Domov » Najnovejše objave » Kratki nasveti za opremo mladinske sobe

Kratki nasveti za opremo mladinske sobe

Spread the love

Oprema mladinske sobe, tako kot oprema otroške, zajema osnovno in standardno pohištveno opremo (mladinska postelja, modernejša garderobna omara, pisalna miza, dodatne komode,…), in glede na razpoložljivi prostor, pogosto tudi dodatno pohištveno opremo, če npr. mladinsko sobo uporablja več otrok ali, če se ta nahaja v prostoru, ne povsem klasičnih in standardnih oblik.

.

oprema mladinske sobe
Oprema mladinske sobe v modrem.

.

Po eni strani mora mladinska soba nuditi dovolj prostora za vse šolske dejavnosti, dovolj prostora za obiske in druženje s prijatelji ter za igro, po drugi strani pa mora omogočati tudi dovolj miren in sproščujoč spalni kotiček.

.

Kako opremiti mladinsko sobo?

.

Pri opremljanju mladinske sobe upoštevamo predvsem dvoje:

  1. izbiramo in načrtujemo pohištvo, ki ga bo mogoče koristno uporabiti tudi z odraščanjem mladostnika
  2. pohištveno opremo zasnujemo tako, da deluje estetsko prijetno, a hkrati tudi optimalno funkcionalno, glede na izrabo prostora

.

opremljanje mladinske sobe

.

Temeljit prispevek s primeri opremljanja mladinskih sob, boste našli na povezavi, če pa želimo, da je oprema mladinske sobe moderna in v trendu, pa si lahko pri tem pomagamo z naslednjimi idejami:

  • še posebej, če mladinsko sobo uporablja več otrok razmislimo ali lahko posamezne delovno pisalniške prostore, med njimi ločimo s pregradnimi in tudi premičnimi drsnimi stenami. Posebej moderne so takšne, ki se premikajo s pomočjo elektrike, stikal in električnih motorjev. O takšnih motorjih boste sicer morali v večini primerov pobrskati med angleškimi spletnimi stranmi, kot je na primer spletna stran podjetja PoLabs, ki ponuja krmilnike za tovrstne (koračne) motorje.
drsna vrata v otroški sobi
Drsna vrata v otroški sobi.

 

  • mladinske garderobne omare, opremimo z drsnimi vrati iz stekla. Površino teh lahko iz sprednje ali zadnje strani izkoristimo za to, da nanje prilepimo okrasne fototapete, katerim lahko z odraščanjem mladostnika, enostavno, hitro in predvsem poceni, spremenimo motive.

.

mladinska-soba1-postelja-miza-v
3d idejni predlog zasnove moderne mladinske sobe.

 

V vsakem primeru naj oprema mladinske sobe odraža željo in potrebe uporabnika, torej mladostnika samega. Zato ni odveč, če izbiro barv, vrsto uporabljenih materialov in tudi ves dekor (stenske nalepke, svetila, izbor posteljnine, ipd…) povsem prepustimo njegovemu okusu in potrebam.

.

Ureditev kotička za počitek

.

Pri opremljanju mladinske sobe, starši zelo radi, največ pozornosti namenimo razporeditvi pohištva in njihovi estetiki, glede na starost, okus in potrebe najstnika, v skladu s praktičnostjo izbrane opreme za mladinsko sobo, pa nas zanima ureditev spalnega, igralnega in delovnega kotička.

počivalnik oldiTisto kar je ponavadi pri opremljanju mladinske (še posebej pa otroških sob) opuščeno in spregledano, pa je ureditev kotička za počitek. Največkrat mladostnikom namenimo njihov prostor za počitek v skupnih prostorih, čeprav gre še posebej pri mladostnikih, za osebe, ki tako kot odrasli, potrebujejo tudi svoj prostor za počitek.

Če je mladinska soba dovolj velika, si lahko za ureditev kotička za počitek, omislimo postavitev kakšne manjše sedežne garniture (ki, jo lahko, če želimo), izberemo med takšnimi, ki ponujajo celo izvlečna, dodatna ležišča.

Ob njo postavimo manjše regale za knjižno zbirko ali najbolj priljubljene elektronske naprave mladostnika (tablica, mobilni telefon, prenosni računalnik,…).

Če je mladinska soba manjša, bo namesto sedežne garniture, še najbolj prav prišel kak manjši in barvit počivalnik. Med ponudbo počivalnikov poiščemo takšnega, ki mladostniku najbolj ustreza, glede na stil opreme celotne sobe oz. glede na njegov življenjski slog. Kompakten počivalnik izberemo za knjižne mole, masažni počivalnik za športnika, sodoben in trendovski počivalnik pa za mladostnika, ki uživa v trendih in modernem izgledu sobe.

Celo goro raznovrstnih počivalnikov si lahko ogledate na tej povezavi: https://www.pohistvo123.si/dnevne-sobe/pocivalniki.