Domov » Otrok » Prehrana otrok » Prva hrana za dojenčke – recepti za prvo gosto hrano

Prva hrana za dojenčke – recepti za prvo gosto hrano

Spread the love
prva hrana za dojenčke
Recepti za pripravo hrane za dojenčke! POGLEJ TU!

Prva hrana za dojenčke je zelo pomembna, saj jo moramo uvajati ravno pravi čas. Ko otrok doseže starost 4 mesece, je čas, da ga pričnemo navajati na gosto hrano. Običajno do tega časa mamica otroka doji in v tem času se gosta hrana za dojenčke odločno odsvetuje. Priprava zdrave hrane za otroke je pomemben del otroškega razvoja in tudi pomembne del vzgoje otroka. 

Prebavila dojenčkov še niso dovolj razvita, da bi lahko prenašala sestavljeno hrano, zato je zanj najbolje, da je dojen. Vendar ko je otrok približno v 17 tednu življenja, mu materino mleko ali nadomestno mleko ne zadostuje več. Ujeti moramo ravno pravi čas, ne smemo predolgo odlašati. Vsi otroci pa morajo preiti na gosto hrano najmanj do 26 tedna. Navajanje na gosto hrano traja nekaj tednov, pri tem moramo biti potrpežljivi, saj se mora otrok navaditi na mnoge nove okuse. Pričnemo počasi in z enostavnimi in preprostimi jedmi. 

Prva hrana za dojenčke

Ko pričnemo otroka navajati na prvo gosto hrano, dojenja ne opustimo, pač pa to počnemo postopoma. Novo hrano otroku ponujamo počasi in potrpežljivo, poskusimo v presledkih enega tedna. Otrok pogosto na začetku zavrača ponujeno hrano, posebej radi se uprejo zelenjavi, zato moramo biti pri ponujanju hrane izredno potrpežljivi. Pogosto je potrebo določeno hrano ponuditi tudi desetkrat, da jo otrok sprejme. Vendar moramo vztrajati in ne obupati že ob prvih zavrnitvah, saj je to normale proces.

Prva hrana za dojenčka naj bo zelenjava: krompir, korenje, cvetača, koleraba in seveda sadne kašice, kjer naj prevladujejo banane, jabolka in hruške. Na začetku uvajanja lahko otroku ponudimo tudi kuhan riž in koruzne kosmiče. Kruh lahko otroku ponudimo šele po 10 mesecu, kravje mleko pa je lahko glavni obrok ko otrok doseže starost enega leta. Kravje mleko lahko dodajamo v manjših količinah samo za pripravo kašic ali zelenjavnih pirejev.

Nove smernice za uvajanje goste hrane

V zadnjem desetletju so se spremenile tudi smernice za zdravo prehrano dojenčka, ki so se prilagodile drugačnemu tempu življenja. Včasih so mamice ostale dolgo z otrokom in so lahko nemoteno dojile in tudi počasi uvajale otroka na nova živila. V današnjem času pa so mamice polno zaposlene in se hitreje vračajo na delo.

Danes dobro poznamo tudi živila, ki niso dobra za majhnega otroka, posebej smo pozorni na živila, na katere je otrok morebiti alergičen. Najpogosteje je to alergija na gluten, zato živila ki vsebujejo gluten uvajamo ko je otrok še dojen in sicer v zelo majhnih količinah pri starosti 6 ali 7 mesecev. 

Jajca lahko ponudimo otroku po 6 mesecu starosti, med, sladkor in sol, pa šele po 1 rojstnem dnevu. Ko otrok dopolni 6 mesecev, mu lahko ponudimo tudi ribe, ki naj bodo sveže in mlade, na primer slanika, sardele ali losos. Pri morskih sadežih moramo biti bolj previdni, otroška prebavila jih bodo prebavila šele po prvem letu.

Gosto hrano, ki vsebuje koščke, dodajamo do 10 meseca, da se otrok počasi navadi, saj se lahko drugače kasneje pojavijo težave pri uživanju goste hrane. Pri dojenem otroku moramo zagotoviti tudi dovolj hrane, ki vsebuje biorazpoložljivo železo, ki se nahaja v rdečem mesu.

Hrana za dojenčke pri skupnem obroku

Ko otrok doseže starost 10 mesecev, je običajno že prisoten pri skupnih obrokih. Čeprav ne bo jedel iste hrane kot mi, mu lahko poleg običajne hrane ponudimo tudi druge koščke hrane. Njegova osnova hrana je še vedno pasirana, a ker ima že prve zobke, mu lahko zelenjavo in sadje ponudimo narezano na manjše koščke.

Po desetem mesecu otroku ponudimo tudi kruh in če smo mu do sedaj pripravljali kašice, ki so vsebovale zelenjavo in krompir, mu lahko sedaj pri obroku ponudimo zelenjavo, krompir, riž, testenine ali malo mesa in rib. Hrano ni potrebno posebej pripravljati, lahko mu ponudimo živila, ki smo jih skuhali zase, na primer v zelenjavni enolončnici. 

Sadne kašice, ki vsebujejo tudi žita, otroku po 10 mesecu pripravimo za malico, medtem ko naj se zajtrk in večerjo še vedno doji ali spije nadomestno mleko. Za zajtrk in večerjo lahko otroku po starosti 10 mesecev ponudimo tudi mlečno žitne kaše, ali izmenično zelenjavo in sadje. To je tudi čas, ko našega otroka navajamo na ritem hranjenja, ki običajno obsega tri glavne obroke in dve malici. To je za otroka zelo pomembno, saj izpuščanje obrokov pogosti vodi v otroško debelost, ki lahko kasneje otroku povzroča veliko težav.

Zelenjavne kašice za dojenčke

Naš dojenček se bo s prvo hrano najprej srečal z zelenjavo. Preden mu ponudimo sadne kašice, mu pripravimo zelenjavne, saj so sadne kašice sladke in mu bo ta okus všeč in kasneje ne bo maral neizrazitega okusa zelenjave. Primerna prva hrana za dojenčke je lahko tudi kuhan riž, ki ga spasiramo v kašico z dodatkom nadomestnega  mleka ali pa dodamo materino mleko. Riž z mlekom pretlačimo, tako da dobimo nekakšno kremno juho, ki je precej nevtralnega okusa, zato je izredno primerna za prve otrokove izkušnje z gosto hrano.

Ko otrok sprejme okus zelenjavne kašice in riževe kremne juhice, mu lahko čez kakšen teden pripravimo zelenjavni pire, ki ga skuhamo iz pretlačenega korenja, bučk ali kolerabe. Zelenjavni pire lahko dodamo riževi kremni juhici, počasi uvajamo vsako zelenjavo posebej. Nikar ne zmešajmo vse zelenjave skupaj, saj bomo otroka s tem samo zmedli.

Počasi je tudi čas, da otroku ponudimo pretlačen krompir, ki mu dodamo čisto malo repičnega olja, obrok mu ponudimo skupaj z zelenjavno kašico. Po 4 mesecu in do približno 7 meseca otroke starosti, počasi uvajamo tudi živila, ki vsebujejo gluten, saj s tem preprečimo morebiten razvoj celiakije pri otroku. Poleg zelenjavne kašice mu ponudimo koruzno kašico. 

Vir: cdc.gov.nutrition: Prva hrana za dojenčke

Kdaj ponuditi dojenčku prvo meso?

Ko dojenček dopolni 10 mesecev, je čas pričnemo v njegov jedilnik uvajati meso, razen seveda če smo vegetarijanci, v tem primeru moramo v njegove obroke uvesti druga živila, ki bodo nadomestile beljakovine, ki bi jih dobil z uživanjem mesa. Prvo dojenčkovo meso naj bo pusto belo perutninsko meso, primerna je tudi mlada teletina. Otroku meso ponudimo največ trikrat na teden, mogoče je dovolj samo dvakrat, toliko da zadovoljimo nujne potrebe po železu.

Poleg beljakovin, otrok potrebuje tudi kakovostne maščobe. Maščobne kisline bo otrok najlažje dobil iz hladno stiskanih rastlinskih olj, na primer iz biološko pridelanega olivnega ali repičnega olja. Rastlinska olja dodamo kašicam ali pasirani zelenjavi in sicer majhno žličko za cel obrok.

Rastlinska olja dodamo vedno na koncu kuhanja, saj s tem ohranimo zdrave maščobe kisline.

Jedilnik za uvajanje goste hrane

Recepti za dojenčke so v sodobnem času prilagojeni hitremu tempu življenja. Vendar še tako kakovostna kašica, ki jo kupimo že narejeno in termično obdelano, ne more nadomestiti zdravega in doma pripravljenega obroka za našega dojenčka. Gosta hrana za dojenčka recepti ki jih pripravimo sami, so najboljša popotnica za otrokovo zdravje.

Pogosto mlade mamice mučijo vprašanja kot so: Koliko goste hrane naj poje dojenček, kako naj vem, kdaj je čas za gosto hrano, ali lahko dojenčka s prvo kašico hranim po steklenički, kdaj in koliko mesa naj ponudimo dojenčku, kako začeti z uvajanjem goste hrane in še mnoga podobna vprašanja. Največ vprašanj imamo mamice, ki so prvič rodile, tiste ki že imajo naraščaj, običajno že vedo kako nahraniti otroka. Čeprav je seveda najbolj preprosto če zelenjavne in sadne kašice za dojenčka kupimo že pripravljene, je prav, da znamo tudi sami skuhati primerno hrano za našega dojenčka.

Domače kašice za dojenčke

Naše mame in stare mame še niso imele možnosti da kupijo že pripravljene kašice za dojenčke, zato so jih seveda pripravljale same. Klasična kašica je bila sestavljena iz albert keksov in naribanega jabolka. Albert keksi, ki se jih seveda vsi spomnimo iz otroštva, so po nevem črtani iz kašic, ker vsebujejo sladkor. Namesto keksov dodamo pretlačeno banano, čimbolj zrelo.

Sadna kašica iz banane in jabolka

Prva hrana za dojenčke je pogosto sadna kašica iz banane in jabolka, ki jo dojnčku ponudimo po 4 mesecu življenja.  Z pretlačeno banano lahko pripravljamo različne kombinacije kašic. Pretlačeni, zreli banani, dodamo malo mleka, s katerim običajno hranimo otroka. To je lahko materino mleko ali nadomestno mleko za dojenčke, nikakor pa kravje mleko. Kadar delamo kašice iz jabolk in banane, takrat mleka ne dodamo. Banane so okusen, a nevtralen sadež, zato jim lahko dodajamo vsako sadje ali sadni sok. Vendar bodimo previdni, sadje dodajajmo postopoma, vsak teden poskusimo otroku ponuditi drugo sadje, drug okus, da se bo počasi navadil na nova živila.

Otroku, ki ga navajamo na prvo hrano, prve kašice ponudimo čisto počasi. Prva izkušnja s kašico naj bo samo okušanje z vrhom jezička, pri drugem poskusu bo mogoče pojedel že celo žličko kašice. Kašice mu ponujamo počasi in potrpežljivo, nikar ne obupajmo če bo otrok sprva zavračal naše okusne kašice…vsekakor mu je še vedno ljubše materino mleko.

Nevtralno živilo je tudi riževa kašica. Riž skuhamo na vodi in ko je razkuhan, ga pretlačimo in mu dodamo mleko, s katerim sicer hranimo dojenčka. Kašico lahko pripravimo tudi iz riževih kosmičev, ravno tako jim dodamo materino ali nadomestni mleko. Riževo kašico lahko tudi kombiniramo s pretlačeno banano ali dodamo kakšno drugo spasirano sadje. Sadne kašice lahko tudi pripravimo vnaprej in jih otroku ponudimo na družinskem izletu. 

Jabolčna čežana

Običajno prvo kašico z jabolkom, pripravimo iz surovega jabolka. Vendar lahko jabolka tudi skuhamo in naredimo jabolčno čežano, kar bo za dojenčka za prvi stik z jabolkom mogoče celo bolje.

Jabolko operemo, olupimo, odstranimo peščice. Narežemo ga na lističe in ga na hitro skuhamo, jabolka ne smejo vreti več kot 10 minut. Ko so jabolka kuhana, jih pretlačimo ali zmiksamo. Čežano ohladimo in jo ponudimo otroku, verjetno mu prvič nekoliko kisel okus jabolka ne bo všeč. Začnimo počasi, najprej naj čežano poskusi samo z vrhom jezička. Če mu res ne bo všeč, poskusimo naslednjič in kmalu mu bo okus postal všeč in bo pojedel celo žličko in naslednjič celo tri žličke.

Tako kot jabolčno čežano, pripravljamo čežane tudi iz drugega sezonskega sadja. Za našega malčka vedno pripravljajmo obroke iz svežega, lokalnega in sezonskega sadja. Sadje ne sme biti škropljeno, najboljše je seveda iz domačega sadovnjaka. Sadje lahko v čežani tudi kombiniramo, k jabolku lahko dodamo korenček, kuhan ali surov, dobro pa se k čežani poda tudi nevtralna banana.

Prva hrana za dojenčke od 4 do 6 meseca: Sadno zelenjavne kašice: