Domov » Otrok » Recepti za uvajanje goste hrane

Recepti za uvajanje goste hrane

Spread the love

uvajanje goste hrane recepti

Uvajanje goste hrane recepti za pireje, pretlačeno zelenjavo in prve zelenjavno sadne kašice. Ko dojenček dopolni 4 mesece, mu samo dojenje ali nadomestno mleko ne zadošča več za potrebe, ki jih potrebuje za normalno rast in razvoj. Približno okoli 4 meseca starosti mu ponudimo prvo gosto hrano. Z uvajanjem goste hrane bodimo potrpežljivi. Otroku ponudimo hrano enostavnega okusa, najprej mu ponudimo samo malo, toliko da pomoči jeziček v hrano. Strokovnjaki pravijo, da moramo otroku vsako novo jed ponuditi vsak 11 krat, preden sprejeme nov okus. To seveda pomeni, da moramo nova živila uvajati počasi in eno po eno.

Pričnemo z zelenjavnimi kašicami, da otroka navadimo na okus zelenjave. Ko bo enkrat okusil sladkosti sadja, mu pretlačena zelenjava ne bo dišala preveč. Ko otrok sprejme zelenjavne kašice, mu počasi ponudimo zelenjavne kašice s krompirjem in malo mesa. Sledijo kašice s krompirjem in bučkami, nato  žitne kašice in nekje okoli enega leta otroka že pripravimo na družinsko prehrano. Zelenjavno sadne kašice si lahko pripravimo tudi za na pot, kadar gremo z otrokom na družinski izlet! 

Uvajanje goste hrane recepti

Prva hrana za otroke po 4 mesecu dopolnjenje starosti naj bo enostavna, predvsem pa je pomembno, da jo uvajamo postopoma in vsako živilo posebej. Ko pripravljamo prvo gosto hrano za dojenčke, moramo do prvega leta z nekaterimi živili počakati, saj lahko povzročijo alergije. V prvem letu življenja je otrokova hrana in tudi pijača predvsem materino mleko ali nadomestno mleko, če mamica ne more dojiti.

Če se otrok ob dojenju lepo razvija, sploh ne razmišljamo da bi mu dodajali kakšno drugo mleko, vsekakor pa mu do dopolnjenega prvega leta ne ponudimo kravjega mleka. Poleg kravjega mleka, otroku prvo leto življenja prav tako ne ponudimo jajčnega beljaka, jedi z arašidi, jagode, morske sadeže in medu. Ta živila v otrokov jedilnik počasi uvedemo ko dopolni 12 mesecev ali pa še kasneje. 

Ko pričnemo z uvajanjem živil, ki lahko sprožijo alergijske reakcije, otroka skrbno opazujmo. Če se pojavijo kakšni izpuščaji ali prebavne motnje, živilo takoj umaknemo iz jedilnika. Poleg naštetih živil, bodimo previdni tudi pri uvajanju drugih živil, kot so pšenični zdrob ali pšenična moka. Držimo se načela, da otroku vedno ponudimo samo eno živilo naenkrat, saj če bo poskusil enolončnico ki vsebuje več vrst zelenjave, ob morebitnih težavah ne bomo vedeli katero živilo jih je povzročilo. 

Sadna kašica za dojenčka

Prva gosta hrana, ki jo ponudimo dojenčku okoli 4 meseca, je običajno sadna ali sadno zelenjavna kašica. Osnova za pripravo kašice je lahko banana in naribano jabolko. Če otroku pripravimo kašico iz pretlačene banane, dodamo malo mleka, s katerim drugače hranimo dojenčka. To je materino mleko ali nadomestno mleko, če mamica ne doji. Kadar kombiniramo pretlačeno banano in naribano jabolko, potem mleka ne dodamo.

Banana je nevtralno sadje, kombiniramo jo lahko s sadnim sokom ali kakšno drugo sadno kašico. Vendar vedno kombiniramo samo z enim živilom! Ko prvič otročku ponudimo sadno kašico, jo naj poskusi samo s končkom jezička, naslednji dan mu ponudimo že malo več. Pri uvajanju prve goste hrane moramo biti potrpežljivi in še enkrat potrpežljivi. Nikakor ne smemo odnehati, če otrok zavrača ponujeno hrano, ampak moramo vsak dan znova poskušati. Potrpežljivost pri hranjenju prav tako spada k pravilni vzgoji otroka. 

Riževa kašica

Poleg banane, je nevtralno živilo tudi riževa kašica. Riž skuhamo v vodi, ga pretlačimo in mu dodamo malo materinega mleka ali nadomestnega mleka, s katerim drugače hranimo otroka.

Kašico lahko naredimo tudi iz riževih kosmičev, ki jih prav tako zalijemo z mlekom in naredimo kašico. Riževo kašico lahko dodamo tudi pretlačeni banani, kuhanim ali surovim naribanim jabolkom ali kateremu drugemu sadju, ki je primerno za malega otroka.

Kašica iz hruške, breskve, marelice in suhe slive

Pri pripravi te kašice moramo vedeti, da hruška in suhe slive pospešujejo prebavo, zato s tem sadjem ravnamo previdno. Kašice iz tega sadja, otroku ne smemo ponuditi pred dopolnjenim 6 mesecem.

Vse sadje skrbno pretlačimo, hruške in suhe slive pa prej nekaj časa kuhamo. Sadje ki je navedeno v tem receptu deluje kot odvajalo, zato ga v resnično majhni količini damo otroku kadar ne odvaja blata tako pogosto kot bi ga moral. 

Pire krompir

Krompirjev pire za dojenčke je med prvimi jedmi, ki mu jih ponudimo pri uvajanju goste hrane. Za pripravo potrebujemo 1 krompir in vodo. Krompir dobro operemo, olupimo in narežemo na kocke. Narezan krompir prelijemo z majhno količino vode in ga skuhamo do mehkega, približno 20 minut. Če je po kuhanju krompirja ostalo kaj vode, jo odlijemo in krompir pretlačimo z vilicami. Nikar majhnemu otroku krompirja ne miksajmo s paličnim mešalnikom, saj bomo dobili neokusen pire. Vedno kadar je možno, otrokom hrano raje pretlačimo, kot pa miksajmo. Hrana, ki jo samo pretlačimo, je veliko bolj naravna in tudi bolj okusna. Pretlačena hrana je tudi večji izziv za otrokove brbončice in bolje vpliva na prebavila. 

Ko pričnemo uvajati gosto hrano, mogoče na začetku hrano vseeno kdaj zmiksamo, če nam je to lažje za hranjenje, ker je bolj tekoče. Vendar kasneje, vsekakor pa okoli starosti enega leta s tem prenehamo in hrano samo pretlačimo. Otrok ki ga navadimo samo na tekočo hrano, bo manj grizel in žvečil, takšna hrana pa tudi za prebavila ni dobra. Prav je, da otrok okusi trdno hrano, posebej ko mu zrastejo prvi zobki. 

Prve mesece pri uvajanju goste hrane, ne dodajamo sladkorja in soli. Če se nam zdi hrana res izredno neokusna, potem dodamo samo nekaj zrnc soli. Vendar če otročka ne bomo navadili na okus soli, je tudi ne bo pogrešal. Sadje in zelenjavo, tudi krompir za pire, kuhajmo v čim manjši količini vode, saj z vodo, ki jo odlijemo, zavržemo dragocene minerale in vitamine. 

Pire iz bučk

Za pire iz bučk za našega malčka, potrebujemo naslednje sestavine:

 • 1 mlada bučka z mehko lupino
 • riževa kaša

Bučko s tanko masleno kožico operemo, odstranimo pecelj in narežemo na majhne kocke. Narezano bučko zalijemo s čisto malo vode in jo damo kuhati. Bučka je skuhana približno v desetih minutah.

Narezane bučke za bučkin pire lahko skuhamo tudi v sopari. Bučke damo v cedilo, ki ga zataknemo za rob lonca, v katerem vre voda. Ko je bučka kuhana, jo pretlačimo z vilicami, če želimo jed zgostiti, dodamo malo riževe kašice. 

Pire iz krompirja in bučk

Za pire iz krompirja in bučk, potrebujemo:

 • 1 krompir
 • 1 mlada bučka z mehko lupino
 • riževa kašica

Krompir dobro operemo, olupimo in narežemo na majhne kocke. Dolijemo zelo malo mrzle vode in skuhamo. Za kuhanje krompirja potrebujemo 20 minut, zato bučko dodamo šele po 10 minutah.

Bučko prav tako dobro operemo, odrežemo pecelj in jo narežemo na majhne koščke. Narezano bučko dodamo k že na pol kuhanem krompirju in vse skupaj skuhamo do mehkega. Ko je jed kuhana, jo pretlačimo z vilicami, če želimo pire zgostiti, dodamo malo riževe kašice.

S pireji, sadno zelenjavnimi kašicami in kasneje z juhicami, ki smo jim dodali malo mesa, otroka navajamo na zdravo in uravnoteženo prehrano. Čeprav v tej starosti še ne govorimo o otroški debelosti, se lahko hitro zalomi. Otroci, ki so že kot dojenčki nepravilno hranjeni, so kasneje kot šolarji ali kot pubertetniki, pogosto podvrženi preveliki telesni teži. 

Korenčkov pire s krompirjem

Pri pripravi korenčkovega pireja s krompirjem, damo najprej kuhati korenček. Zdrav in neoporečen korenček operemo, ostrgamo in narežemo na kolobarčke. Prilijemo čisto malo vode in damo kuhat. Po nekaj minutah dodamo še na majhne kocke narezan krompir. Mešanico korenčka in krompirja kuhamo še približno 20 minut. Nato odvečno vodo odlijemo, zelenjavo pretlačimo z vilicami in dodamo malo mleka. 

Krompir lahko kombiniramo tudi s kakšno drugo sezonsko zelenjavo, vendar naj nas ne zanese, vedno dodajmo samo eno vrsto zelenjave. Poskusimo lahko enkrat s porom, cvetačo, špinačo, repo, blitvo, komarčkom, stročjim fižolom ali celo s paradižnikom. Kuhano zelenjavo, naj bo to pire, kremna juhica ali gosta juha, vedno redčimo z vodo, mlekom ali čisto mesno – zelenjavno jušno osnovo.

Hrane za malčka ne solimo! Sčasoma bomo počasi dodali malo hladno stiskanega olivnega olja, malo masla ali pol žličke jogurta. Otroka bomo po prvem rojstnem dnevu pričeli navajati tudi na kuhinjske začimbe in zelišča, kot so peteršilj, drobnjak ali majaron. 

Zelenjavna juha za dojenčke

Za zelenjavno juhico, ki jo lahko ponudimo otročku, ki je že dopolnil 6 mesecev, potrebujemo naslednje sestavine:

 • 1 krompir
 • majhna rezina gomolja zelene
 • dva kolobarja pora
 • 1 korenček
 • 1 žlička sladke smetane
 • malo zelenjavne jušne osnove

Zelenjavno juho iz sezonske zelenjave, lahko ponudimo otroku, ki je že poskusil vsako zelenjavo posebej. Če smo mu pri 4 mesecih ponudili pire krompir ali pire krompir z bučko in korenčkom, potem je sedaj čas, da mu skuhamo zelenjavno juhico. 

Vse sestavine skrbno operemo, krompir olupimo, zeleno in korenček pa ostrgamo. Poru odstranimo list in ga dobro operemo, ter nato vse sestavine narežemo na drobne koščke. Zelenjavo damo v manjši lonec in jo zalijemo s čisto malo zelenjavne jušne osnove ali z piščančjo juho. Zelenjavno jušno osnovo ali kurjo juhico za otroke, vedno kuhamo brez soli. 

Juhico počasi kuhamo, običajno je dovolj 20 minut, toliko, da se zelenjava zmehča, a še ne razpade. Mlade mamice bodo kmalu ugotovile, da je zelenjava ravno prav kuhana takrat, ko tekočina že skoraj povre. Ko je zelenjava skuhana, jo pretlačimo in dodamo žličko sladke smetane.

Zelenjavno juhico lahko obogatimo tudi z pol žličke hladno stiskanega olivnega olja. Olivno olje bo poskrbelo za izkoristek vitamina A, ki je v korenju. Vitamin A se namreč topi v maščobi in če v jedi ni prisotno vsaj malo maščobe, telo ne more izkoristi koristnega vitamina A. 

Vir: https://www.yummytoddlerfood.com/ Odvajanje otroka in najboljša prva živila

Uvajanje goste hrane recepti: 

 

Uporabljeno besedilo: uvajanje goste hrane recepti, prav hrana za dojenčke, hrana za dojenčke