Domov » Najnovejše objave » Postelje za otroške sobe

Postelje za otroške sobe

Spread the love

Starši, ki se zanimajo za opremljanje otroške sobe, ne iščejo vedno samo celovite rešitve in celotno pohištvo za otroško sobo, ampak je med njimi precej tudi takšnih, ki jih zanimajo samo posamezni pohištveni elementi, npr. postelje za otroške sobe.

Zato smo v tokratnem prispevku izbrskali različne predloge za otroške sobe, predvsem med posteljami.

.

Postelje za otroške sobe

.

Enojne postelje standardnih dimenzij

.

Najbolj klasična dimenzija otroške postelje, ki jo najdemo praktično v vsakem pohištvenem centru z opremo za otroške sobe, je postelja dimenzij 90 x 200 cm.

.

postelje za otroške sobe
Enojne postelje za otroške sobe.

.

Postelja, kot je predstavljena na sliki zgoraj, je dobavljiva v najrazličnejših možnostih. Najbolj klasična je enojna postelja, ki jo postavimo na sredino otroške sobe in jo obkroža klasičen posteljni okvir, pod ležiščem pa nima nobenih dodatnih pod posteljnih predalov.

Drugačne izvedenke enojnih postelj so mogoče z enim ali dvema pod posteljnima predaloma, s povišanimi stranicami posteljnega okvirja na krajših ali daljših ali obeh stranicah postelje ter možnost vgradnje posteljnega okvirja skupaj z eno ali dvema nočnima omaricama.

Takšna postelja sodi največkrat v otroško sobo enega otroka. Še posebej, če je otroška soba majhna.

Opcijsko je enojno posteljo, kot je na zgornji sliki, mogoče dobiti namesto s predali pod ležiščem, z dodatnim izvlečnim ležiščem, pod osnovnim. Tak primer postelje smo podrobneje predstavili v prispevku z naslovom Primeri postelj in miz za otroške sobe, po meri.

V prispevku na povezavi, boste videli tudi primer enojne postelje za otroško sobo, ki je nekoliko povišana in ima pod ležiščem izdelanih kar 6 izvlečnih predalov.

.

Dvojne postelje po naročilu

.

dvojne postelje za otroške sobe
Dvojne postelje za otroške sobe.

.

Dvojne postelje za otroške sobe so praktično malenkost pomanjšane zakonske postelje, ki jih poznamo iz spalnic.

Mnogo otrok si v svoji otroški sobi želi posteljo, nekoliko širšo od klasičnih 90 x 200 cm. V ta namen se ponavadi starši odločijo za postavitev “skoraj” odrasle otroške postelje, le, da je dimenzija namesto 180 x 200 cm, le 140 x 200 cm ali 160 x 200 cm.

V našem programu je takšnim posteljam mogoče poljubno izbirati odprt prostor pod samim ležiščem (kot na sliki zgoraj), možnost zaprtja s posteljnim okvirjem povsem do tal ali pa možnost izdelave enega ali dveh izvlečnih predalov na vsaki strani.

Različne dvojne postelje za otroške sobe se zraven barv in materialov, razlikujejo tudi po vrsti in izgledu posteljnega vzglavja (to je lahko leseno ali oblazinjeno) ter po tem ali so v enakem izgledu kot postelje, izdelani tudi nočni omarici in ostalo pohištvo po otroški sobi.

Primere klasičnih postelj, s posteljnimi okvirji do tal, boste našli tudi v prispevku, kjer smo opisovali glavne prednosti, če se odločite za izdelavo otroške sobe po meri.

.

Kotne postelje

.

Kotno posteljo za otroško sobo je v bistvu mogoče dobiti v dveh inačicah. Po prvi, gre za eno ali dve ležišči, ki ju postavimo v kot otroške sobe, pri tleh, po drugi pa je eno ali drugo (ali oboje) ležišče v kotu, dvignjeno od tal v obliki pograda (ki jih predstavljamo v naslednjem odstavku).

Zanimanje za kotne postelje je največkrat pri starših, kjer otroško sobo uporabljata dva otroka in tudi pri starših, ki želijo izkoristiti kot otroške sobe, a eno izmed zidnih stranic moti ovira, da ne moremo ob njo postaviti klasičnega pohištvenega elementa (največkrat je to okenska polica, radiator,…).

Kotno posteljo pri tleh, za dva otroka, predstavljamo na spodnji sliki:

.

kotne postelje
Primer kotne postelje za dva.

.

Nadstropne postelje za otroške sobe

.

Posebej predstavitvi nadstropnih postelj smo na naši strani, namenili vsebino v članku (Pogradi) Nadstropne postelje za otroške sobe. Tam boste lahko videli, da je možnosti kako postaviti nadstropno posteljo, v bistvu več. Nadstropne postelje so lahko zasnovane kotno, eno ležišče nad drugim, vzdolžno ter po potrebi z različnimi izkoristki prostora pod zgornjim ležiščem.

.

nadstropna postelja otroška soba
Kotne nadstropne postelje za otroške sobe.

.

Na zgornji sliki je prikazana izdelava kotne nadstropne postelje, pri kateri je pod zgornjim ležiščem, na levi strani, prostor izkoriščen še za vgradno omaro, z drsnimi vrati. Vse o programu vgradnih omar z drsnimi vrati objavljamo na spletni strani, posebej namenjeni vgradnim omaram, na povezavi.

Za še več idej za postelje za otroške sobe, predlagamo, da si ogledate galerijo na naši prvi strani ali, da nam za individualne želje pišete preko kontaktnih možnosti.