Domov » Najnovejše objave » Pisalna miza za otroško sobo – Kaj upoštevati pri opremi pisalnega in delovnega kotička v otroški sobi?

Pisalna miza za otroško sobo – Kaj upoštevati pri opremi pisalnega in delovnega kotička v otroški sobi?

Spread the love

Kot ste verjetno že razbrali iz ostalih naših nasvetov o opremljanju otroških in mladinskih sob, v praktično vseh priporočamo, da starši kombinirate in smiselno načrtujete prostor, tako za igro, druženje in zabavo, kot tudi prostor za delo in šolske obveznosti. Ne glede na starost otroka oz. starost večih otrok, če sobo uporablja več otrok.

Ker nas preko spletne strani in tudi po telefonu največkrat sprašujete po praktičnem in zadostnem opremljanju predvsem delovnega kotička za šolske obveznosti, smo v tokratnem članku, nekaj več besed namenili opremljanju delovnih in pisalnih otroških kotičkov.

.

pisalna miza za otroško sobo
Pisalna miza za otroško sobo v kombinaciji s celotnim otroškim pohištvenim sestavom.

.

Standardni delovni pisalni kot otroške oz. mladinske sobe mora nedvomno vsebovati dovolj široko in razpoložljivo delovno mizo, nekaj osnovnih regalov za pospravljanje sprotnih šolskih zvezkov, če pa prostor omogoča, pa seveda še večje in močnejše komode za bližnje odlaganje knjig in drugih šolskih pripomočkov.

Kar se tiče same postavitve pisalne mize, se to vedno priporoča postaviti ob ali k viru naravne svetlobe, pri čemer mizo obrnemo tako, da imajo desničarji dotok naravne svetlobe iz leve strani, levičarji pa ravno obratno.

Na ta način si otrok sam sebi, pri ustvarjanju, ne dela sence.

Če je potrebno v otroški sobi  postaviti več miz, na voljo pa imamo le en naraven vir svetlobe (eno okno) razmislimo ali je mogoče npr. dve pisalni mizi postaviti drugo k drugi. Ostali dve možnosti izkoristka enega vira svetlobe sta postavitev pisalnih miz, ene nasproti druge ali pa, da obe mizi postavimo kotno eno ob drugo.

.

pisalna miza za otroško sobo
Manjša pisalna miza ob postelji.

.

Standardna, minimalna potrebna površina za delovno in pisalno mizo, je vsaj 90 cm širine in 45 cm globine, ob tem, da danes praktično več ni starša, ki si pod osnovno delovno pisalno ploskev ne bi omislil dodatne izvlečne police za npr. računalniško tipkovnico, namizni zemljevid ali drugi notesnik za sprotne beležke.

Kotiček za pisala, ravnila, žepne kalkulatorje, šilčke in podobno na pisalni mizi, predvidimo na desni strani otroku desničarju in na levi, otroku levičarju.

Obenem večina otrok izkoristi za različne reči tudi steno ob pisalni mizi, če je ta postavljena k steni. Zato se staršem predlaga, da se cca. 40 ali vsaj 50 cm od mizne ploskve navzgor montira še dodatne odlagalne police – če je seveda potreba za dodaten odlagalni prostor.

.

ureditev kotov v otroški sobi
Kotna pisalna miza.

.

Računalniški monitor se na manjše delovne ploskve ne priporoča, saj si želimo, da ostane na mizi dovolj prostora za sprotne knjige in zvezke, če pa je že predviden prostor za računalniški zaslon, pa tega postavimo tako, da nanj ne bo sevala naravna svetloba (s hrbtiščem proti oknu) ter, da zanj predvidimo vsaj 40 cm dodatne mizne površine.

Računalniški zasloni, montirani tik nad mizno ploskev, se proti pričakovanjem staršev, ne obnesejo tako dobro, kot bi si želeli iz vidika izkoristka prostora, ker računalniški monitor, postavljen na zidno steno, pač ne omogoča obračanja zaslona, v primeru, da nanj želita gledati npr. dva otroka ali, ko želimo nanj gledati od drugod (npr. iz postelje).

.

Leva kotna pisalna miza z dodatnimi visečimi elementi.

.

Regalnikom in predalčnikom vse manj staršev najde prostor direktno pod pisalno mizo, še posebej pa to velja v otroških in mladinskih sobah, kjer je mizni površini res namenjena najmanjša delovna površina. Nasprotno, se ob zidno steno, ob kateri stoji pisalna miza, raje priporoča postaviti premični regalnik levo ali desno od pisalne mize. S tem ostane več prostora pod samo mizo in otrok se za mizo ne počuti tako utesnjeno.

Manjkrat in po nepotrebnem neizkoriščen prostor za enostavne regalnike ostajajo spet zidne stene, na katere je mogoče lažje regalnike predvideti kot viseče otroške pohištvene elemente (zgornja slika).

V zadnjem času se v delovni in pisalni prostor otroka nameni poseben del za odlaganje odprtih poličnikov, kamor otrok pospravlja vsakodnevne reči, za katere starši želimo videti, da jih ima otrok vedno odložene na istem mestu.

Kot zelo praktične so se izkazali kovinski odlagalni regalniki, ki so kar na pisalni mizi odloženi en nad drugim in pri katerih otrok zvezke in šolske obveznosti v delovnih zvezkih odlaga kar v vnaprej pripravljena mesta za njihovo shranjevanje.

Razlog za njihovo priljubljenost in praktično uporabnost je predvsem v tem, da s tem otroku pomagamo, da ne pozabi domačih nalog in sprotnih zadev, hkrati pa nam staršem ni potrebno vedno znova spraševati ali je opravljena vsa domača naloga in ali je ponovljena vsa šolska snov za naslednji dan.

Brez dvoma pa se kljub poplavi vseh modernih elektronskih naprav in beležk, še vedno priporoča, da delovno pisalni otroški in mladinski prostor, omogoča tudi nekaj prostora za obvezne urnike, priznanja in beležbo ostalih šolskih obveznosti.

Posterji s priljubljenimi junaki, igralci in glasbeniki naj raje (za ohranitev koncentracije) svoje mesto najdejo na kateri drugi zidni steni – še najbolj pa na nasproti ležeči pisalnemu prostoru, izključno zato, da otrok med šolskim delom, ne bo v mislih “odplaval” v nek drugi svet.

V zvezi z ohranjanjem koncentracije in spodbujanjem učinkovitega učenja vse več naših sogovornikov ugotavlja, da v delovni pisalni prostor tako mlajšega otroka kot mladostnika, obvezno sodi tudi ura.

S čimer dosežemo, da otrok vse bolj ceni čas, ki ga vloži v svoj trud pri učenju.

Nekaj različnih idej za pisalne mize, tudi za otroške sobe, boste našli tudi v prispevku, kjer je sicer opisano pisarniško pohištvo po meri, a, ker so si posebej domači pisarniški prostori in pisalne mize lahko dokaj podobne, se splača pogledati tudi na prispevek, na povezavi.