Domov » Najnovejše objave » SEO članki – odgovori na 4 najpogostejša vprašanja

SEO članki – odgovori na 4 najpogostejša vprašanja

Spread the love

SEO članki – odgovori na 4 najpogostejša vprašanja

SEO članek je spletna vsebina, ki internetnim stranem pomaga pritegovati več obiskovalcev na njihove strani. Odvisno od tega ali je SEO članek objavljen na blogu lastne spletne strani ali na drugih spletnih straneh in tudi odvisno od tega kako je napisan, priteguje različno učinkovito. 

Spodaj so objavljeni 4 odgovori na najbolj pogosta vprašanja tistih, ki vas zanima optimizacija internetnih strani in se zanimate za SEO članke…

Kaj je SEO članek

SEO članek je tekstovno besedilo, ki ga objavite na internetu, bodisi na vaših spletnih straneh (ponavadi na blogu), bodisi drugod, s tem, da njegovo pisanje upošteva aktualna SEO pravila, ki jih narekujejo sodobne SEO smernice iz strani platform, na katerih želite tak SEO članek tudi objaviti (ponavadi je to iskalnik Google).

Načeloma mora SEO članek upoštevati:

 • pravilno, SEO ustrezno, spisan SEO naslov članka
 • SEO ustrezno spisan meta opis
 • ustrezno spisano strukturo članka (z upoštevanjem vsebinskih lukenj (content gaps), ki jih konkurenčni članki ne opisujejo temeljito
 • ustrezno gostoto ponavljanj ključnih besed
 • uporabo ključne besede na začetku in koncu teksta ter enakomerno razpršeno po ostali vsebini članka
 • ustrezno alt tag označevanje slik v članku
 • ustrezno notranje in zunanje povezovanje člankov med seboj
 • ustrezno označevanje H oznak v člankih
 • rabo naštevalnic in odebelitev ustreznih (ključnih) besed v članku
 • ustrezno zadovoljevanje namena bralcev člankov

Spodnja slika prikazuje checklisto SEO pravil, ki jih mora upoštevati osnovni SEO članek in, ki jih pregleda praktično vsaka SEO agencija oz. SEO strokovnjak, ki se ukvarja s SEO analizami (vir 1). Kaj pomeni SEO analiza, poglejte na povezavi Seo-Praktik

 

Kako SEO članek vnovčiti v obliki novi podjetja

Na spodnji sliki lahko vidite primer kako največja slovenska bonitetna hiša, spletna stran ebonitete.si, uporablja svoje novice kot SEO članke, ne samo za ozaveščanje in informiranje svojih obiskovalcev, temveč tudi zato, da je spletna stran ebonitete.si, uvrščena visoko v iskalniku Google, med neplačanimi prikazi spletnih strani v iskalniku:

 

Koliko časa vzame pisanje povprečnega SEO članka

Pisanje povprečno dolgega SEO članka se razlikuje od tega ali bo članek pisan za blog spletne strani, preko katere dejansko poskušate povečati obisk ali prodajo preko internetne strani. Ali pa bo SEO članek objavljen na neki drugi spletni strani (npr. kot PR članek na drugih spletnih portalih).

Glede na to, da se daljši, jedrnati, konkretnejši in bolj temeljiti SEO članki, uvrstijo na Googlu, višje, (povprečna priporočljiva količina besed v SEO člankih je danes okrog 1500 besed), je povprečen čas za pisanje SEO članka (za vašo spletno stran), danes nekaj manj kot 3 ure.

Pisanje povprečnega (offsite) SEO članka vzame cca. 1 uro. Podrobnosti o tem kako se pišejo offsite SEO članki, so na povezavi.

Kakšna je razlika med SEO copywritingom, pisanjem SEO vsebin in pisanjem SEO člankov

SEO copywriting, pisanje SEO vsebin in pisanje SEO člankov se razlikuje v tem, da niso vse vsebine, primerne za SEO optimizacijo, izključno članki.

Za potrebe optimizacije spletnih strani je možno pripravljati različne formate spletnih vsebin (infografike, statistične strani, round up vsebine, prodajna besedila, teksti za pristajalne strani, pdf brošure, itd…).

V odvisnosti od tega katere SEO cilje želite zasledovati, se razlikujejo SEO aktivnosti.

Pod pojmom SEO pisanje člankov pogosto razumemo pisanje manjših člankov z namenom objave na drugih spletnih straneh, na katerih zgradimo povratne povezave na svoje spletne strani.

Pod pojmom SEO copywriting je ponavadi mišljeno pisanje SEO člankov, primernih za objave na blogih lastne spletne strani oz. spletne strani, naročnika. Pod pojmom priprava SEO vsebin se ponavadi razume priprava različnih SEO vsebin (ki upoštevajo aktualna SEO pravila).

Kako lahko na hitro dobim več SEO člankov

Na hitro pridete do več SEO člankov tako, da jih naročite drugim. Na internetu obstaja ogromno spletnih platform, kjer se nahaja ogromno samostojnih SEO piscev in ponudnikov pisanja člankov, v odvisnosti od zahtev po kakovosti posameznih člankov, pa se cene nekaterih piscev člankov gibljejo od nekaj evrov naprej. 

Pri iskanju piscev “masovnih” SEO člankov bodite pozorni na unikatnost člankov, sicer pa je za objave člankov na lastnih (t.i. money site) straneh, ponavadi najboljše, če za SEO pisanje, izurite zaposlene v svojih ekipah.

Glede hitrosti objavljanja člankov še to: namesto hitrosti objav člankov se raje osredotočajte na kakovost spisanih člankov, ker je popolnoma vseeno, če jutri objavite na internetu 100 vaših člankov (ki jih nihče ne bere ali celo nihče, na internetu, niti ne opazi). 

Dodatne informacije:

 • Katera pravila SEO optimizacije upoštevamo pri blog zapisih
 • uporabna metoda, da vidite kako nastane kakovosten SEO članek, je tudi, da si pogledate kako SEO članke pripravljajo vaši konkurenti. Če prodajate na Googlu npr. vzmetnice in ostala raznovrstna ležišča (npr. šlarafijo, spominske pene, itd..), si poglejte SEO članke trgovine Pohištvo123.si – npr. prispevek, ki je hkrati SEO članek in uporaben nasvet za tiste, ki se sprašujejo katero vzmetnico kupiti
 • odlična spletna trgovina, kjer vrhunsko obvladajo dodano vrednost SEO člankov, je tudi trgovina Euroton.si. Če delujete v panogi avtomobilov ter svetil in žarnic za avte, si le poglejte njihovo spletno stran.

Viri:

1 – The Only SEO Checklist You Will Need in 2021: 41 Best Practices