Domov » Najnovejše objave » Izbrali smo 3 najpogostejša vprašanja, ki nam jih postavljate v zvezi z ureditvijo otroških sob

Izbrali smo 3 najpogostejša vprašanja, ki nam jih postavljate v zvezi z ureditvijo otroških sob

Spread the love

Ker si želimo na naši spletni strani, ki jo namenjamo izključno predstavitvi pohištvenega programa za otroške sobe in svetovanju pri opremljanju le teh, biti kar se da koristni in uporabni, smo za tokratno objavo pobrskali med tremi najpogostejšimi vprašanji, ki nam jih postavljate starši v zvezi z notranjo ureditvijo otroških sob. Vabljeni k ogledu odgovorov na vaša vprašanja.

.

Katere dimenzije pohištva se največkrat uporabljajo v otroški sobi?

.

Največ vprašanj se pri opremljanju in ureditvi otroških sob (najbrž zato, ker predstavljamo tudi otroške sobe po naročilu), pojavlja v zvezi z možnimi dimenzijami posameznih pohištvenih elementov.

Ponovimo: standardna in najbolj uporabljana dimenzija za posteljne okvirje za otroško posteljo (ki jo kasneje lahko uporabimo tudi kot mladinsko posteljo), je dimenzija, kot jo poznamo pri odraslih ležiščih, to je 90 x 200 cm. Po višini se posteljni okvirji ponavadi izdelujejo do višine okrog 40 cm, le v primerih, ko želimo pod posteljni okvir dobiti enega ali več izvlečnih predalov, posteljne okvirje nekoliko dvignemo (možnost dviga tudi nad 60 cm).

Dimenzije otroških pisalnih miz se ponavadi začnejo pri 75 cm širokih mizah, standardne globine 60 cm in lahko segajo, odvisno od potreb in prostorske razpoložljivosti, tudi čez 130 in 150 cm v širino.

Najbolj klasično podnožje za otroške pisalne mize so lesene (polne) mizne stranice ali aluminijaste nogice, sicer pa smo podrobneje o nekaterih pisalnih mizah, govorili tudi v prispevku Pisalne mize za otroške sobe.

Pri izboru omar za otroške sobe, prednjačijo samostoječe omare v estetiki ostalega izbranega pohištva, le v sobah, kjer je res potrebno skrbneje načrtovati vsak centimeter, se starši raje odločajo za omare, ki so vgrajene povsem v kote otroških sob ali ob steno ter segajo od tal do stropa (tako imenovane vgradne omare, ki jih predstavljamo na strani, namenjeni posebej samo vgradnim omaram).

Komode, poličke, pod mizne regale in podobno, v največ primerih izdelamo povsem individualno in povsem po naročilu.

.

ureditev otroške sobe
Primer izkoristka prostora s po meri izdelano kotno pisalno mizo.

.

Kako dekorirati otroško sobo?

.

Načeloma med najhitrejše (in tudi cenovno ugodnejše) možnosti dekoriranja otroške sobe spada ureditev barvnih sten, ki jih primerno uskladimo z barvo pohištva v otroški sobi. Za otroške detajle se lahko (v odvisnosti od starosti otrok) odločimo tudi na okenskih zavesah, posteljnini, stenskih urah, otroških lučeh in podobno.

Svoje vedno v otroških sobah, k dekorju, dodajo živo pisane igrače, ki jih otrok prinese v svojo novo sobo, sam.

Nekoliko dražja možnost, ki sicer vzame tudi nekaj časa, pa je, da tudi na posameznih kosih otroškega pohištva, poskrbimo za estetske in lične otroške detajle (npr. ročaji na predalih otroške komode, delovna ploskev na pisalni mizi, pobarvana v različnih vzorcih, raznobarvne odlagalne police, fototapete na vhodnih vratih in vratih garderobne omare,….)

K stilskemu zaključku otroške sobe navsezadnje sodi tudi primeren izbor talne obloge v otroški sobi.

Medtem, ko velja, da v ureditev otroške sobe mlajših otrok, otroke pogosteje vključimo zraven, pri nameščanju igrač, velja, da pri opremljanju mladinskih sob, v večini primerov starši izberete tiste rešitve, ki so že na prvi pogled všeč tudi mladostnikom samim (podrobneje o opremljanju mladinskih sob smo pisali na tej povezavi

).

.

vgradna-omara-v-otroski-sobi
Vgradna omara v mladinski sobi.

.

 

Kako izkoristiti prostor v otroški sobi?

.

V tretji sklop najpogostejših vprašanj pri opremljanju otroških sob, sodijo vaša vprašanja, ki se tičejo smiselne razporeditve pohištva po otroški sobi tako, da le to ne zavzame preveč prostora.

Naši svetovalci vam v večini primerov predlagajo takšno postavitev, s pomočjo katere se v otroških sobah ohrani čimveč stojne površine. Res, da ta način sicer v veliko primerih zahteva prilagoditev posameznih pohištvenih elementov oviram, ki se nahajajo ob zidnih stenah, a nam po drugi strani, še posebej v manjših otroških sobah, ostaja več prostora za gibanje in igro.

Med najpogosteje ob stenske in druge ovire, zaradi katerih starši pogosto ocenimo, da ob njih ne bo mogoče postaviti pohištva ali, da bomo s postavitvijo pohištva ob le te, izgubili preveč dragocenega prostora, sodijo:

  • radiatorji, radiatorske cevi in ventili
  • okna in okenske police
  • morebitni poševni mansardni stropi
  • zidna kolena
  • dimnik ali dimniška odprtina
  • podstrešna okna
  • kotne prostorske niše

Da bi se prepričali, kako je kljub zgornjim in drugim oviram, vseeno mogoče v celoti izkoristiti prostor v otroški sobi, predlagamo ogled prispevka, v katerem smo predstavljali kotne rešitve v otroških sobah (prispevek z naslovom Kotne omare za otroško sobo), sicer pa vas, kot vedno, povabimo, da vaše morebitno zanimanje za otroško sobo, pustite preko kontaktnih možnosti.

 

Ogrevanje v otroški sobi

 

Večina staršev že pred samim pohištvenim urejanjem otroške sobe, v sklopu ogrevanja celotne hiše oz. stanovanja, seveda poskrbi za ustrezno ogrevanje v otroških sobah, a praksa nemalokrat pokaže, da je v nekaterih otroških sobah, s časom, potrebno še dodatno doogrevanje otroške sobe.

Dogrevanje otroške sobe, se danes, v praksi, največkrat izvaja s t.i. imenovanimi IR paneli, izbira le tega pa mora v prvi vrsti biti povezana predvsem s kvadraturo otrošek sobe, saj je ravno od kvadrature otroške sobe, odvisno ali bo električni radiator oz. električni konvektor dovolj dodatno ogrel sobo.

Starši se za električno ogrevanje ogrevanje otroških sob odločajo predvsem zato, ker so ti enostavni za uporabo, hkrati pa ne zahtevajo dodatnih stroškov za uporabnike. Nemalokrat so zato električni konvektorji in radiatorji celo prva izbira že ob novogradnjah in prvem urejanju otroških prostorov. Ena večjih trgovin, kjer boste sigurno našli ustrezen električni radiator za kvadrature vaše otrošek sobe, je Atlas Trading.

Z veseljem bomo uredili svetovalca iz vašega območja.

.

ureditev otroške sobe
Izkoristek kota s kotnim posteljnim okvirjem in pisalno mizo po meri.