Domov » Otrok » Vzgoja otrok » Pravilna vzgoja otrok – nasveti za starše

Pravilna vzgoja otrok – nasveti za starše

Spread the love
pravilna vzgoja otrok
NASVETI ZA PRAVILNO VZGOJO OTROK! NAŠA DOLŽNOST JE PREDVSEM SKRB ZA NJIHOVO DOBRO POČUTJE! POGLEJ VEČ!

Pravilna vzgoja otrok? Marsikateri starš se pri tem stavku zgrozi, saj je vzgoja vsakega otroka drugačna. Seveda si vsi želimo lepo vzgojenega otroka, ki se zna obnašati svojim letom primerno in nima napadov trme za vsako malenkost.  Žal je resnica takšna, da čeprav preberemo vse knjige o vzgoji otrok in vse svoje moči, čas in potrpljenje, vložimo v svojega otroka, to še ni zagotovilo, da bomo imeli lepo vzgojenega otroka. Pravilna vzgoja otrok je odvisna od marsičesa…od okolja, kjer otrok živi in še od mnogih drugih dejavnikov.

V vzgojo otrok spada tudi učenja otroka osnove bontona, na primer kako se obnašamo pri kosilu, kako pozdravljamo ljudi in podobne vsakodnevne situacije.

Vsekakor se moramo pri vzgoji otrok držati določenih smernic, ki pa otroka ne smejo omejevati ali ga celo na kakšen način ogrožati. Otroka pričnemo vzgajati že kot dojenčka in že takrat velja, da smo mi otrokov prvi in v tistem času edini vzgled. Strnili smo nekaj nasvetov, kako otroka pripraviti na vstop v kruti svet, brez prevelikega stresa in na na čim blažji način.

Pravilna vzgoja otrok – kako se lotimo najtežjega poklica na svetu?

Za pravilno vzgojo otrok vsekakor ni enotnega nasveta ali čudežnega recepta. Vzgoja je najtežji poklic na svetu in čeprav želimo svojemu otroku samo najboljše, se lahko marsikje zalomi. Mogoče ste že bili v situaciji, ko se je vaš drugače ubogljiv otrok zabrisal po tleh v trgovini, medtem ko je sosedov nagajivček mirno sedel v vozičku? Vsi smo že bili v situaciji ko se je otrok vedel drugače kot so bile naše želje in naša pričakovanja. 

Izpadi trme so samo ena izmed situacij, ko želi otrok pozornost. Vendar čigavo pozornost? Pozornost neznancev ali našo pozornost? Verjetno že veste odgovor. Otrok želi našo pozornost, naše razumevanje, našo ljubezen…otrok želi samo nas. Tukaj ne govorimo o razvajanju, pač o osnovni otrokovi potrebi, to je želja po varnosti in sprejetosti. Kako se lotimo vzgoje, da bo naš malček vesel, zdrav in zadovoljen? No, seveda bomo ob srečnem otroku srečni tudi mi!

Pomembno je spodbujanje otrokovega samospoštovanja

Otroci že kot dojenčki pričnejo dobivati občutek za svojo osebnost in sicer skozi vedenje staršev. Že zelo majhni otročki znajo prepoznati po našem glasu, vedenju in kretnjah, kakšne volje smo. Otroke moramo vedno pohvaliti, pa naj gre še za tako majhne dosežke, mu moramo vedno dati vedeti, da smo njegov trud opazili. Ko otrok vidi, da nam je mar za njegov trud, bo vesel in ponosen, posledično pa bo primerno tudi njegovo samospoštovanje in samopodoba. Vedno ga pohvalimo ko pospravi svojo sobo, ali odnese smeti,  čeprav smo ga na to že dva ni opozarjali.

Izogibati se moramo primerjave otroka z drugimi otroci, ali celo zaničljivih komentarjev. Otroku, posebej predšolskemu otroku, nikoli ne smemo izreči besed kot so: kako neumno se obnašaš, še tvoj brat, ki je dojenček se lepše obnaša….Takšni in podobni komentarji otroke zelo prizadenejo in lahko povzročijo veliko škode. Do otroka se obnašajmo sočutno, če se mu kaj ponesreči ali če naredi kaj hudo narobe, mu povejmo da vsi delamo napake in da se bo vse uredilo.

Skrivnost dobre vzgoje – bodimo radodarni z pohvalami

Skrivnosti dobre vzgoje so v malenkostih! Ustavimo se in razmislimo! Kolikokrat smo danes otroka pohvalili in kolikokrat smo ga grajali, mogoče celo neupravičeno, ker se nam je pač mudilo? Razmislimo, kako bi se počutili, če bi nas šef v službi ves čas samo grajal in ne bi nikoli dobili pohvale? Zato otroke večkrat pohvalimo, čeprav samo za malenkosti. Če je otrok zjutraj sam pospravil svojo posteljo, mu povejmo da smo to opazili, ga pohvalimo in objemimo. Povejmo mu, da smo veseli, da je sam pospravil posteljo, čeprav smo se se že prej dogovorili, da je to njegovo delo.

Vsak dan najdimo razlog za pohvalo in poskusimo ostati tiho ko želimo kritizirati. Če se bomo nekaj dni držali tega načela, bomo mogoče prijetno presenečeni. Pogosto delamo tudi napako, ker mislimo, da otroci pač niso pozorni in ne opazijo našega vedenja. Otroci zelo dobro opazujejo in si tudi zelo dobro zapomnijo! Zato jih večkrat na dan pohvalimo, objemimo in jim povejmo da jih imamo radi. 

Postavljanje mej in disciplina pri vzgoji otroka

Kljub temu da imamo otroke izredno radi, jih moramo vzgajati tako, da bodo odrasli v odgovorne in zanesljive odrasle osebe. Določena disciplina je potrebna v vsakem gospodinjstvu. S tem ko določimo pravila, otroka naučimo sprejemljivega vedenja, nauči pa se tudi samokontrole in sodelovanja v skupini.

Ko določimo hišna pravila, jih moramo točno obrazložiti. Ne moremo otroku povedati nič televizije, ker seveda ne bo tako. Povedati moramo točno: Nič gledanja televizije ali igranja igric na računalniku, dokler niso narejene šolske naloge. Postavimo tudi pravila discipline, kot na primer: Prepovedano udarjanje bratcev in sestric, prepovedano škodljivo draženje, uničevanje stvari v stanovanju in podobno.

Ko postavimo pravila, moramo tudi povedati, kaj se bo zgodilo, če se otroci pravil ne bodo držali. Kazni so mile in vzgojne, na primer pomivanje posode, večer brez računalniških igric in podobno. Vendar se ravno tukaj večina staršev ujame v past! Če se ne dosledno ne držimo pravil, potem smo pogoreli. Vedno in res vedno bodimo dosledni in oba starša morata enako ukrepati.

Vedno si vzemimo čas za svoje otroke!

Običajno so mladi straši polno zaposleni, pogosto tudi izčrpani! A vseeno si moramo vedno vzeti čas za svoje otroke. V vsakdanu si povprečna družina težko organizira čas tako, da se zbere pri skupnem kosilu, še težje si vzamejo čas za kakovostno preživljanje prostega časa. V manjšem stanovanju, kjer sta dva otroka skupaj v sobi, se pogosto zgodi, da sta večino časa sama v sobi, medtem ko imata starša svoje obveznosti.

Vendar verjetno ni otroka, ki ne bi najraje svoj čas preživel s starši. čeprav smo obremenjeni, se lahko organiziramo tako, da več časa preživimo z njimi. Spremenimo malenkosti in naše življenje bo lažje. Jutra so najbolj stresna, zato vstanimo malo prej in mirno pozajtrkujmo z otroci preden gredo v šolo ali vrtec. Če to ne gre, poskusimo skupaj pojesti vsaj en obrok na dan, mogoče pustimo čiščenje kopalnice za drugi dan ali pa namesto pospravljanja dnevne sobe peljimo otroke v živalski vrt.

Pri organiziranju preživljanja prostega časa, dajmo besedo tudi otrokom. Sami naj se odločijo, kako želijo preživeti čas z vami. Mogoče si bo otrok samo želel z vami mirno ogledati njegov najljubši film, ki ga je videl že petkrat. A vseeno, stisnimo se z njim pred televizor in že petič poslušajmo navdušene komentarje.

Seveda je razlika, ali je naš otrok predšolski, šolar ali najstnik. Otroci v puberteti nimajo več tako močne želje da bi bili s starši, a če boste šli z njim na koncert po njegovem izboru, vam tega ne bo nikoli pozabil. Nikar se ne obremenjujte če ste zelo zaposlen starš. Otroci bodo znali ceniti kakovostno preživet čas z vami, čeprav z nekaj omejitvami.

Pravilna vzgoja – vedno se zavedajmo da smo otrokov vzgled

Mogoče ni pravi izraz – pravilna vzgoja, a vzgoja otroka je težka naloga. O vzgoji otrok je veliko napisanega, nekatere teorije zagovarjajo avtoriteto staršev, drugi spet popuščanje in še mnogo tega. Ni važno kako bomo pristopili k vzgoji, zavedati se moramo, da nas otroci ves čas opazujejo in tudi posnemajo. Če nas iz šole opozorijo, da je otrok agresiven ali neprijazen do drugih otrok, se najprej vedno vprašajmo, ali je to videl v svojem domačem okolju.

Otrokovo obnašanje je vedno zrcalna slika našega obnašanja. Zato poskušajmo biti doma prijazni, strpni, pošteni, pravični in vedno poslušajmo, kaj nam otroci govorijo. Čeprav nimamo časa, si ga vzemimo in za nekoga naredimo kaj dobrega, brez da bi za to pričakovali plačilo. Pokažimo otrokom, kaj pričakujemo od njih….da se bodo obnašali tako kot mi! Zato bodimo previdni kakšen vzgled jim dajemo!

Pomen komunikacije pri vzgoji otroka

Komunikacija z otrokom je pri vzgoji izredno pomembna. Minili so časi, ko so nas otroci ubogali samo zato, ker smo pač njegovi starši. V današnjem času je premalo da rečemo: “Zato ker sem jaz tako rekel!” Otroci pričakujejo in si tudi zaslužijo razlago, prav tako kot odrasli. Če si ne bomo vzeli časa za razlago, bodo začeli otroci dvomiti v naših vrednotah in motivih. Če od otroka nekaj zahtevamo, si vzemimo tudi čas in se z njim o tem pogovorimo. Odgovorimo na vprašanja in razjasnimo nejasnosti.

Vedno jasno in razumljivo izrazimo svoja pričakovanja. Če smo naleteli na težavo, jo poskusimo skupaj z otrokom rešiti. Bodimo dovzetni za njegove predloge, lahko se tudi pogajamo, seveda v razumnih mejah. Otroci, ki sodelujejo pri sprejemanju odločitev, pa čeprav gre za posledice njegovih napak, so bolj motivirani in pripravljeni sodelovati s starši.

Pri vzgoji bodimo prilagodljivi

Pravilna vzgoja otroka pomeni tudi to, da se moramo pripraviti na kakšno razočaranje. Kadar smo pogosto razočarani nad otrokovim vedenjem, potem imamo mogoče nerealna pričakovanja ali od otroka zahtevamo preveč. Kadar smo v dvomih, se posvetujmo z drugimi starši ali za nasvet vprašajmo strokovnjaka.

Na otrokovo vedenje ima močan vpliv okolje, zato premislimo kje se otrok zadržuje večino časa. Mogoče se ni dobro vživel v skupino v vrtcu, ali pa ima kakšne težave s sovrstniki. Ko spremenimo otrokovo okolje, se bo mogoče spremenilo tudi njegovo vedenje.

Otroku vedno pokažimo, da je naša ljubezen brezpogojna

Pri vzgoji otroka je naša naloga da ga vodimo, usmerjamo in tudi postavljamo meje. Pri postavljanju mej moramo otroku razložiti da je to v njegovo dobro in tudi če mu nismo dovolili pojesti še enega kosa torte, ga imamo brezpogojni radi.

Kadar otrok naredi nekaj narobe, se pri soočenju zadržimo in ga ne obtožujmo, prav tako se izogibajmo kritiziranja in iskanja prejšnjih napak. S tem otroku spodbujamo samozavest in mogoče bo pomislil, da ga nimamo več radi. Takšno mišljenje moramo nujno preprečiti, če želimo zdravega in srečnega otroka.

Tako nekako naj bi bila pravilna vzgoja otrok, a seveda vsi vemo, da ni tako preprosto!

Vir: Kidshealth.org: Nasveti za vzgojo otrok

Pravilna vzgoja otrok – 11 najpogostejših napak pri vzgoji otroka:

Uporabljeno besedilo: pravilna vzgoja otrok, vzgoja otrok, puberteta