Domov » Najnovejše objave » Uvajanje goste hrane pri 4 mesecih – priprava juh in enolončnic za dojenčke

Uvajanje goste hrane pri 4 mesecih – priprava juh in enolončnic za dojenčke

Spread the love
uvajanje goste hrane pri 4 mesecih
RIŽEVA JUHICA ZA DOJENČKA PRI 4 MESECIH!

Uvajanje goste hrane pri 4 mesecih je za dojenčka velika prelomnica. Do te starosti so otročki običajno dojeni, ali pa so hranjeni z nadomestnim mlekom. Vendar je pri 4 mesecih čas, ko dojenčku počasi pričnemo dodajati gosto hrano, seveda po posvetu s pediatrom. Pri starosti štirih mesecev otrok potrebuje šest mlečnih obrokov na dan, v količini od 160 do 200 ml.

Prva hrana dojenčka je običajno zelenjavno sadna kašica, pri uvajanju goste hrane pa so zelo pomembne tudi juhe in enolončnice. V mesno zelenjavnih juhah je veliko hranljivih snovi, vitaminov in mineralov. Juha pa pomeni tudi tekočino, ki dojenčkom pogosto primanjkuje. Ko pripravljamo juhe za dojenčke, moramo vedeti, da bo pojedel samo nekaj žličk ali pa samo eno ali dve. Čeprav mamice pogosto zelenjavno sadne kašice ponudijo dojenčku kot prvo hrano, pediatri kašice priporočajo šele po 5 mesecu. Poskusite otroku najprej ponuditi juhice, čez kakšen mesec pa pridite na kašice.

Uvajanje goste hrane pri 4 mesecih

Juho ali zelenjavno enolončnico, ki smo jo skuhali za našega otročka, sicer lahko hranimo v hladilniku in mu jo pogrejemo še naslednji dan, vendar se tega izogibajmo. Raje skuhajmo manjšo količino enolončnice, ali pa preostanek ponudite starejšemu bratu ali sestri, mogoče bo okusno juhico pojedel celo naš nekoliko čemeren najstnik.

Verjetno bo otrok po juhici že sit, zato mu mogoče prej ponudimo glavni del obroka in šele potem nekaj žlic juhice.

Juhe in enolončnice za dojenčka od 4 meseca do enega leta

Prve juhice za našega dojenčka bodo skromne, recepti so napisanim za štiri obroke, vendar bo vseeno verjetno preveč. Po četrtem mesecu lahko otrok poje lahko riževo juhico, paradižnikovo juhico s porom ali juhico s korenčkom in krompirjem. Receptov za dojenčke je veliko in mamice kmalu postanejo prave strokovnjakinje za prehrano svojega malčka. recepti v nadaljevanju so samo smernice in pomoč za prve poskuse pri uvajanju goste hrane. 

Juha z rižem za dojenčka

Riževa juhica je primerna za dojenčke po dopolnjenem četrtem mesecu starosti. To juhico lahko uporabimo tudi za kombiniranje z drugo hrano, običajno ji dodamo nadomestno mleko ali mleko v prahu. Lahko riževo juhico pediater pogosto predpiše kot dietno hrano, posebej pri dojenčkih, ki niso dojeni.

Sestavine za dietno juhico z rižem:

 • 3 dcl vode
 • 2 žlički riža

Riž najprej dobro operemo in pregledamo, če ga je potrebno očistiti. Opran riž damo v manjšo kozico in ga zalijemo z vodo. Riž počasi kuhamo, z ognja ga odstavimo ko povre večina vode. Dojenček bo prvič verjetno poskusil samo žličko te lahko juhice, a mu jo naslednjič spet vztrajno ponujajmo, dokler se ne bo navadil na nov okus.

Zelenjavna juha s krompirjem in paradižnikom za dojenčka

Pri dodajanju zelenjave v jedi za dojenčka moramo biti previdni, prav tako kot pri dodajanju sadja. Sadje in zelenjavo moramo v dojenčkovo prehrano uvajati izredno počasi in postopoma.

Zelenjava ima sicer nizko kalorično vrednost, z zelenjavo bo dojenček dobil lahko prebavljive sladkorje, ter seveda nujno potreben vitamin C, magnezij, železo, kalcij in kalij. V zelenjavi je tudi celuloza, ki spodbuja prebavo in blagodejno deluje na dojenčkovo črevesje.

Sestavine za preprosto zelenjavno juhico s paradižnikom:

 • 1 majhen zrel paradižnik
 • malo pora (samo beli del)
 • 1 mali krompir
 • malo sveže zelene
 • pol litra vode

Manjši paradižnik skrbno operemo in ga na hitro potopimo v vrelo vodo, nato v mrzlo vodo in ga olupimo. Olupljen paradižnik narežemo na koščke in mu odstranimo semena. Krompir in por operemo, olupimo in narežemo na  kolobarčke.

Vso narezano zelenjavo damo v ponev, zalijemo s pol litra hladne vode in postavimo na ogenj. Ko voda zavre zmanjšamo ogenj in kuhamo še 20 minut. Juhico pretlačimo s paličnim mešalnikom, še boljše pa je, če zelenjavo samo pretlačimo z vilicami. 

Enolončnica za dojenčke po 4 mesecu

Pri uvajanju zelenjave pri dojenčku velja nekaj pravil, ki se jih moramo držati. Zelenjavo uvajamo postopoma, prva zelenjava za dojenčka naj bo skuhana, saj lahko prevelike količine surove zelenjave povzročijo razdraženost nežnega dojenčkovega črevesja.

Iz zelenjave lahko za dojenčka pripravimo tudi sveže zelenjavne sokove, vendar jih moramo takoj porabiti, saj se na zraku vitamini takoj izgubijo.

Sestavine za otroško enolončnico:

 • 1 krompir
 • 1 majhen korenček
 • polovico bučke
 • malo svežega peteršilja
 • pol žličke masla
 • malo vode

Krompir, korenček in polovico bučke narežemo na kocke. V manjšo ponev damo pol žličke masla in ko se segreje, dodamo narezano zelenjavo. Zelenjavo na maslu počasi dušimo, občasno prilijemo malo vode.

Po 20 minutah bo zelenjava kuhana in jo lahko pretlačimo z vilicami. Če je potrebno dodamo malo tekočine, po vrhu pa potresemo drobno sesekljan svež peteršilj. 

Zelenjavna juhica s pšeničnim zdrobom

Zelenjavna juhica za dojenčka s pšeničnim zdrobom je primerna za uvajanje goste hrane med 4 in 5 mesecem. Ko kuhamo zelenjavo, moramo vedeti, da se veliko vitaminov izgubi, na toploto je še posebej občutljiv vitamin C. Da preprečimo preveliko izgubo vitaminov, je najbolje da zelenjavo kuhamo na pari. 

Sestavine za zelenjavno juhico s pšeničnim zdrobom:

 • malo cvetov cvetače
 • 1 manjši korenček
 • žlica pšeničnega zdroba
 • malo sladke smetane
 • žlica olivnega olja
 • nekaj zrnc soli

Pri pripravi zelenjavne juhice za dojenčka, lahko navedeno zelenjavo zamenjamo tudi s kakšno drugo. Pri starosti do 6 mesecev raje počakajmo z zeljem in ohrovtom, saj ta zelenjava izredno napenja. Lahko pa od 4 meseca dalje poskusimo dodati svežo repo, previdni pa moramo biti tudi s fižolom in grahom.

Zelenjavo ki smo jo izbrali skrbno očistimo, operemo in narežemo na drobne kocke. Prilijemo manjšo količino vode, dodamo nekaj zrnc soli (resnično zrnc, ne ščepec soli) in damo kuhat. Dodamo še nekaj žličk sladke smetane in tako bo cvetača ostala lepo bela.

Ko se juhica kuha približno 7 minut, dodamo žličko pšeničnega zdroba in kuhamo še približno tri minute, da se pšenični zdrob zmehča. Če tekočina pri kuhanju povre, dodamo še nekaj žlic vode. Tik poreden je juha kuhana, dodamo pol žličke olivnega olja.

Zelenjavo v juhici malo pretlačimo z vilicami, a vseeno naj ostane nekaj tekočine, saj je to le juhica. Otročku ponudimo vedno sveže skuhano juho, pa čeprav bo poskusil samo žličko ali dve.

Vir: Recepti sestre Nikoline, začetne jedi za otroke

Uvajanje goste hrane pri 4 mesecih: