Domov » Otrok » Debelost pri otrocih v Sloveniji

Debelost pri otrocih v Sloveniji

Spread the love
debelost pri otrocih
KAKO PREPREČIMO DEBELOST PRI OTROCIH? POMEMBNO JE GIBANJE IN MOČAN IMUNSKI SISTEM! POGLEJ VEČ!

Debelost pri otrocih je v Sloveniji že nekaj časa v porastu, medtem ko se v nekaterih evropskih državah trend otroške debelosti znižuje. V Sloveniji imamo nacionalni program, ki spremlja prehranske navade in debelost pri otrocih.

Program se imenuje SLOfit in zbira podatke ITM otrok že od leta 1987. Leta 2014 so ugotovili, da  ima pri nas prekomerno telesno težo 17% fantkov in 21% deklic. V letu 2015 se je ta številka nekolika znižala, a se je povečalo število podhranjenih otrok, kar je posledica slabih prehranskih navad. Ko je bila 12.3.2020 razglašena epidemija Covid-19, so se otroci pričeli šolati od doma, prepovedane pa so bile tudi vse skupinske vadbe.

Debelost pri otrocih

Otroci so se v času epidemije vse manj gibali in Laboratorij za diagnostiko telesnega in gibalnega razvoja fakultete za šport, je z raziskavo ugotovil, da se je zgodil največji upad gibalne učinkovitosti slovenskih otrok v zgodovini. Posledično pa se je močno povečalo število predebelih otrok. V nadaljevanju članku si oglejte nekaj nasvetov kako preprečiti nabiranje kilogramov pri svojem otroku. Seveda smo otrokom vzgled predvsem odrasli, ki moramo prav tako paziti da si ne naberemo odvečnih kilogramov.

Za zdravje otrok in njihovo zdravo prehrano smo odgovorni starši in zato moramo v času, ko so otroci več časa doma, temu posvetiti še več pozornosti. Poleg zdrave prehrane, lahko za preprečevanje tveganja debelosti pri svojem otroku, poskrbimo tudi na drugačen način.

Otrok mora vsekakor vsak dan na svež zrak, kadar pa ni možno gibanje na prostem, mu v stanovanju uredimo gibalni kotiček. Otrok za gibanje ne potrebuje veliko, lahko mu pripravimo samo telovadno blazino, če pa imamo prostor, lahko v otroško sobo postavimo preprosto plezalno steno.

Kako preprečimo debelost pri svojem otroku?

Kadar z otroci veliko časa preživimo doma, ga vključimo tudi v vsakodnevna gospodinjska opravila. Predvsem naj bo njegova dolžnost pospravljanje otroške sobe, pomaga pa lahko tudi pri manjših opravilih v kuhinji ali na vrtu.

Za preprečevanje prekomerne telesne teže pri otroku, je na prvem mestu vsekakor hrana. Otroci prehranjevalne navade iz otroštva prenesejo v odraslo dobo, zato je zelo pomembno, da ga že od malih nog naučimo kako pomembna je zdrava hrana, Večina otrok ki je v otroštvu debela, bo verjetno imela odvečne kilograme tudi kot odrasla oseba.

Nekaj koristnih nasvetov za preprečevanje debelosti pri otroku:

  • Pogosto pozabljamo da je za zdravje otrok izredno pomemben tudi spanec! Čeprav je to dejstvo manj poznano, lahko tudi pomanjkanje spanja pri otrocih vodi v debelost. Pri svojem otroku moramo že v prvem letu starosti vzpostaviti spalni ritem in se ga tudi držati. Predšolski in šolski otroci naj se odpravijo v posteljo vsak dan ob isti uri, nikakor pa ne po deveti zvečer. Spanje je čas, ko se naše telo regenerira in se razstruplja, kar je izredno pomembno za močan imunski sistem. Z otroci se o odhajanju v posteljo ne pogajamo, prav tako mu v otroški sobi pri odhodu na spanje, ne dovolimo imeti prižgan televizor ali računalnik. Otrok zagotovimo zdravo spalno okolje, predvsem poskrbimo za kvalitetno posteljo in tudi udobno posteljnino.
  • Tudi otroci so pogosto v stresu! Čeprav naj bi bil čas otroštva čas igre, so že majhni otroci obremenjeni z mnogimi obveznostmi. Že zjutraj morajo v vrtec ali šolo, po šoli jih čakajo izven šolske dejavnosti. Poleg tega so otroci pogosto žrtve zahtev staršev, ki od otroka mogoče zahtevajo preveč. Zaradi stresa se pri otroku poveča izločanje stresnega hormona kortizola, kar močno poveča željo po sladkih jedeh in po ogljikovih hidratih. Otrok se s hrano tolaži, kar prav gotovo vodi k nabiranju odvečnih kilogramov.

Zdrava prehrana za otroke s preveliko telesno težo

Čeprav se trudimo da bi naš otrok jedel zdravo in uravnovešeno prehrano, se pogosto zgodi, da v njegovi prehrani ni dovolj vitaminov in hranil. Industrijsko pridelana hrana je osiromašena in poleg tega otroci pojedo vse preveč praznih kalorij. Hrana, ki vsebuje veliko praznih kalorij sicer da otroku občutek sitosti, a celice ostanejo lačne in počasi se pokaže pomanjkanje vitaminov, mineralov in predvsem esencialnih maščobnih kislin.

Otrokov jedilnik mora vsebovati veliko svežega, po možnosti ekološko pridelanega svežega sadja in zelenjava. Vključimo tudi stročnice, meso naj bo na jedilniku v manjših količinah. Predvsem bodimo previdno pri prigrizkih, saj se otrok pač ne bo odpovedal tablici čokolade, če jo bo dobil. Če pa mu namesto sladkarij ponudimo okusno narezano sadje, bo pač pojedel sadje.

Predšolski in šolski otroci v času odraščanja nujno potrebujejo uravnoteženo prehrano. Otroško telo hranila, ki jih pridobi iz kakovostne in raznovrstne hrane, porabi za izgradnjo kosti in mišic. Pravilen način prehranjevanja pa je pomemben tudi za razvoj možganov in drugih pomembnih organov.

Otroke že v nežni dobi navajamo na zdravo hrano in tako bodo lažje preživeli šolsko obdobje in puberteto. Potrebe otrok po hranilih se skozi obdobja spreminjajo, saj je otroški razvoj na začetku življenja najhitrejši, potem pa se nekje v predšolskem obdobju nekoliko upočasni. V času pubertete se razvoj spet okrepi in se v prehodu v odraslo dobo ustali.

Prehrana otroka v predšolskem obdobju

Otrok v predšolskem obdobju je običajno ves čas v gibanju, a nekateri med njimi zaradi različnih razmer veliko časa preživijo v sedečem položaju. To za otroka ni naravno, zato bo verjetno pridobil prekomerno telesno težo. Za zadovoljevanje otrokovih potreb po vseh hranilih ki jih telo potrebuje, mu moramo ponuditi raznovrstno in s hranili bogato hrano. To je seveda skrb staršev, ki morajo biti tudi otrokov vzgled.

Nasveti za zdravo pripravo otroških obrokov:

  • Otroci potrebujejo nekoliko drugačno hrano kot odrasli, zato smernice, ki veljajo za zdravo prehranjevanje odraslih, pri otrocih ne držijo. Odrasli dnevno potrebujemo manj maščob, zaužijemo pa več živil, ki so bogata z vlakninami. Nasprotno pa otroci za zadovoljevanje dnevnih energijskih potreb, potrebujejo večji delež zdravih maščob in zdravih ogljikovih hidratov. Poleg tega potrebujejo tudi hrano ki vsebuje minerale, vitamine in beljakovine, ki jih potrebuje za rast. To pomeni, da potrebuje otrok veliko sveže in kakovostne sveže zelenjave in sadja. V glavnem obroku naj bodo pogosteje ribe namesto mesa, vključimo pa tudi stročnice. Otrokom ponudimo več manjših obrokov, če je naš otrok izbirčen jedec, mu obrok naredimo čim bolj prijeten.
  • Pogosto otroci v predšolskem obdobju zavračajo določeno hrano, najpogosteje je to zelenjava. Ko otrok zavrne določeno živilo mu ga ne vsiljujemo, pač pa mu ga čez nekaj časa ponudimo na drugačen način. Pri tem uporabimo nekaj domišljije in otroku ponudimo zelenjavo narezano na vabljive koščke. Narezano zelenjavo otroku ponudimo pred obrokom, ko je lačen. Otroci imajo zelo radi barve, zato jim ponudimo zelenjavo v rdeči ali oranžni barvi in prav gotovo bo pojedel kakšen košček.
  • Otroški obrok naj poteka v mirnem in zdravem okolju, nikar pri kosilu pred otrokom razrešujmo zakonskih težav! Hrana tudi ne sme biti vzgojni prijem! Hrana ne sme biti nagrada ali kazen. Poskusimo omejiti uporabo hitre hrane in industrijsko pridelane hrane, prav tako omejimo slane in sladke prigrizke. Otroci naj pijejo čim manj gaziranih pijač, sladkih pijač z dodanim sladkorjem in sadnih sokov, ki vsebujejo veliko prostih sladkorjev.

Koliko živalskih maščob je primerno za otroke?

Že zelo zgodaj bi morali otroku v prehrani omejiti uživanje živalskih maščob, ki jih nadomestimo z nenasičenimi maščobami. Otroku večkrat ponudimo ribe, medtem ko naj bo ocvrta hrana, naj bo to krompirček ali dunajski zrezek, na krožniku samo izjema.

Pri pripravi hrane za otroke uporabimo čim več hladno stiskanih rastlinskih olj, posegamo po oljih ki vsebujejo Omega 3 maščobne kisline, ki jih naše telo samo ne more proizvajati.

Prebavne težave pri otrocih zaradi neprimerne prehrane

Debelost pri otrocih je najpogosteje posledica neprimerne prehrane in premalo gibanja. Zaradi neprimerne prehrane pa lahko ima naš otrok tudi druge težave. Zaradi debelosti se lahko pojavi povišan holesterol ali celo povišan sladkor v krvi. Najpogosteje pa imajo otroci zaradi neprimerne hrane tudi prebavne motnje:

  • Pri otrocih ki niso primerno hranjeni, se sčasoma poruši ravnovesje črevesne flore. Poškodovana črevesna flora lahko povzroči pomanjkljivo vsrkavanje mikrohranil in moteno presnovo. Posebej previdni moramo biti pri otrocih ki pogosto uživajo antibotike ali kakšna druga zdravila. Pri njih je črevesna flora močno prizadeta in lahko se pojavijo razne težave, kot je razraščanje kandide ali črevesnih zajedavcev. Kadar se pri otroku pojavijo hude težave z prizadeto črevesno floro, mu bo zdravnik verjetno predpisal probiotike. Otrok z zdravim črevesjem je precej manj ogrožen za pridobivanje odvečnih kilogramov!

Vir: child-encyclopedis.com Obesity Prevention in the Preschool Years, preprečevanje debelosti pri predšolskih otrocih

Oglejte si tudi: Zdrava prehrana za otroke od 5 do 11 let, na vesel in prisrčen način: