Domov » Otrok » Kateri šport je primeren za mojega otroka?

Kateri šport je primeren za mojega otroka?

Spread the love
šport za otroke
ŠPORT JE POMEMBEN DEL PRI ODRAŠČANJU OTROK! POGLEJ VEČ!

Šport za otroke je v odraščanju izredno pomemben, saj je gibanje in tek otrokov naravni element. Pravilna vzgoja otrok mora vključevati tudi učenje zdravega odnosa do športa.

Vsi otroci žal ne morejo sodelovati v skupinskih športih, kot so nogomet, rokomet in podobni športi. Vendar nas to ne sme odvrniti od spodbujanja otroka, da se ukvarja s kakšnim športom. Pri izbiri športa za otroka, moramo upoštevati njegove želje, starost in fizično zmogljivost. Tukaj so seveda vključeni tudi otroci s posebnimi otroci, saj je že večina športov prilagojena tudi za invalide in za ljudi z zmanjšano gibljivostjo.

Šport za otroke

Malčki, v starosti od 2 do 5 let, bi sicer poskusili vse športe, vse jih zanima in so ves čas v gibanju. Vendar pri tej starosti še niso dovolj zreli za skupinske ali organizirane športe.

Pri tej starosti naj bo njihov glavni šport igranje, najbolj na svežem zraku. Seveda pa lahko malčke pri teh letih postavimo na smuči, lahko pretečejo krajše razdalje, naučijo se tudi plavati. Zelo priljubljena aktivnost pri tej starosti je plezanje, pa naj bo po igralih, plezalnih stezah ali po drevesih.

Šport za otroke glede na starost

Čeprav so seveda izjeme, otroka do petega leta ne vključujemo v skupinske športe, niti ga ne spodbujamo za resne treninge. Če smo ga pri petih letih ali prej postavili na smuči, bo ta šport verjetno vzljubil in ga negoval tudi v kasnejših letih.

Pri petih letih se mnogo otrok že nauči plavati in sedaj ga mogoče že lahko peljemo v plavalni klub, kjer se bo skozi igro naučil različnih plavalnih tehnik.

Kateri športi so primerni za otroke v starosti od 6 do 9 let?

Ko otrok dopolni starost 6 let, se njegove motorične spretnosti in gibljivost močno izboljšajo. V tem starostnem obdobju je tudi čas, da ga bolj resno usmerimo v šport ki ga zanima. Deklice in dečki od šestega leta naprej, lahko že pozorno sledijo navodilom in premorejo že toliko samodiscipline, da treningi niso preveč naporni za celo družini.

Pri šestih letih lahko otroka že vključimo k nogometu ali k drugim skupinskim športom ki ga veselijo. V teh letih so primerni tudi naslednji športi: tek, gimnastika, plavanje, tenis, borilne veščine, ples, rolanje, drsanje, pohodništvo, supanje in smučanje.

Skrbno nadzorovani treningi in predvsem redni treningi so primerni za otroke od 7 do 8 let. Pri vseh športih, mora biti poudarek pri treningu predvsem na tehniko in pravilno gibanje. Starši na otroka ne smemo izvajati pritiska, šport naj bo tudi v teh letih še igra, razen če ni otrok izredno nadarjen in se udeležuje že profesionalnih treningov.

Naloga staršev je, da poskrbimo za otrokovo varnost, za zdravo prehrano in pijačo, ter da otrok med treningi dovolj počiva.

Supanje za otroke  

Supanje je novejši šport, ki je postal popularen v zadnjih letih. Mnogi mladi starši supajo in otroci se že zelo majhni seznanijo s supom, saj jih straši jemljejo s seboj na sup. Nekje od petega do sedmega leta, lahko ima otrok svoje veslo in stoji skupaj z odraslim na deski za odrasle.

Seveda se takoj postavi vprašanje, kdaj je otrok sposoben sam supati. Strokovnjaki priporočajo da lahko začnejo otroci samostojno supati  nekje med sedmim in osmim letom. 

Ko se otrok uči supanja, moramo upoštevati nekaj varnostnih pravil. Predvsem  mora otrok, ki se uči supanja, znati plavati. Tudi če otrok zna plavati in že obvlada tehniko supanja, mora biti v bližini vedno odrasla oseba, otrok pa mora imeti na supu dodatno opremo za vlečenje.

Za prve vesljaje na supu, izberemo mirno in stoječo vodo, kjer ni veliko drugih ljudi. Izberemo tudi lepo in sončno vreme brez vetra. Bodimo pozorni, da ima otrok ves čas pripeto vrv na deski, da se mu ta ne odpelje, če pade v vodo.

Otroka moramo pri učenju supanja tudi zaščititi pred soncem in pred morsko vodo, saj čas na vodi hitro mineva in otrok lahko dobi sončne opekline ali dehidrira. Zaradi tega vedno vzemimo s seboj hidracijsko tekočino in lažjo športno prehrano. 

Šport za otroke v starosti od 10 do 12 let

V tej starosti so otroci že dovolj zreli in so sposobni resnih treningov. Najpogosteje so v teh letih že vključeni v različne skupinske športe, najpogosteje je to nogomet, odbojka, košarka ali hokej. To je čas, ko otroci prihajajo v puberteto, kar lahko močno vpliva na otrokovo koordinacijo in ravnotežje.

To je tudi obdobje, ko mnogi otroci prenehajo s športom, ki jim je bil do sedaj najpomembnejši. V tem času se tudi pogosteje odločajo za individualne športe, kot je tek, kolesarjenje ali drugi podobni športi.

Kateri športi so tudi primerni za otroke? Pilates, joga, ples, borilne veščine!

Starši so otrokom vzgled tudi pri športu! Če so starši strastni smučarji, je skoraj gotovo da bo tudi otrok smučal. Podobno je tudi z drugimi športi, straši otroke najprej vpeljejo v šport, ki je njim najbližji. Obstajajo pa tudi športi, kjer otrok ne vidimo pogosto, zato se tudi vprašamo, ali so sploh primerni na otroke.

Pilates za otroke

Na vajah pilatesa otrok ne vidimo pogosto, a mnogi centri za športne vadbe vse pogosteje organizirajo tudi pilates za otroke. Pilates na otroke vpliva izredno pozitivno, saj je varen in izboljša otrokovo duševno koncentracijo in splošno telesno kondicijo.

Otroci so zaradi sedečega načina življenja vse bolj podvrženi debelosti, zato je nujno, da ga usmerimo v kakšen šport. Če s naš otrok ne počuti dobro v gneči in ga naravnost groza pred prerivanjem pri nogometu, ga lahko usmerimo v bolj mirne športe. Pri vajah pilatesa bo otrok prav tako dobro razmigal vse mišice in bo po pravilni vadbi prav tako utrujen, ko če bi igral nogomet.

Pilates pa je primeren tudi za otroke, ki trenirajo v skupinskih športih. S pilatesom se bodo umirili, predvsem pa bodo z vajami okrepili telo in s tem močno zmanjšali možnost poškodb.

Šport za otroke: Kateri šport je najbolj primeren za mojega otroka?