nastane anoreksija strokovnjaki ne znajo čisto natanko razložiti, verjetno jo sproža kombinacija osebnostnih lastnosti, čustvenih odzivov, okolja, družine in načina razmišljanja. Pogosto želijo najstniki z nadzorom nad hrano nadoknaditi občutek nemoči ali pomanjkanje nadzora na drugih področjih njihovega življenja. K razvoju motnje anoreksije pogosto pripomorejo tudi nizka samopodoba, pritiski vrstnikov, jeza, osamljenost, draženje zaradi povišane telesne teže. Zelo redko je anoreksija povezana z načinom prehranjevanja doma, čeprav so primerno hranjeni in imajo redne in zdrave obroke, to ne prepreči motnje.

V nekaterih primerih pa je vzrok za to motnjo hranjenja tudi fizični vzrok. To se običajno zgodi ko v puberteti podivjajo hormoni, ki nadzorujejo apetit, spomin in razmišljanje.

Kakšni so simptomi anoreksije?

Zelo pomembno je, da ne spregledamo znake in klic na pomoč pri anoreksiji. Kadar pri našem najstniku opazimo naslednje spremembe je že zelo pozno za ukrepanje:

 • Takoj nam mora zazvoniti alarmni zvonec, kadar naša najstnik zelo hitro izgubi težo, posebej če se to zgodi v samo nekaj tednih.
 • Posebej pozorni moramo biti kadar najstnik nadaljujejo z ekstremno dieto tudi ko je že dosegel cilj ki si ga je postavil.
 • Pogosto imajo ljudje z anoreksijo nerazumen strah pred pridobivanjem težo, pogosto se tudi naskrivaj hranijo. Poleg tega so ljudje s to motnjo izredno samokritični, težijo k popolnosti in ne znajo sami realno oceniti svoje teže.
 • Najstniki ki se borijo z anoreksijo so pogosto razdražljivi in v depresiji. Dekletom izostaja menstruacija, pogosto se tudi poslužujejo odvajal, prehranskih dopolnil in različnih diuretikov.
 • Dekleta spremenijo stil oblačenja, pogosto so v ohlapnih oblačilih in tako skrivajo izgubo težo. Zaradi velike izgube teže jih pestijo različne bolezni, pogosto se socialno umaknejo in imajo zelo nizko samopodobo.
 • Če anoreksije ne zdravimo, se kmalu pokažejo tudi fizični znaki. Lasje postanejo krhki in brez leska, koža postane suha in dobi rumenkast odtenek, mlade z motnjo ves čas zebe in ne prenašajo mraza. Pričnejo jim otekati sklepi, zobje se majejo in pogosto tudi izpadejo, pojavi se slabokrvnost in hude prebavne motnje. 

Posledice nezdravljene anoreksije

Kadar tudi hitra pomoč ne pomaga in naš najstnik še vedno hujša, se pojavijo neizogibne zdravstvene težave. Ko preide motnje do te stopnje, je potrebno otroka običajno hospitalizirati, kjer mu pomagajo z umetnim hranjenjem.

Posledice nezdravljene anoreksije:

 • Dolgotrajno stradanje pri anoreksiji lahko poškoduje srce, možgane , ledvice in druge organe.
 • Upočasni se pulz in hitrost dihanja, krvni tlak se močno zniža. Pojavi se nepravilen srčni utrip in izpadanje las.
 • Pri anoreksiji se pojavi neravnovesje elektrolitov, težave s kosti, lahko tudi osteoporoza. 

Če otrok z anoreksijo ne dobi pomoči na koncu umre, pogosto tudi sam konča svoje življenje. 

Bulimija

Bulimija je prehranjevalna motnja, kjer prizadeti naenkrat poje večje količine hrane. Pri tem opusti vsakršen nadzor nad prehranjevanjem in nad količino hrane ki jo zaužije. Kmalu po prenajedanju se pojavi hud občutek krivde in strah pred pridobivanjem kilogramov, zaradi tega prizadeti posežejo po raznih oblikah odvajanja hrane iz telesa.

Najpogosteje izzovejo prisilni refleks bruhanja, ali pa zaužijejo odvajala, diuretike, pogosto se prekomerno ukvarjajo s športom.  Bulimija se najpogosteje pojavi v najstniških letih in prav tako kot anoreksija pogosteje prizadene dekleta kot fante.

Kako prepoznamo bulimijo?

Otroci, najstniki in tudi mlajše ženske, imajo pri motnji hranjenja bulimiji, običajno čisto normalno telesno težo. Pogosto svoje vsakodnevne navade priredijo tako, da lahko motnjo prikrivajo.

Znake bulimije je včasih težko prepoznati, saj pri tej motnji prizadeti ne tako zelo drastično izgubljajo telesne teže, kot se to dogaja pri anoreksiji.

Znaki in simptomi pri bulimiji:

 • Najstniki, posebej dekleta se močno obremenjujejo s svojim zunanjim videzom. Pozorno bodimo kadar spremenijo prehranjevalne navade in pogosto v kratkem času pojedo velike količine visoko kalorične hrane.
 • Pozornost moramo posvetiti tudi neobičajnemu vedenju, kadar najstnik popolnoma izgubi oblast nad količino zaužite hrane. Ko vse pojedo, se pogosto za dlje časa umaknejo v kopalnico, kjer vso to hrano izbruhajo ali s pomočjo odvajal izpraznijo črevesje. 
 • Zunanji znaki pri bulimiji so lahko popokane žilice v očeh, obloge na zobeh in slab zadah, otečena lica in čeljust.
 • Pri dekletih pogosto izostane menstruacija, pojavi se dehidracija neravnovesje elektrolitov.

Če opazimo pri našem najstniku katerega od teh znakov, ga moramo peljati k zdravniku, ki bo odredil potrebno zdravljenje. Ljudje z bulimijo si običajno čisto dobro opomorejo in živijo normalno življenje.

Kompulzivno prenajedanje

Kompulzivno prenajedanje je motnja, kjer prizadeti ne more prenehati jesti. Čeprav je že sit in mu je od hrane že slabo, še vedno je in je. Pri tem popolnoma izgubi nadzor na hrano. Ta motnja je manj poznana in ljudje s to motnjo pogosto vmes za nekaj časa pridobijo nadzor nad prehranjevanjem. A kadar zapadejo v stres ali kakšne težke situacije, znova zapadejo v cikel prenajedanja.

Pri tej motnji gre pogosto za tolažbo s hrano, kar pa lahko seveda povzroči močno povišanje telesne teže in zdravstvene težave. Ta motnja je med otroci sicer manj poznana, a je vsekakor prisotna. Otroci in najstniki se pogosto tolažijo s hrano, najpogosteje so to sladkarije. To motnjo lahko preprečimo tako, da otroka že od malega navajamo na zdravo prehranjevanje. 

Motnje hranjenja pri otrocih: Prepoznajte anoreksijo ali bulimijo pri vašem najstniku: