Domov » Najnovejše objave » Trije prikazi izkoristka prostora v otroških sobah

Trije prikazi izkoristka prostora v otroških sobah

Spread the love

Ponavadi pri izbiri pohištva za otroško sobo, eno izmed najpomembnejših vlog odigra sploh zmožnost razporeditve in postavitve pohištva v otroški sobi. Še posebej, če je otroška soba manjša ali ne povsem klasičnih, kvadratnih ali pravokotnih linij, če vsebuje posebnosti in specifičnosti, kot so mansardni prostori, dimniški zidovi, koti, okenske police, strešna okna ali radiatorji, zahteva postavitev pohištva v otroški sobi, nekaj več domiselnosti in idej.

V prispevku v nadaljevanju predstavljamo nekaj primerov, kjer lahko vidite tri različne postavitve pohištva v otroških sobah. Ob njih pa so hkrati opisane prednosti, ki jih posamezna postavitev tudi prinaša.

.

Klasični izkoristek kota otroške sobe

.

postavitev pohištva v otroški sobi
Kotna postavitev pohištva v otroški sobi. Radiatorju prilagojena krajša mizna površina.

.

Na zgornji sliki gre za klasično opremljanje manjše otroške sobe, ki ima na svoji zunanji, zidni steni, vgrajeno okno. Pisalna miza mora biti dovolj velika, da, po eni strani, omogoča dovolj delovne površine in tudi postavitev računalniškega monitorja, po drugi strani, pa izdelana tako, da v popolnosti izkoristi prostor, ki je v kotu otroške sobe, sploh na voljo.

Za postavitev klasične otroške, pisalne mize, kotni prostor nekoliko omejuje v kotu montiran radiator ter dokaj hitro zaključena hrbtna zidna stena, ki se nadaljuje z okenskimi vrati.

Za dovolj predalov in odlagalnih površin je pod pisalno mizo predviden dodatni, izvlečni regalnik s tremi predali, sicer pa smo še nekaj prostora za knjige in šolske potrebščine, poiskali z, po meri izdelano dodatno odlagalno polico, nad pisalno mizo ter z dodatnimi visečimi regali nad njo. Ličnice regalov so v zeleni barvi v visokem sijaju.

Enako velja za ličnice regalov pod pisalno mizo.

Zaradi varnosti so robovi mize obdelani zaobljeno in zaključeni z abs trakovi osnovne barve pohištva.

Na sliki je lepo vidna tudi prilagoditev delovne površine ob samem radiatorju.

Na splošno je za tiste, ki jih v otroški sobi, še posebej zanimajo, pisalne otroške mize, vsebina teh, predstavljena v članku Predstavitev pisalnih miz za otroške sobe .

.

Postavitev pohištva v otroški sobi v mansardi

.

postavitev pohištva v otroški sobi
Po meri izdelan pohištveni sestav od ene do druge stene. Mansardna otroška soba.

 

Na zgornji sliki gre za primer otroške sobe, katere strop je delno poševen iz dveh strani, saj se otroška soba nahaja v zgornjih, mansardnih prostorih, večje stanovanjske hiše.

Na sliki je lepo prikazana izdelava in postavitev pohištvenega sestava od enega do drugega zidu. Sestav vključuje pisalno mizo, ki jo je, zaradi radiatorja pod oknom, bilo potrebno, dodatno prilagoditi ob okenski steni (montaža dveh zračnikov v pisalno površino ob  steni, pod oknom) ter izdelavo manjše komode, ki sega od konca pisalne mize in do zunanje zidne stene.

Manjša komoda je po višini tudi nekoliko nižja, saj je prostor pod poševnim stropom, tudi sam, nekoliko znižan.

Manjša komoda ima v svojem zgornjem delu tri odprte poličnike.
Pod vsakim izmed njih pa se dodatno nahajajo trije izvlečni predali z mehkim in neslišnim zapiranjem.

Uporabljen material je iveral v izgledu naravnega, masivnega lesa, smreke.

Na levi strani pisalne mize je dodatno izdelan in predviden prostor za računalnik.

Še en primer opremljanja otroške sobe v mansardi, boste našli v članku Otroška soba v mansardi.

.

S posteljo izkoriščen prostor ob oknu

.

postelja ob oknu
Izkoristek kotnega prostora v otroški sobi ob oknu. Izdelava posteljnega okvirja, vmesne podaljšane nočne omarice, dveh regalov na desni strani okna in pisalne mize na levi.

.

Na zgornji sliki je prikazan izkoristek prostora v otroški sobi, kjer je v kotu sobe, prostor maksimalno izkoriščen za police in predale. Obenem je okenskemu kotu prilagojen tudi sam posteljni okvir.

Pozorni boste opazili, da ima soba odlagalne možnosti najprej pod samim ležiščem (z izvlečnima predaloma), na dveh estetskih pravokotnih poličnikih, ki sta postavljena na ozko steno med okensko špaleto in hrbtni zid, dodatno pa so trije izvlečni predali izdelani tudi na podaljšani otroški nočni omarici, ob postelji sami.

Na hrbtni strani je posteljni okvir izdelan kot širša (cca. 10 cm) polička za odlaganje nočne lučke in najbolj pribljubljenih, manjših igračk ter spominčkov.

Pisalna miza je povezana z nočno omarico in se nadaljuje do drugega kota otroške sobe.

Zanimiv idejni predlog ureditve otroške sobe za dva otroka, smo predstavili tudi v prispevku na povezavi, sicer pa vas vabimo, v kolikor se zanimate za idejo za postavitev pohištva v otroški sobi tudi iz naše strani, da nam to sporočite preko kontaktnih možnosti.

Kot verjetno, tisti, ki nas spremljate redno, že veste, večino staršev med možnostmi za optimalen izkoristek prostora v otroških sobah,  zanimajo tudi naše rešitve in ideje za postavitev vgradnih omar v otroške sobe. Izključno vgradnim omaram, namenjamo vsebine na priloženi povezavi.

Vabljeni tudi tja.