Domov » Najnovejše objave » Kako opremiti majhno otroško sobo?

Kako opremiti majhno otroško sobo?

Spread the love

V večini naših nasvetov, ki jih objavljamo na tej spletni strani, boste našli idejo ali dve o tem kako opremiti majhno otroško sobo, a ravno zato, ker so ti razkropljeni po številnih člankih, smo za tokratni prispevek naredili izbor najpomembnejših izmed njih, v okviru enega prispevka.

Majhna otroška soba in njeno opremljanje, je predstavljeno tudi že v prispevku na povezavi, sicer pa je opremljanje majhnih otroških sob odvisno predvsem od naslednjega:

  • koliko otrok bo uporabljalo in bivalo v otroški sobi
  • ali se majhna otroška soba nahaja v mansardnem delu stanovanja (s poševnim stropom)
  • ali  želimo v majhni sobi dobiti več ločenih delovnih prostorov za vsakega otroka posebej
  • katere kose pohištva lahko v isti sobi več otrok uporablja skupaj
  • koliko so stari otroci za katere se opremlja majhna otroška soba

.
Kakšna oblačila naj pričakajo novorojenčka ob prihodu v novo otroško sobo?

.

kaj kupiti za prihod novorojenčka V primeru opremljanja majhnih otroških sob, predvsem za naše najmlajše (novorojenčki), ne bo odveč opomniti, da se (predvsem zaradi znižanja stroškov ob prehitrem menjavanju posameznih kosov pohištva, zaradi rasti novoroječnkov), splača zelo dobro premisliti tudi o tem, kakšna garderobna in ostala oblačila novorojenček sploh potrebuje.

In predvsem kakšna oblačila bo novorojenček potreboval v obdobju prvih treh let, saj pohištva za otroško sobo novorojenčka, tako kot za starejše otroke, ne želimo, zaradi stroškov, menjavati prehitro. Zelo uporaben nasvet za starše, ki se sprašujete kaj kupiti za novorojenčka, od tega kakšne plenice pripraviti za prihod novorojenčka, kaj kupiti za hranjenje, spanje in kopanje ter kateri naj bodo vnaprej pripravljeni pripomočki za potovanje dojenčka, boste našli na povezavi.

.

O pohištvo otroške sobe

..

Posteljni okvirji in ležišča so že lahko izdelani tako, da zavzamejo malo prostora.

Dva posteljna okvirja sta lahko postavljena eden na drugega (v obliki pograda), pri čemer v odvisnosti od tega kje želimo, da sta postavljena, sploh ni nujno, da ležita točno eden nad drugim.

.

kako opremiti majhno otroško sobo
Kako opremiti majhno otroško sobo – posteljni okvir z izkoristkom prostora s kar šestimi izvlečnimi predali pod ležiščem.

.

Pogradi so lahko kotni, vzdolžni z zamaknjenim spodnjim ležiščem, z izvlečnim spodnjim ležiščem in še kakšna kombinacija bi se našla (v članku na povezavi so prikazane različne možnosti postavljanja posteljnih okvirjev in ležišč).

Tudi pisalna miza ni nujno, da je izdelana povsem ravno in vzdolž.

Če jo bosta uporabljala dva, sta delovni površini lahko ena ob drugi, ena nasproti druge ali obe povsem ločeni, ena v enem kotu otroške sobe, druga v drugem.

Po meri majhne otroške mansarde je npr. izdelano pohištvo na tej povezavi.

.

mladinska soba v zelenem
Kotna pisalna miza v sklopu posteljnega okvirja. Z dodatnim premičnim regalnikom pod njo.

.

Ločitev delovnih kotičkov otrok, kjer jih več uporablja isto otroško sobo, je lahko izvedena s pregradnimi stenami.
Te so lahko premične ali fiksne.

Da ne posegamo preveč nazaj v tretjo gradbeno fazo, je najenostavnejša in tudi najhitrejša (ter najcenejša) izvedba pregrade v otroški sobi, pregrada iz iveralnih plošč. Če jim na tleh in pod stropom namestimo vodila, lahko takšna pregrada deluje tudi kot drsna vrata.

Prostor v majhnih mansardnih otroških sobah bomo izkoristili tudi pod poševnim stropom.
Namesto, da ta prostor ostane v celoti odprt, damo vanj vgraditi vgradne omare.

Te lahko potekajo vzdolžno, glede na poševni strop ali pravokotno na poševni strop.

Ponavadi nižje omarne elemente pod poševnimi stropi, sicer ne moremo izkoristiti za garderobo, ki jo obešamo – jo pa lahko z montažo premičnih odlagalnih polic, uporabimo za vse vrste garderobe, ki jo zlagamo (hlače, majice, trenirke, puloverje, spodnje perilo, posteljnina, ….)

.

barvita mladinska soba
Izkoristek prostora tudi pod najnižjim delom pod poševnim stropom.

.

Morebitne zidne zobe v otroški sobi izkoristimo tako, da jim omarne korpuse (notranjost omar) prilagodimo. Dimniški zid ali električna omarica ter poševni lesni tram, niso nujno razlog, da prostora ob njih ne bi mogli izkoristiti za postavitev katerega izmed potrebnih elementov. Primeri zidovom prilagodljivih omar, so prikazani tukaj.

Hkrati v majhni otroški sobi preverimo, če je mogoče kakšnega izmed pohištvenih elementov vgraditi v npr. stene. Vgradni elementi, za razliko od tipskih in vnaprej izdelanih otroških sestavov, imajo že sami po sebi, potencial boljšega izkoristka prostora.

Ena izmed bolj spregledanih rešitev v otroških sobah, je tudi preprosta namestitev visečih garderobnih elementov. Celoten prikaz teh, boste našli v prispevku z naslovom Otroška soba, ki bi lahko bila že mladinska.

Sicer pa, tako kot pri opremljanju vseh ostalih prostorskih ambientov, tudi pri opremljanju otroške sobe velja, da se je za njen optimalni izkoristek, pametno predhodno čim več pogovoriti in razmisliti o različnih idejah.

.

*************

.

Za našo idejo, se priporočamo, tudi mi.
Svetovalcev, ki vam bodo zanesljivo znali optimalno zasnovati razporeditev pohištva v manjši otroški sobi, imamo kar nekaj. Izvolite.